محمد اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان دراقدامی کم سابقه به دیدن حامد کرزی رییس جمهوری سابق این کشور رفت و با وی درباره اعلام آتش بس دولت افغانستان با گروه طالبان، ادامه روند مذاکرات صلح با این گروه و وخامت اوضاع امنیتی گفت وگو کرد.
رییس جمهوری افغانستان دراین دیدار همکاری کرزی برای کمک به دولت کابل را برای تامین امنیت در این کشور خواستار شد.
کرزی نیز این دیدار با حمایت از طرح آتشبس دولت افغانستان با گروه طالبان گفت: حاضر است به دولت افغانستان برای تامین امنیت، تداوم آتشبس وصلح با گروه طالبان و پایان جنگ در این کشور کمک کند.
کرزی، برقراری آتشبس را تنها راه رسیدن به صلح در افغانستان دانست وافزود، مردم وظیفه دارند تا از روند صلح واقدام اخیر اشرفغنی برای برقراری آتشبس حمایت کنند تا زمینه گفتوگوهای صلح فراهم شود.
دیدار اشرفغنی با کرزی که اقدامی کم سابقه درعرف سیاسی محسوب میشود، میتواند از جهات مختلفی دارای اهمیت باشد.
اشرفغنی در شرایطی به دیدار رئیس جمهوری سابق افغانستان رفت تا درباره روند صلح با وی گفت وگو کند که برنامههای دولت کابل در روند آشتی ملی چندان موفقیت آمیز نبوده است.
اگرچه امضای توافقنامه صلح با حزب اسلامی افغانستان به ریاست گلبدین حکمتیار و توقف جنگ از سوی این گروه در دوره اشرف غنی انجام شد و این مسئله دستاوردی برای صلح و ثبات بشمار می رود، اما تا زمانی که گروه طالبان به روند آشتی ملی ملحق نشود، جنگ در این کشورفروکش نخواهد کرد.
«لیاقت علی امینی» کارشناس سیاسی در افغانستان میگوید: توافقنامه صلح با حزب اسلامی برای حکومت وحدت ملی افغانستان یک دستاورد به شمار میرود.
به بنبست رسیدن راههای مختلف دولت افغانستان برای تشویق طالبان به ورود به مذاکرات صلح به خصوص به نتیجه نرسیدن تلاشهای شورای عالی صلح، سبب شده تا انتقادها از اشرف غنی درخصوص ناکامی در تحقق صلح در این کشور به طور قابل ملاحظهای افزایش یابد.
درچنین شرایطی است که اشرفغنی به دیدار حامد کرزی رفت تا بتواند از تجارب وی در دو دوره ریاست جمهوری افغانستان برای یافتن راهکاری موثر در ترغیب طالبان به گفت وگوهای صلح استفاده کند.
ضمن آنکه کرزی در بین برخی گروههای پشتون و بزرگان آنان در افغانستان نفوذ قابل توجهی دارد و این مسئله میتواند به روند آشتی ملی کمک کند.
با توجه به تاکید همیشگی طالبان بر لزوم خروج نظامیان خارجی از افغانستان بهعنوان پیش زمینه مذاکرات صلح، اشرف غنی امیدوار است بتواند از طریق رایزنی با بزرگان قوم پشتون در این کشور از نفوذ آنان بر برخی اعضای ارشد طالبان برای منعطف کردن این گروه درقبال چنین پیش شرطی بهره ببرد.
البته این دیدگاه در افغانستان وجود دارد که برای ترغیب طالبان به صلح بدون تحقق پیش شرط آنان، باید به این گروه امتیازاتی ارائه شود که چنین طرحی با مخالفتهای جدی روبهرو است.
«نورآقا روئین» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان میگوید: حکومت افغانستان و شورای عالی صلح این کشور بدون درنظر داشتن ظلمهای صورت گرفته به مردم این کشور از سوی طالبان و سایر مخالفان مسلح نباید به آنان امتیاز بدهند."
به نظر میرسد، برقراری صلح در افغانستان به دلیل ابعاد و زوایای پیچیده آن به تدوین راهبردی نیاز دارد که جنبههای مختلف تحقق صلح و ثبات در آن مورد توجه گیرد.120/140
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
درخواست گروه طالبان از آمریکا برای پایان اشغال افغانستان
در خواست مجلس افغانستان از طالبان برای پایان جنگ
مذاکره با آمریکا، شرط طالبان برای پایان دادن به درگیری ها در افغانستان
استقبال دولت افغانستان از اعلام آتش بس گروه طالبان
اذعان فرمانده آمریکایی به رابطه پنهانی واشنگتن با گروه طالبان