باید قبول کرد این آمریکا و ترامپ است که با استفاده از واهمهای که اعراب از ایران دارند، به دنبال سود مالی، سیاسی و راهبردی خود است.
«خلیل العنانی»، استاد دانشگاه دوحه و عضو موسسه خاورمیانه تاکید کرد، از زمانی که «ترامپ» روی کار آمد، برخی از مقامات برخی از کشورهای منطقه بر این گمان بودند که گمشده خود را در کاخ سفید یافتهاند، زیرا با کسی سر و کار دارند که فقط به فکر پول است و نه بر اساس منطق یک دولتمرد مسئولیتپذیر، بلکه بر اساس منطق معامله عمل میکند.
سردرگمی در روابط واشنگتن و اعراب خلیجفارس
رئیس جمهور آمریکا توییتهای تهدیدآمیز علیه ایران منتشر میکند و پایتخت کشورهای حاشیه خلیج فارس از اینکه شاهد اخم و خشم رئیس جمهور آمریکا هستند، سر از پا نمیشناسند.
سپس ترامپ لحن خود را نرمتر و شیوه خود را آرامتر میکند و خواهان گفت وگو با تهران میشود و میبینیم که در همین پایتختها، خشم علیه این مرد زبانه میکشد، زیرا که گمان میرفت برای آنان کار میکند یا توانستهاند با پولهای خود، وی را بخرند.
این وضعیتی است که روابط بین واشنگتن و کشورهای حاشیه خلیج فارس دچارش شده است.
کشورهای حاشیه خلیج فارس لحظهای از دمیدن در آتش منطقهای فروگذار نکردهاند و برای میلیونها انسانی که در این جنگها و منازعات کشته یا بی خانمان شدهاند، لحظهای احساس مسئولیت و گناه نکردهاند.
با این حال از درک این مساله نیز عاجز بودند که رئیس جمهور آمریکا در خلاء کار نمیکند، بلکه درمیان نهادهایی مشغول به کار است که بر وی نظارت دارند و برای رفتارش که از او سر میزند، بازخواستش میکنند.
آنها حتی این را نیز از یاد بردهاند که این مرد در نهایت در برابر منافع کشور خود مسئولیت دارد و برای اینکه دیگران چه میخواهند وقتی نمیگذارد. این مساله در شروع بحران قطر به خوبی نمایان شد.
بعد از آنکه سران کشورهای حاشیه خلیج فارس توئیتهای غیرمسئولانه ترامپ درباره قطر را دیدند، تصور میکردند میتوانند از این نوشتهها برای حمله به همسایه خود استفاده کنند؛ با این حال نهادهای آمریکایی و بهخصوص وزارتخانههای دفاع و خارجه این کشور بار دیگر ترامپ را به راه آوردند. آنها مانع از خیره سری و بینظمیهایی شدند که وی در بحران خلیج فارس با آنها روبهرو بود.
کار در نهایت به جایی رسید که ترامپ از کشورهای محاصره کننده نیز انتقاد کرد و با دوحه به گفت وگو نشست. ترامپ، کشورهای محاصره کننده را مسئول وضعیت پدید آمده دانست. بعد از جدایی «رکس تیلرسون» از وزارت خارجه آمریکا و نشستن «مایک پمپئو» در جایگاه وی، این کشورها تصور میکردند میتوانند وی را با پول بخرند و وادارند که در روابط خود، به قطر و ایران فشار وارد کند اما نتایجی که به دست آمد، معکوس بود.
نیویورکتایمز چند ماه پیش گزارش داده بود پمپئو در نخستین دیدار خود از عربستانسعودی، از این کشور برای مواضع سرسختانهای که درقبال بحران خلیج فارس داشت انتقاد کرد و کلام معروف "دیگر کافیست!" را برای بیان خشم واشنگتن از ادامه این بحران به زبان آورد.
نگرانی کشورهای حاشیه خلیج فارس
آمریکا همچنان در تلاش است تا بتواند نشست کشورهای حاشیه خلیج فارس را برای پایان دادن به بحران و متمرکز شدن روی مساله ایران، در پائیز امسال برگزار کند. تعلل ترامپ در مساله ایران نیز یک استاد دانشگاه در ابوظبی را چنان از میدان به در کرد که به گونهای خشم آلود درباره رئیس جمهور آمریکا توئیت کرد که گویی ترامپ هم از کارکنان دولت امارات است.
چندی پیش ترامپ به صورت علنی از کشورهای خلیج فارس خواسته بود اگر نگران ایران هستند باید هزینه حفاظت را نیز بپردازند. بیشک مادامی که در طرف مقابل افرادی هستند که به این اخاذیها جواب مثبت میدهند، این محافظت نیز ادامه خواهد داشت.
138/120
مترجم: حسین جعفریامی
بیشتربخوانید:
چرایی همسویی اعراب خلیج فارس با ترامپ ضد ایران/ تحلیل
طعنه ترامپ به کشورهای های عربی حاشیه خلیج فارس