کشورهای شرق اروپا اساسا مخالف پذیرش مهاجران غیرقانونی و پناهجویان بوده، در حالی که کشورهای بزرگ غرب اروپا خواهان پذیرش ضابطهمند آنها هستند.
ضمن اینکه کشورهای خط مقدم اتحادیه اروپا به ویژه ایتالیا که اکنون به محل اصلی ورود مهاجران غیر قانونی از آفریقا به اروپا تبدیل شده است، بشدت از بیتوجهی اتحادیه اروپا به معضلات و دشواریهای زیادی که این مساله برای رُم ایجاد کرده است گلهمند هستند.
همین مساله در کنار روی کار آمدن یک دولت راستگرا در ایتالیا باعث شده تا دولت رم بجای پذیرش شناورهای حامل مهاجران غیرقانونی، اساسا اجازه ورود آنها به بنادر ایتالیا را ندهد و درنتیجه این شناورها در دریای مدیترانه سرگردان شوند. تکرار این پدیده نگرانی شدید سازمان ملل را برانگیخته است.
دراین راستا؛ کمیساریای عالی آوارگان سازمان ملل متحد از کشورهای اتحادیه اروپا خواست مسئولیت 150 مهاجر سرگردان در کشتی گارد ساحلی ایتالیا را برعهده بگیرند.
این نهاد بین المللی روز گذشته (شنبه) از ایتالیا هم خواست اجازه دهد مهاجران هرچه سریعتر از این کشتی "دیچوتی" Dichuti خارج شوند.
"فیلیپو گراندی" Filippo Grandi کمیسر آوارگان سازمان ملل در ژنو با انتشار بیانیهای تاکید کرد: زمان آن رسیده است که کشورهای اروپایی به رقابت بر سر این که چه کسی میتواند مسئولیت کمتری درقبال پناهجویان برعهده گیرد پایان دهند و تصمیم درستی برای اسکان آوارگانی که از دریای مدیترانه نجات یافتهاند، اتخاذ کنند.
کشتی "دیچوتی" متعلق به گارد ساحلی ایتالیا در 16 اوت، شماری از مهاجران غیرقانونی را از قایق قاچاقچیان انسان نجات داد.
دولت ایتالیا اعلام کرده که فقط زمانی اجازه خروج این مهاجران از این کشتی را صادر خواهد کرد که دیگر کشورهای اروپایی متعهد به پذیرش آنها شوند.
با این همه پاسخ 12 کشور اتحادیهاروپا به این درخواست رم منفی بوده است. بدین ترتیب مشخص شده که بهرغم شعارهای انساندوستانه اروپاییها، در عمل هیچ کدام مایل به پذیرش پناهجویان نیستند.
بحران پناهجویان موجب تشدید اختلافات و به چالش کشیدن همگرایی در اتحادیه اروپا شده است.
به گفته مارتین پلویم Martin Pluim کارشناس سیاسی، بحران پناهجویان، بیش و پیش از آنکه بحران ورود تعداد زیادی از آوارگان به خاک اروپا باشد، بحران مدیریت و سیاستگذاری اروپایی است.
درحال حاضر دولت راستگرای ایتالیا و"جوزپه کونته" نخست وزیر این کشور سیاست سختگیرانهای علیه مهاجران غیرقانونی اتخاذ کرده است.
هر چند طبق تصمیم سران اروپا قرار بوده تا کمکهای قابل توجهی به رم برای پذیرش و سامان دادن به اوضاع مهاجران غیرقانونی صورت گیرد، اما دولت ایتالیا به این مساله اعتراض دارد که اتحادیه اروپا فرایند جدیدی برای امدادرسانی، پذیرش و توزیع آنها ارائه نکرده است.
کشورهای اروپایی که با بحران مهاجران غیرقانونی آفریقا و خاورمیانه رو به رو هستند، در برابر این مسئله رفتاری ریاکارانه و رویکردی متناقض دارند. این نمادی دیگر از رویکرد دوگانه غربیها از جمله اروپاییها درقبال مساله حقوق بشر است. آنها برای حفظ منافع خود، آشکارا موازین انسانی را زیر پا گذاشتهاند.
درحالی که برخی از این کشورها مانند فرانسه و بریتانیا با حمایت از گروههای تروریستی در سوریه مسئولیت مستقیم ایجاد و گسترش بحران پناهجویان را برعهده دارند. اکنون با تشدید اختلافات در این زمینه در داخل اتحادیهاروپا میتوان انتظار داشت که وضعیت مهاجران غیرقانونی بیش از پیش پیچیده شده و آنها را با آیندهای نامعلوم مواجه شوند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
مرحلهجدید بحران پناهجویان؛ کمکهای ایتالیا به اتحادیهاروپا قطع شد
دیدبان حقوق بشر: اتحادیه اروپا مسئول مرگ پناهجویان است