ایران پرس - اقدامات اخیر آمریکا در قبال موضوع خاورمیانه، همه و همه بدون استثناء، مطابق با دیدگاه اسرائیلی ها و علیه فلسطینی ها بوده است.

«سمیر مسلم الددا» در مطلبی در پایگاه فلسطینی «دنیا الوطن» نوشت: مواضع اخیر آمریکا از جمله به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت «اسرائیل» در دسامبر 2017 و تصمیم به انتقال سفارت آمریکا به قدس در ماه مه گذشته و سپس قطع کمک های مالی به فلسطینی ها که بخشی از توافق های اسلو بود،عملاً به معنای نقض این توافق است.

همچنین قطع کمک های مالی آمریکا به بیمارستان ها و مراکز درمانی فلسطینی ها و امتناع واشنگتن از عمل به تعهدات خود در قبال آژانس امداد رسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (آنروا) به موجب قطعنامه 302 صادره در سال 1949 و سپس تصمیم به بستن دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در واشنگتن که در واقع بخشی از توافق اسلو بود، به منزله نقض توافق اسلو به شمار می رود.

فلسطینی ها درباره توافق اسلو، اختلاف نظر دارند، برخی از آن ها حامی توافق اسلو هستند و برخی دیگر مخالف آن. درحالی که برخی از فلسطینی ها معتقدند که توافق اسلو، باعث شده است که آن ها بتوانند بخشی از اراضی خود را بازپس گیرند، برخی دیگر از آن ها بر این باورند که این توافق، به اسرائیل مجوز قانونی برای گسترش شهرک سازی به شکل گسترده داده است، به گونه ای که تعداد شهرک نشینان در کرانه باختری از جمله قدس شرقی اوایل امسال از مرز هفتصد هزار نفر فراتر رفته است. این درحالی است که بر اساس آمارهای مرکز مطالعات عربی در قدس، تعداد شهرک نشینان در اراضی اشغالی فلسطینی، هنگام امضای توافق اسلو، 105 هزار نفر بود.

اما اخیراً، در چالشی آشکار علیه جامعه بین المللی و با نادیده گرفتن موسسات و نهادهای رسمی بین المللی، «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا، تهدیداتی شدیدی را علیه دادگاه بین المللی کیفری مبنی بر مجازات این نهاد در صورت محاکمه مقامات اسرائیل بابت جنایت های جنگی علیه ملت فلسطین بر زبان آورد.

این موضع آمریکا، اقدامی تحریک آمیز علیه این سازمان بین المللی به شمار می رود، دادگاه بین المللی کیفری نیز در واکنش به این موضع آمریکا، با صدور بیانیه ای رسمی بر پایبندی کامل خود به عملکرد و تعهداتش تاکید و اعلام کرد که به اقدامات خود ادامه خواهد داد و تسلیم هیچ نوع تهدیدی از هیچ طرفی نخواهد شد که این واکنش، به منزله سیلی محکمی به صورت بولتون و حامیان او بود.

«آرون دیوید میلر» عضو شورای مشورتی آمریکا در همایش سیاست اسرائیل و از کارشناسان مرکز ویلسون که یک مرکز تحقیقاتی در واشنگتن است، با صراحت تمام گفت: آمریکا، هیچ گاه میانجی بی طرف در مذاکرات میان فلسطینی ها و اسرائیلی ها نبوده است، زیرا نوع روابط ویژه ما با اسرائیل، به گونه ای بوده است که همواره ما را از بودن یک میانجی بی طرف بازداشته است.

: «آرون دیوید میلر»  آمریکا، هیچ گاه میانجی بی طرف در مذاکرات میان فلسطینی ها و اسرائیلی ها نبوده است

این تحلیلگر سیاسی و نویسنده مسائل خاورمیانه، تصریح کرد: اما این امکان وجود داشت که از طریق استفاده از این روابط ، بتوانیم به توافق های مشخص میان عرب ها و اسرائیلی ها دست یابیم.

این نویسنده آمریکایی که کتاب های زیادی را درباره خاورمیانه تالیف کرده است و از جمله این آثار می توان به کتاب «أرض المیعاد: سرزمین موعود» و نیز کتاب «الدول العربیة وقضیة فلسطین: کشورهای عربی و موضوع فلسطین» و کتاب «منظمة التحریر الفلسطینیة وسیاسات البقاء» سازمان آزادی بخش فلسطین و سیاست های ماندن، اشاره کرد، گفت: من هیچگاه ندیده ام که هیچ دولتی به این شکل فجیع از اسرائیل حمایت کند، و به همان میزان هم در چنین معادله صلحی، نسبت به طرف فلسطینی خصومت داشته باشد.از این رو، در شرایط فعلی، هر گونه احتمالی را از بین برده ایم، حتی اگر فقط یک میانجی باشیم.

میلر اظهارات خود در گفت و گو با خبرگزاری فرانسه را به این شکل به پایان می رساند که حتی اگر مقامات آمریکایی به شکل غیرقابل پیش بینی، موفق به ارائه طرحی مبتنی بر تشکیل کشور فلسطینی به پایتختی قدس شرقی شوند، به احتمال زیاد، فلسطینی ها با آن طرح مخالفت خواهند کرد. زیرا آن ها به راحتی، اعتماد خود را به آمریکا از دست داده اند. در نتیجه، بیم آن دارند که در دام سیاسی یا مذاکره بیافتند، علیرغم اینکه، تبحر و مهارت فلسطینی ها در زمینه مذاکره، بسیار بیشتر از تیم فعلی متخصص در امور خاورمیانه در کاخ سفید است.

همچنین «مارتین اندیک» دیپلمات یهودی آمریکایی که کارشناس امور خاورمیانه و معاون وزیر امور خارجه سابق آمریکا و معاون رئیس مرکز بروکینگز در واشنگتن است، در برنامه «هد تو هد» Head to Head)) که از شبکه الجزیره انگلیسی پخش می شود، گفته بود که آمریکا هیچ گاه نگفته است که در میانجی گری بین اسرائیل و فلسطینی ها، بی طرف بوده است.

همچنین خانم «میشل دان» کارشناس مرکز صلح بین المللی کارنگی گفت: مقامات آمریکایی معتقدند که فلسطینی ها در نهایت امر، اقرار خواهند کرد که این چالش را باخته اند، و باید آنچه را که به آن ها پیشنهاد می شود، یعنی حکومت خودمختار محدود و طرح های اقتصادی را بپذیرند.

وی افزود: آمریکایی ها تلاش می کنند تا موضوعات پیچیده مانند سرنوشت قدس و آوارگان فلسطینی و یا حتی آینده کشور فلسطینی را از میز مذاکرات حذف کنند، به ویژه اینکه ترامپ، به هیچ وجه از اصل تشکیل دو کشور فلسطینی و اسرائیلی حمایت نکرده است.

دان به خبرگزاری فرانسه گفت: آنچه این مسئولان نمی توانند درک کنند، این است که این موضوعات، به طور آشکار، برای فلسطینی ها و برای بسیاری از عرب ها و مسلمانان، موضوع اساسی خواهد ماند.

این مقام سابق آمریکایی اظهار داشت: احتمال اینکه فلسطینی ها چنین مساله ای را بپذیرند، ضعیف است و این ممکن است طرح فعلی دولت ترامپ باشد تا از مخالفت قطعی فلسطینی ها برای توجیه ایجاد تغییرات جدید در موضع آمریکا در قبال حضور اسرائیل در کرانه باختری، استفاده کند.

وی اظهار داشت: فلسطین، از نظر سیاسی تحت تاثیر بسیاری از اقدامات آمریکا که پیشتر به آن اشاره شد، قرار نخواهد گرفت، بلکه بالعکس، گمان می کنم که از این وضعیت و بیشتر از آنچه برخی ها تصور می کنند، بهره مند خواهد شد، به عنوان مثال، سازمان آزادی بخش فلسطین که مهم ترین نهاد فلسطینی است، قبل از ارتباط با واشنگتن، در مقایسه با اکنون، بسیار بیشتر مورد احترام مردم فلسطین و جوامع عربی، اسلامی و بین المللی بود و حتی جایگاه این سازمان در نزد کشورهای عربی و جامعه جهانی، بسیار والاتر از جایگاه فعلی آن در سایه روابط با واشنگتن بود.

به گفته وی، فلسطینی ها خیلی تحت تاثیر قطع روابط با آمریکا قرار نمی گیرند، زیرا از اول می دانستند که دولت آمریکا، کاملاً طرفدار اسرائیل است و نمی توان به آن اعتماد کرد، اما شرایط سیاسی و منطقه ای در برهه ای مشخص، فلسطینی ها را به تعامل با آمریکا علیرغم اطلاع از این واقعیت وادار کرد.

افزون بر آن، شرایطی که فلسطینی ها پشت سر گذاشته اند، از آن ها انسان های مقتدر و با آستانه تحمل بالا ساخته است که قادرند با هر شرایط معیشتی کنار بیایند و درعین حال، وجهه و کرامت و شرافت و اصالت خود را حفظ کنند.

با وجود چنین فضای مسموم سیاسی، اقدامات آمریکا و موضع اسرائیل، فرصت را برای فلسطینی ها فراهم کرده تا به طور کامل از زیر لوای آمریکا خارج شوند و کاملاً از فشارهای سیاسی واشنگتن بر محافل تصمیم ساز فلسطینی رهایی یابند.

قطع کمک های مالی آمریکا به فلسطینیان

در چنین شرایطی می بینیم که رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین حاضر به دیدار با رئیس جمهوری آمریکا و نیز دیدار با فرستاده های آمریکایی نمی شود و برای چنین دیدارهایی شرط می گذارد، کاری که تا قبل از این هیچ یک از سران منطقه قادر به آن نبودند.

می توان گفت که برای فلسطینی ها خیلی ساده تر است که از توافق اسلو نیز خارج شوند تا از پیامدهای آن از جمله توافقنامه اقتصادی ظالمانه پاریس نیز رها شوند که اقتصاد بی ثبات فلسطینی را به اقتصاد اسرائیل وابسته کرده است.

همچنین این فرصت به وجود آمده است که هماهنگی امنیتی با اسرائیل لغو شود.

مهم تر از همه آنچه که گفته شد، خروج فلسطین از عرصه سیاسی، تصمیمات آمریکا در ارتباط با موضوع فلسطین را بی معنا و مفهوم می کند، و به آن جنبه حقوقی و مشروع نمی دهد، زیرا هر گونه اقدام و تصمیم بدون موافقت فلسطینی ها بی ارزش می شود و دراین راستا، آمریکا همه فشارهای سیاسی و مالی خود را اعمال می کند، به زعم اینکه فلسطینی ها ممکنست تسلیم شوند.

در پایان باید گفت در چنین شرایطی، عاقلانه است که فلسطینی ها در مقابله با چنین صهیونیست های تندرو و کینه توزی که مسئولان فعلی امور خاورمیانه در کاخ سفید هستند مانند گرینبلات، کوشنر، جان بولتون، نیکی هیلی و دیوید فریدمن، تعاملی با تدبیر و عاقلانه داشته باشند و با یکدیگر متحد شوند و به اختلافات داخلی خود پایان دهند و به آرمان های فلسطین پایبند باشند.

همچنین عامل زمان نیز عاملی مهم است و فلسطینی ها باید منتظر پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ باشند، و بحران با دولت وی را به گونه ای با مهارت مدیریت کنند که ظلم و ستم این دولت و جانبداری و نژادپرستی آن برای همه جهانیان افشا شود و کشورهای جهان ضد دروغ های این صهیونیست ها متحد شوند و از این مساله در مقابله با قلدری آمریکا و منزوی کردن آن بهره گیرند. 114/112

بیشتر بخوانید:

دلایل و پیامدهای قطع کمک مالی آمریکا به «آنروا»

واکنش جهانی به قطع کمک آمریکا به آنروا/ تحلیل

هشدار سازمان ملل درباره اقدام امریکا در قطع بودجه آنروا

: «آرون دیوید میلر»  آمریکا، هیچ گاه میانجی بی طرف در مذاکرات میان فلسطینی ها و اسرائیلی ها نبوده است
قطع کمک های مالی آمریکا به فلسطینیان