ایران پرس- آل‌سعود با فتنه انگیزی در خاورمیانه، ضمن تضعیف جایگاه منطقه‌ای عربستان سعودی، در راستای منافع رژیم صهیونیستی گام بر می‌دارد.

فتنه انگیزی آل سعود در خاورمیانه را می توان در محورهای مختلف بیان کرد؛

نخستین محور، تبدیل مناسبات پنهانی با اسرائیل به مناسبات آشکار است.

برداشت آل سعود این است که در معادلات قدرت خاورمیانه، عرصه را به رقبای منطقه ای خود باخته است.

از این رو، تصور می کند با نزدیک شدن به اسرائیل می تواند جایگاه تضعیف شده منطقه ای خود را تقویت کند.

«محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در سفری که مارس گذشته به واشنگتن داشت، ضمن به رسمیت شناختن رژیم اسرائیل، فلسطینی ها را مقصر شکست مذاکرات صلح معرفی کرده است.

بنابراین نزدیک شدن عربستان به اسرائیل نه تنها رژیم صهیونیستی را در تداوم جنایت علیه فلسطینی ها ترغیب کرده بلکه رژیم صهیونیستی از این وضعیت برای تقویت شکاف در جهان اسلام بهره گرفته است.

عربستان منشا جنگ نیابتی در منطقه

دومین محور فتنه انگیزی عربستان در خاورمیانه، قرار گرفتن آن در قلب جنگ نیابتی در این منطقه است.

جنگ مستقیم آمریکا در خاورمیانه هزینه های زیادی برای واشنگتن خواهد داشت، اما در جنگ نیابتی نه تنها هزینه های جنگ را نایبان آمریکا بر عهده خواهند گرفت بلکه منافع مادی واشنگتن نیز از درون این نوع جنگ تامین می شود.

یمن و سوریه عرصه های اصلی جنگ نیابتی در منطقه هستند که آمریکا طراحی و عربستان اجرا می کند.

از نتایج این نوع جنگ می توان آوارگی ۱۲ میلیون سوری در داخل و خارج از این کشور و آوارگی ۳ میلیون یمنی، کشته و زخمی شدن صدها هزار نفر در سوریه و دهها هزار نفر در یمن، از بین رفتن ساختار زندگی و زیرساخت های شهری در این کشورها و همچنین شکل گیری دوری از خشونت و بی ثباتی اشاره کرد.

این شرایط، برونداد فتنه انگیزی آل سعود در خاورمیانه است.

اقدام ریاض در تقسیم بندی مذهبی دولت ها و مردم در منطقه

سومین محور فتنه انگیزی آل سعود در خاورمیانه، تقسیم بندی مذهبی دولت ها و مردم این منطقه است.

حکومت سعودی خود را رهبر اهل سنت در خاورمیانه می داند و از هیچ خشونتی علیه شیعیان اعم از جمعیت شیعه داخل عربستان یا خارج از این کشور دریغ نمی کند.

وضعیت شکننده کنونی در عراق بیش از هر چیزی ناشی از فتنه مذهبی آل سعود است.

حکومت سعودی در جریان اشغال عراق توسط تروریسم داعشی به زعم شماری از شخصیت های عراقی از جمله «نوری مالکی»، نخست وزیر اسبق، در کنار این گروه تروریستی قرار گرفت، در جریان همه پرسی جدایی کردستان از عراق تلویحاً از اقدام «مسعود بارزانی» حمایت کرد، در اعتراض های ضد حکومتی مناطق جنوبی عراق از جمله وقایع اخیر در استان بصره نیز بر اساس گزارش های متعدد دست داشته است.

در عین حال، آل سعود تلاش کرد در لبنان نیز با فتنه انگیزی یک جنگ داخلی به راه اندازد، اما هوشمندی سید «حسن نصرالله»، دبیر کل حزب الله و شخصیت هایی نظیر «میشل عون»، رئیس جمهوری لبنان سبب ناکامی فتنه سعودی در این کشور شد.

مجموع رفتارها و سیاست های عربستان سعودی سبب شد شخصیت ها و تحلیلگران زیادی از عربستان به عنوان بازیگری فتنه انگیز در خاورمیانه یاد کنند. 

سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان از جمله شخصیت هایی است که عربستان را عامل فتنه در خاورمیانه معرفی کرد.

نویسنده: سیدرضی عمادی

116/110

بیشتر بخوانید:

رویکرد سیاسی جدید عربستان در قبال منطقه و عراق

هماهنگی رسمی اسرائیل و عربستان برای دامن زدن به تنش در خاورمیانه