سایت «الخلیلج آنلاین» در مقاله ای تحلیلی درباره وضعیت زندانیان سیاسی در عربستان سعودی و امید آنها به آزادی می نویسد؛ «سلمان العوده»، «سفر الحوالی» و «عوض القرنی» از جمله کسانی هستند که از سپتامبر 2017 به سبب بیان عقاید آزادی خواهانه خود و میانه روی در دین، بازداشت و زندانی شده و فقط اطلاعاتی محدود درباره شکنجه آنها در زندان، منتشر می شود.
موضوع قابل توجه این است که اطلاعات محدودی از این افراد، از بازداشتگاه های آنها، به بیرون درز یافته است؛ این زندانیان بر خلاف قوانین مشروع بین المللی، از حق برخورداری از وکیل مدافع و ملاقات با افراد خارج از زندان محرومند.
چه کسانی نجات بخش هستند؟
پس از آن که «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی زمام قدرت امنیتی را در این کشور به دست گرفت، علیه مخالفان سیاست های خود، سیاست مشت آهنین درپیش گرفت.
در این میان حتی کسانی که از طریق شبکه های اجتماعی به مخالفت با سیاست های بن سلمان برخاسته بودند، نیز سرکوب شدند.
با این وجود، از زمان آغاز ولیعهدی بن سلمان، خشم عمومی علیه سیاست های وی در جامعه عربستان سعودی حکمفرما شده است که این حقیقت را می توان در اظهارات فعالان و شاهزادگان مخالف سعودی، مشاهده کرد.
اوضاع اقتصادی عربستان رو به وخامت است، جنگ یمن مرگ نظامیان و غیرنظامیان سعودی را درپی داشته است، عربستان سعودی عامل محاصره قطر و در عین حال عامل سرکوب آزادی بیان در میان مردم این کشور است.
همه کسانی که از حدود یک سال پیش به خاطر سیاست های بن سلمان در محدود کردن آزادی بیان به زندان افتاده اند، برای رهایی از زندان، به دسته ای از اعضای آل سعود چشم امید دوخته اند که خود با حکومت انفرادی بن سلمان، مخالف هستند.
دسته ای از شاهزادگان سعودی ساکن کشورهای اروپایی، برای تغییر حکومت در عربستان سعودی، جنبشی را به راه انداخته اند که در نتیجه آن، ممکن است کسانی که به سبب انتقاد از سیاست های بن سلمان زندانی شده اند، از حبس آزاد شوند.
سه منجی
سه تن از اعضای خاندان سلطنتی آل سعود، از جمله مهم ترین مخالفان سیاست های دولت کنونی ریاض به شمار می روند که مهم ترین آنها شاهزاده «احمد بن عبدالعزیز آل سعود» است.
شاهزاده احمد متولد سال 1942 است که دارای مناصب مهم دولتی بوده است. وی در ژوئن 2012 و پس از مرگ شاهزاده «بن نایف»، به عنوان وزیر کشور عربستان سعودی منصوب شد.
انتخاب این شاهزاده سعودی به عنوان وزیر کشور عربستان، مهم ترین نشانه جانشینی احتمالی وی به جای «ملک عبد الله»، پادشاه سابق این کشور و شاهزاده سلمان ولیعهد وی بوده است.
اما شاهزاده احمد در نوامبر سال 2012 و فقط 5 ماه پس از انتصاب پست وزارت کشور، به درخواست خود، از این منصب کناره گیری کرد.
«نواف عبید»، نویسنده معروق سعودی در سال 2002، ملک عبد الله (پادشاه سابق)، شاهزاده سلمان (پادشاه کنونی) و شاهزاده احمد را سه تن از اعضای خاندان سلطنتی عربستان که از محبوبیت بالایی برخوردار بوده اند، معرفی کرده بود.
همچنین حساب العهد الجدید در شبکه اجتماعی توییتر روز 15 سپتامبر جاری، اعلام کرد، تعدادی از فرزندان شاهزاده احمد بن عبد العزیز، طی دو روز گذشته از عربستان خارج شده اند.
العهد الجدید که به انتشار اطلاعات محرمانه از خاندان سلطنتی عربستان سعودی، مشهور است و بیش از 300 هزار بازدیدکننده دارد، همچنین نوشت، تصمیم شاهزاده احمد بن عبد العزیز برای عدم بازگشت به کشور بسیار جدی است.
بر اساس این اطلاعات، پس از آن که بن سلمان حکم ممنوعیت سفر فرزندان شاهزاده احمد را به خارج از عربستان سعودی لغو کرد، تعدادی از فرزندان وی از کشور خارج شده اند و وی در انتظار خروج بقیه آنها طی روزهای آینده است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده در شبکه های اجتماعی، پس از حادثه تجمع مخالفان آل سعود در مقابل منزل شاهزاده بن احمد در لندن و سردادن شعارهایی علیه آل سعود، این شاهزاده سعودی ممکن است دیگر به کشورش بازنگردد.
شاهزاده «سلمان بن سلطان»، دومین مخالف از خاندان آل سعود است که در فوریه 1976 متولد شد. وی وزیر سابق دفاع عربستان سعودی بوده و ششمین پسر شاهزاده سلطان بن عبد العزیز آل سعود، ولیعهد سابق عربستان سعودی به شمار می رود.
شاهزاده سلمان همچنین همسرِ دخترِ شاهزاده احمد به شمار می رود که این مساله نزدیکی روابط آنها را به دنبال داشته است.
شاهزاده سلمان تا سال 1999 یکی از فرماندهان نیروی هوایی ارتش پادشاهی عربستان سعودی بود و پس از ارتقای درجه به عنوان سرهنگ یکم، در سال 2000 میلادی برای خدمت در وابستگی نظامی سفارت عربستان سعودی در واشنگتن، راهی آمریکا شد.
این شاهزاده سعودی در سال 2011 به عنوان معاون دبیرکل شورای امنیت ملی در امور امنیتی و اطلاعاتی عربستان منصوب شد و در سال 2013 از این سمت برکنار و به عنوان معاون وزیر دفاع انتخاب شد اما پس از یک سال، از این سمت استعفا داد.
سلسله این مناصب و پست ها سبب شد تا شاهزاده سلمان در داخل و خارج از خاندان سلطنتی عربستان از روابطی قوی برخوردار بوده و بتواند از این روابط در جهت حمایت از مواضع موازی خود با شاهزاده احمد، استفاده کند.
شاهزاده «عبد العزیز بن عبدالله»، نوه ملک سلمان که در پاریس اقامت دارد، از جمله کسانی است که اقداماتی را برای تحت فشار قرار دادن دولت ریاض برای آزادی زندانیان سیاسی، انجام داده است.
شاهزاده عبد العزیز دارای حق پناهندگی سیاسی در فرانسه است.
وی پس از بازداشت شماری از شاهزادگان سعودی از جمله تعدادی از برادرانش به دستور محمد بن سلمان و حبس آنها در هتل «ریتز کارلتون»، از پاریس به پیگیری این مساله پرداخت.
این شاهزاده سعودی نیز از امرای برجسته در دولت عربستان سعودی است که آخرین پست وی، معاونت وزیر امور خارجه این کشور بوده است.
وی پس از حکم ملک سلمان برای انتصاب «عادل الجبیر» به عنوان وزیر امور خارجه عربستان سعودی، از سمت خود استعفا کرد.
بر اساس اطلاعات منتشر شده در شبکه های اجتماعی، شاهزاده عبد العزیز یکی از سه شاهزاده سعودی است که پس از تعیین بن سلمان به عنوان ولیعهد عربستان سعودی، از بیعت با وی خودداری کرده است.
اروپا ؛ پناهگاه اعضای مخالف خانواده سلطنتی آل سعود
اروپا مقر اعضای خانواده سلطنتی آل سعود که مخالف با سیاست های حکومت ریاض هستند، به شمار می رود؛ مهم ترین این مخالفان احمد بن عبد العزیز، سلمان بن سلطان و عبد العزیز بن عبدالله هستند.
برخی از این شاهزادگان مخالف حکومت فعلی آل سعود، ابایی از معرفی خود نداشته اند که از میان آنها می توان به خالد بن فرحان آل سعود که در آلمان اقامت دارد، اشاره کرد.
وی پیش از این در گفت وگو با سایت الخلیلج آنلاین به خشم خانواده سلطنتی آل سعود از اقدامات بن سلمان اشاره کرده بود.
این شاهزاده سعودی همچنین فاش کرده بود که بسیاری از بازرگانان بزرگ سعودی و همچنین بازرگانان طبقه متوسط این کشور عملا به خارج از عربستان مهاجرت کرده اند تا بتوانند در کشورهای مختلف جهان از امنیت و زندگی شرافتمندانه ای برخوردار شوند.
به گفته «بن فرحان»، خانواده سلطنتی کنونی عربستان سعودی به خاطر اعتراض به بن سلمان و سیاست های وی که موقعیت و جایگاه این خانواده را به مخاطره انداخته است، دچار مشکلاتی است.
وی اظهار داشت، بیشتر افراد با نفوذ و تاثیرگذار در صحنه سیاسی عربستان سعودی، تحت فشار و کنترل قرار داشته و تمایل ندارند تا اعتراضات خود را اعلام کنند و فقط خواهان ایجاد تغییراتی حقیقی برای جلب رضایت خود و ملت عربستان و دیگر ملت های عربی و اسلامی هستند.
138/110
مترجم: سیده زهرا محب احمدی
بیشتر بخوانید:
چشمانداز سند ۲۰۳۰ عربستان؛ سرابی برای آلسعود/ تحلیل
تروث دیگ: ولیعهد عربستان از یمن به قطر تا کانادا وحشیانه می تازد
تنگنای بنسلمان در داخل عربستان و تداوم راهبرد سرکوب/ تحلیل