ایران پرس- سعودی ها در حالی روز ملی کشورشان را جشن گرفتند که عربستان سعودی با بحران ها و تغییرات بی سابقه ای، دست و پنجه نرم می کند.

به گزارش پایگاه خبری الخلیج آنلاین، ورود عربستان سعودی به جنگ بی نتیجه یمن، اوضاع داخلی این کشور، بازداشت های امنیتی و تغییرات ریشه ای در جامعه و عادات مردم این کشور، از جمله بحران هایی است که گریبانگیر عربستان سعودی شده است.  

عربستان سعودی از طریق برگزاری جشن های روز ملی این کشور و با نادیده گرفتن بحران هایی که در آن به سر می برد، رسانه های مختلف خبری را موظف کرد تا در جهت تبلیغ برای دستاوردهای «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور، گام بردارند.

روز 23 سپتامبر سال 1932، سالگرد تغییر نام عربستان سعودی از «مملکت حجاز، نجد و توابع آن» به عربستان سعودی است و سعودی ها هر سال، روز 23 سپتامبر مراسم روز ملی خود را برگزار می کنند.

عربستان سعودی از آن تاریخ تا کنون تلاش کرده است تا تصویری از خود به عنوان یک کشور میانه رو اسلامی به جهان ارائه دهد که در همه تعاملات، حافظ ارزش ها بوده و مبلغان و وعاظی را برای جامعه خود و جامعه جهانی تربیت می کند.

با گذشت این سال ها و پس از مرگ «عبد الله بن عبد العزیز آل سعود» پادشاه سابق عربستان سعودی و آغاز پادشاهی «سلمان بن عبد العزیز»، این کشور صحنه تغییرات مهمی بوده است.

با آغاز پادشاهی ملک سلمان، تغییراتی سریع در عربستان صورت گرفت و پادشاه این کشور با عزل شاهزاده «محمد بن نایف بن عبد العزیز»، مسوولیت وزارت دفاع و ولایتعهدی را به پسرش، محمد واگذار کرد.

جنگ یمن

پس از انتخاب بن سلمان به عنوان ولیعهد عربستان سعودی، وی بسیاری از اصول و ارزش های کشورش را زیر پا نهاد و به بهانه مقابله با نیروهای «حوثی»، ائتلاف ضد یمن را با همراهی امارات و دیگر کشورهای عربی، تشکیل داد.

از زمان ورود عربستان سعودی به جنگ با یمن، نه تنها این کشور به اهداف اعلام شده خود در این جنگ دست نیافته، بلکه به خاطر ارتکاب جنایات جنگی، با انتقادات بین المللی مواجه است.

عملیات نظامی ریاض و ابوظبی در یمن سبب شده است تا این کشور دچار بحران وخیم اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی شده و گرسنگی بی سابقه ای بر یمن حاکم شود.

در این حال مناطق استراتژیک و حساس عربستان سعودی، هدف حملات موشکی قرار می گیرند که حوثی ها از شمال یمن یه سمت این کشور شلیک می کنند.

با آغاز جنگ یمن، آرامشی که بر عربستان حکمفرما بود، از میان رفت زیرا حملات موشکی حوثی ها به شهرهای مرزی این کشور با یمن، دهها کشته و زخمی برجای گذاشته است. آمار مرکز مطالعات خاورمیانه واشنگتن نشان می دهد که  جنگ یمن ماهیانه 6 میلیارد دلار برای ریاض هزینه دارد.

حذف قدرت شاهزادگان

بن سلمان پس از آن که به قدرت رسید، بسیاری از شاهزادگان و شخصیت های خاندان سلطنتی را به اتهام فساد، در هتل «ریتز کارلتون» زندانی کرد. «متعب» و «ترکی»، پسران عبد الله بن عبدالعزیز، پادشاه فقید عربستان و شاهزاده «ولید بن طلال» میلیاردر سعودی و دهها شخصیت دیگر سعودی، از جمله کسانی بودند که به دستور بن سلمان زندانی شدند.

ریاض بدون اشاره به جزئیات این بازداشت ها، تعدادی از این شاهزادگان سعودی را در ازای معامله هایی که به گفته خبرگزاری بلومبرگ آمریکا، یک صد میلیون دلار ارزش داشته اند، آزاد کرد.

پس از این رویداد، مبلغان و فعالان حقوق بشری در عربستان سعودی هدف حملات بی سابقه ای قرار گرفتند و به گفته منابع موثق، حدود سه هزار نفر از آنها بازداشت و زندانی شدند.

منابع حقوق بشری عربستان سعودی می گویند، از سپتامبر گذشته تا کنون، بیش از سه هزار نفر در رابطه با فعالیت های حقوق بشری در این کشور بازداشت و زندانی شده اند که از جمله آنها می توان به حقوقدانان، وکلا، قضات و فعالان رسانه های خبری اشاره کرد.

همچنین شمار نامعلومی از زنان سعودی در ارتباط با فعالیت های سیاسی خود بازداشت و به همراه کودکانشان در زندان های آل سعود به سر می برند؛ بدون آن که قوانین حقوق بشری درباره آنها رعایت شود.

منابع آگاه می گویند فقط از یک دهم از زندانیان سیاسی که در عربستان سعودی به سر می برند، اطلاعاتی در اختیار دارند. بر اساس آمار منتشر شده در شبکه اجتماعی توییتر، 2613 نفر به اتهام فعالیت های سیاسی در عربستان سعودی زندانی و برخی از آنها نیز شکنجه می شوند که این تعداد از زندانیان، در تاریخ عربستان سعودی بی سابقه است.

شکنجه با برق، ضرب و جرح، آویزان شدن از دست و پا در محوطه های زندان ها، از جمله شکنجه هایی است که علیه زندانیان سعودی اعمال می شود.

انتقادات بین المللی از اقدامات ضد بشری عربستان سعودی، بر روابط دیپلماتیک و اقتصادی این کشور با بسیاری از کشورها مانند کانادا تاثیرگذار بوده و به قطع روابط این دو کشور منجر شده است.

همچنین نظام جدید عربستان سعودی در تلاش برای به تصویر کشیدن خود به عنوان کشوری متفاوت و ایده آل به جهانیان، رانندگی زنان را در این کشور آزاد اعلام کرده است.

بحران اقتصادی

عربستان سعودی از نظر اقتصادی، ضعیف بوده و با کاهش رشد، کمبود تولید، افزایش نرخ تورم و نیز افزایش دامنه بیکاری در میان جوانان مواجه است.

بر اساس آمار بانک جهانی، رشد اقتصادی عربستان سعودی در سال 2017، نزدیک به صفر بوده که این رقم طی سال های گذشته از زمان یکپارچگی این کشور تا کنون، بی سابقه بوده است.

بر اساس اطلاعات بودجه سال 2018 عربستان سعودی، ارزش بدهی های عمومی این کشور تا پایان سال گذشته به 438 میلیارد ریال (116.8 میلیارد دلار) افزایش یافته در حالی که این رقم تا پایان سال 2016، 316 میلیارد ریال (84.4 ملیارد دلار) بوده است.

همچنین در دوره پادشاهی ملک سلمان است که مشاهده می کنیم سران سعودی برای نخستین بار طی 25 سال گذشته ناچار شدند برای جبران کسری بودجه خود، از بانک های بین المللی، وام دریافت کنند.

به نوشته روزنامه فایننشال تایمز، صندوق حاکمیت عربستان قصد دارد حدود 12 میلیارد دلار از 16 بانک جهانی، وام بگیرد.

شکست دیپلماتیک

عربستان سعودی در دوره ملک سلمان و پسرش محمد، در ایجاد اتحادهای عربی برای تقویت نفوذ خود در کشورهای منطقه مانند لبنان، شکست خورده است.

رژیم ریاض با بازداشت «سعد الحریری» نخست وزیر لبنان در سفر به عربستان، وی را وادار کرد تا از سمت خود استعفا دهد اما پس از بازگشت الحریری به لبنان، ریاض در تصمیم خود تجدید نظر کرد.

تجربه ریاض درباره لبنان، نمونه ای از ضعف و شکست نظام جدید عربستان سعودی برای حفظ همپیمانان منطقه ای آن، به شمار می رود.

تحولات عربستان سعودی و اجرای سیاست های جدید سران این کشور، سبب شده است تا مردم عربستان  وضعیتی از تنش و بی ثباتی امنیتی و اقتصادی را تجربه کنند.118/110

مترجم: سیده زهرا محب احمدی

بیشتر بخوانید:

هشدار صندوق بین المللی پول به عربستان سعودی/ تحلیل 

سونامی بازداشت‌ها در عربستان/ تحلیل 

اعتراض به هزینه‌های سنگین برق در عربستان