ایران پرس- با وجود آن که دولت «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا همه کانال های کمک مالی این کشور به تشکیلات خودگردان فلسطین را مسدود کرده است، اما کمک مالی آمریکا به سازمان های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین همچنان ادامه دارد.

«نادر الصفدی» در مقاله ای تحلیلی که در سایت الخلیج آنلاین منتشر شد، نوشت: از زمان آغاز ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا، دولت این کشور تصمیماتی را در جهت ضربه زدن به مسأله فلسطین و حذف آن اتخاذ کرد.

به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارت آمریکا به این شهر، تلاش برای متوقف کردن فعالیت آژانس امداد و کاریابی آوارگان فلسطینی (آنروا)، تعطیلی دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین در واشنگتن، کاهش بودجه کمک به بیمارستان های قدس و سازمان «همزیستیِ» میان یهودیان و عرب ها و نیز توقف هر نوع کمک مالی به تشکیلات خودگردان فلسطین که بالغ بر پانصد میلیون دلار بوده، همگی از جمله اقداماتی هستند که ترامپ پس از آغاز ریاست جمهوری خود، علیه فلسطین انجام داده است.

با وجود جنگی با سرنوشت نامعلوم که ترامپ به نیابت از اسرائیل علیه فلسطینیان به راه انداخته است، اما ادامه تامین هزینه های سازمان های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین که سبب پرداخت سالانه صد میلیون دلار به این سازمان ها می شود، تردیدهایی را درباره دلایل این اقدام و طرفی که از آن سود می برد، ایجاد کرده است.

روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی می نویسد، روز 14 سپتامبر دولت آمریکا با تصمیم خود برای کاهش 10 میلیون دلاری کمک به سازمان های حامی «همزیستیِ» یهودیان با عرب ها در اسرائیل و اراضی فلسطینی، آخرین بودجه کمک به فلسطینیان را قطع کرد و کمک های امنیتی به تشکیلات خودگردان فلسطین، تنها بودجه ای است که آمریکا برای فلسطینیان در نظر گرفته است.

چرا بودجه امنیتی فلسطین حذف نشده است؟

تصمیم دولت ترامپ به ادامه تامین هزینه سازمان های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین، تردیدهایی را درباره دلایل پنهان این اقدام، طرفی که از این تامین هزینه سود می برد و ارتباط این اقدام با اسرائیل مطرح کرده و این پرسش را مطرح می سازد که آیا لغو کمک امنیتی به تشکیلات خودگردان به معنای پایان همکاری امنیتی میان اسرائیل با این تشکیلات است یا خیر؟

مسؤولان و تحلیلگران فلسطینی در پاسخ به این پرسش، پاسخ های متفاوتی داده اند.

«تیسیر نصرالله» از مسوولان جنبش فتح درباره تعهد دولت آمریکا برای کمک مالی به سازمان های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین با وجود مخالفت علنی واشنگتن با مساله فلسطین، اظهار داشت، کمک مالی به سازمان های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین بر اساس توافقنامه ها و تعهدات دولت آمریکا و با هدف تجهیز و توسعه این سازمان ها، انجام می شود.

نصرالله به طور غیر مستقیم به همکاری امنیتی رژیم صهیونیستی با تشکیلات خودگردان فلسطین که از نظر «محمود عباس»، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین، بسیار حائز اهمیت است، اشاره دارد.

به گفته این مسؤول جنبش فتح، آمریکا طرف فلسطینی را برای پذیرش طرح موسوم به «معامله قرن» تحت فشار قرار داده است و در عین حال، کانال تامین هزینه سازمان های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین همچنان باز است و شاید این اقدام تلاشی برای وادار کردن فلسطینیان برای تغییر موضع خود در مخالفت با معامله قرن باشد.

بر اساس اطلاعات موجود، دولت آمریکا تابستان گذشته تحت عنوان کمک های امنیتی 60 میلیون دلار به طور مستقیم در اختیار تشکیلات خودگردان فلسطین قرار داده و این تنها کمکی است که به طور مستقیم در اختیار آن قرار گرفته است.

نکته قابل توجه این است که واشنگتن فقط در مواردی نادر بودجه ای را به طور مستقیم در اختیار تشکیلات خودگردان فلسطین قرار می دهد. دولت آمریکا از سال 1994 تا کنون فقط در پنج مورد، حدود 50 – 60 میلیون دلار به طور مستقیم در اختیار تشکیلات خودگردان فلسطین قرار داده است.

حمایت از همکاری امنیتی

«هانی المصری» نویسنده فلسطینی و رییس مرکز تحقیقات سیاسی و مطالعات راهبردی فلسطین در این باره گفت، برای آن که تشکیلات خودگردان فلسطین به مسؤولیت امنیتی خود در رابطه با همکاری امنیتی با رژیم اشغالگر اسرائیل عمل کند، ارائه کمک های امنیتی به آن، امری ضروری است.

المصری در گفت وگو با الخلیلج آنلاین با تاکید بر ضرورت توقف همکاری امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین با رژیم اشغالگر قدس تصریح کرد، با توجه به اقداماتی که برای تشکیل اسرائیل بزرگ، برداشته شده است، ادامه این همکاری امنیتی بدون روند سیاسی، اقدامی تحقیرآمیز است.

از سوی دیگر «ایاد القرا» تحلیلگر سیاسی و مدیر سابق روزنامه «فلسطین»، کمک مالی آمریکا به سازمان های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین را به سود اسرائیل دانست و اظهار داشت، این اقدام با هماهنگی اسرائیل انجام می شود زیرا تنها مسأله مورد اهمیت برای آمریکا، ایفای نقش تشکیلات خودگردان برای تامین امنیت و محافظت از رژیم صهیونیستی است.

القرا تصریح کرد، تشکیلات خودگردان فلسطین از نظر آمریکا، فقط یک ابزار برای همکاری امنیتی با اسرائیل است و واشنگتن از سال 2002 به طور اساسی، آموزش و آماده سازی سازمان های امنیتی فلسطین را برای همکاری با ارتش و افسران اسرائیلی در زمینه سرکوب مقاومت فلسطین، آغاز کرده است.

این کارشناس فلسطینی افزود، دولت آمریکا کاملا از این حقیقت آگاه است که موجودیت تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری رود اردن، کاملا به امنیت این منطقه بستگی دارد؛ از این رو با تامین هزینه های امنیتی این تشکیلات، درصدد تقویت آن است تا همکاری امنیتی میان تشکیلات خودگردان با اسرائیل نیز ادامه یابد.

به دنبال تصمیم دولت ترامپ برای انتقال سفارت آمریکا به قدس در روز هفتم دسامبر گذشته، روابط واشنگتن با تشکیلات خودگردان فلسطین تیره شد و در نتیجه آمریکا کمک های مالی خود را به مسؤولان فلسطینی متوقف کرد. این اقدام سبب شد تا تشکیلات خودگردان با تحریم مسوولان آمریکایی، نقش واشنگتن را به عنوان میانجی در مذاکرات نهایی سازش حذف کند.

اطلاعات منتشر شده در روزنامه اسرائیلی هاآرتص نشان می دهد که دولت ترامپ کمک های غیرنظامی به فلسطینیان را لغو و فقط به کمک های امنیتی به تشکیلات خودگردان فلسطین ادامه می دهد. 118/110

مترجم: زهرا محب احمدی

بیشتر بخوانید:

محمود عباس: اسرائیل به توافق‌نامه «اسلو» پایان داده است 

انتقاد «محمود عباس» از سیاست های آمریکا در قبال فلسطین