این ائتلاف مبنی بر ادغام و همکاری کشورهایی از جمله قطر، ایران، عراق، سوریه و ترکیه است و این نظر از سوی «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه و معاون نخست وزیر قطر در سفر رسمی خود به بغداد و دیدار با مسئولان عراقی مطرح شد.
«خاویر بنیتس» نویسنده خبرگزاری روسی اسپوتنیک در گزارش خود نوشت: قدرت موضوعی است که منجر به اتحاد جدیدی بین کشورها در خاورمیانه می شود و اگر این موضوع تأیید شود، منجر به شکست و از بین بردن مرگ و میرهای ناشی از آرمان های منطقه ای که از سوی آمریکا و شرکای آن در منطقه همچون اسرائیل و عربستان سعودی که در خاورمیانه رخ می دهد، خواهد شد.
این مقام عالی رتبه قطری طی سفر دو روزه خود به عراق همچنین ائتلاف احتمالی میان این پنج کشور را به عنوان اقدامی توصیف کرد که می تواند به کشورهای عضو این ائتلاف کمک کند تا منافع سیاسی و اقتصادی خود را به گونه ای بهتر در منطقه دنبال کنند.
هدف «عبدالرحمن آل ثانی» از سفرش به عراق دیدار با «برهم صالح» رئیس جمهور، «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر و «محمد علی الحکیم» وزیر امور خارجه این کشور بوده است.
وی طی دیدارهای خود با مقامات عراقی، حمایتش را از توسعه روابط دوجانبه بین عراق و قطر ابراز و تاکید کرد که می بایست از عراق در دوران بازسازی و تأمین بودجه برای پروژه هایی که در این کشور به تعلیق افتاده اند، حمایت کرد.
این مقام قطری به همراه همتای عراقی خود در یک نشست خبری گفت: ما امیدواریم روابط مان را با عراق توسعه دهیم.
دستاوردهای دولت عراق در مبارزه اش با تروریسم باید با حمایت از دولت عراق مبنی بر ایجاد امنیت و ثبات منطقه ای کامل شود.
در ماه ژوئن 2017 عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر روابط خود را با قطر قطع کردند و سفیران خود را از آن خارج کردند.
این کشورها همچنین با محاصره قطر، مدعی شدند که دوحه از تروریسم حمایت می کند. به این ترتیب، از آن زمان دوحه در روند تقویت روابط خود با کشورهای دیگر است همان گونه که ایران و ترکیه در این مسیر قرار گرفته اند.
نویسنده در بخش دیگری از این مطلب به مخالفت های جهانی با سیاست دولت آمریکا در موضوع هایی نظیر بحران سوریه اشاره دارد و عنوان می کند که سایر مقامات عالی رتبه برخی از کشورها همچون پوتین، اردوغان، مرکل و مکرون خطاب به «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا گفتند که به خانه ات برو.
باید یادآور شد که نشست چهارجانبهای درباره سوریه به میزبانی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه و با حضور «ولادیمیر پوتین»، «امانوئل مکرون» و «آنگلا مرکل»، در 27 اکتبر در استانبول برگزار شد.
آنها طی این نشست تاکید کردند: راه خروج از بحران سوریه تنها از طریق روش های دیپلماتیک و سیاسی و با حفظ وحدت کشور عربی حاصل می شود.
در حالی که آمریکا مشارکتی در این نشست نداشته و یا به عبارتی دیگر می توان گفت که از بازی مذاکرات خارج شده بود.
این رهبران با یکدیگر در زمینه پیشرفت روند دستیابی به راه حل سیاسی برای بحران سوریه و برداشتن گام هایی برای تقویت امنیت و ثبات با هدف ایجاد شرایط برای بازگشت پناهنده گان گفت و گو کردند.
آنها با صدور قطعنامه ای، تأکید کردند که درگیری و اختلاف در این کشور عربی از طریق روش نظامی قابل حل و فصل نیست و تنها با صلحی که از طریق یک فرآیند سیاسی در چارچوب قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل متحد به دست می آید، می توان به بحران سوریه پایان داد.
«خوآن آگیلار» تحلیلگر بین المللی در این زمینه خاطرنشان کرد: سیاست های آمریکا روندی را ایجاد کرده که متحدان آمریکا با عواقب سیاست های این کشور امپریالیستی روبرو شده اند.
پس از آن «محور مقاومت» ایجاد شد که این موضوع فراتر از بلوک منطقه ای آمریکا بود.
به این ترتیب، قطر با توجه به اقدام هایی که علیه ایران، عراق، سوریه و لبنان انجام شده و با ترکیه مخالف هستند و خود قطری ها را نیز تحت محاصره خود قرار می دهند، هیچ راه دیگری نداشت جز این که پیشنهاد یک «اتحاد» را بدهد.
این یک «عبارت دیپلماتیک» است.
چرا که این اتحاد در برابر فرآیندی که آمریکا و قدرت های غربی در تمامی جنبه های سیاست خارجی کشورها که توسط عواملی همچون اسرائیل تعیین می شود، در پیش گرفته، ضروری است، و این اتحاد همچنین منجر به نزدیکی قطر به ایران و ترکیه می شود همچنین بقیه کشورها از جمله سوریه و عراق نیز می توانند به این اتحاد بپیوندند. به همین دلیل است که قطر پیشنهاد اتحاد را مطرح کرده است.
در پنجم ژوئن ۲۰۱۷، عربستان سعودی، مصر، بحرین، و امارات متحده عربی روابط خود را با قطر قطع کردند. این کشورها محاصره زمینی و دریایی علیه این کشور اعمال و قطر را به حمایت از تروریسم متهم کرده و مدعی شدند که این امر منجر به ایجاد بی ثباتی در منطقه خاورمیانه می شود.
وزارت امور خارجه عربستان سعودی با صدور بیانیه ای اعلام کرد: روابط دیپلماتیک و نیز تمامی مسیرهای دریایی، زمینی و هوایی با قطر بدلیل نقض آشکار و پنهان روابط دیپلماتیک از سوی دوحه، حمایت از تروریسم، انجام تبلیغات به نفع ترور در رسانه های قطر، حمایت از فعالیتهای تروریستی تحت حمایت ایران در استان قطیف و حمایت از حوثی ها در یمن مسدود شده» و مدعی شد که با هدف «حفظ امنیت ملی» خود روابط با قطر را قطع کرده است.
در این راستا، وزارت خارجه قطر نیز در واکنش به این تصمیم و بیانیه اعلام کرد: چنین تدابیری غیر قابل توجیه و بر پایه ادعاهای بی اساس و نادرست است، کشور قطر با موجی از تبلیغات مواجه شده که اساس آنها دروغ هایی است که تا حد تزویر و جعل کامل پیش رفته است.
این دروغ ها بیانگر تلاش های پنهان برای ضربه زدن به کشور قطر است.
قطر یکی از کشورهای فعال در شورای همکاری کشورهای خلیج فارس است که به تصمیمات و قراردادهای این شورا پایبند بوده، به حاکمیت دیگر کشورها احترام گذاشته و در امور داخلی آنان دخالت نکرده و کشوری است که به وظیفه خود یعنی مبارزه با تروریسم و افراط گرایی عمل کرده است.
پیامدهای احتمالی محاصره اقتصادی قطر
گفته شده است که علی رغم محاصره اقتصادی قطر توسط این کشورها، قطر رشد سالم خود را حفظ کرده است، اما برخی از بخشهای اقتصاد این کشور بهای سنگینی پرداختهاند. متنوع سازی اقتصادی یکی از اصلیترین تکیه گاههای قطر برای گذر از این بحران اقتصادی بوده است.
در پایان می توان گفت که ایجاد ائتلاف جدیدی که از سوی قطر پیشنهاد شده است منجر به ایجاد افق جدیدی در منطقه خاورمیانه می شود اما، از سوی دیگر، پروژه ایالات متحده برای ایجاد یک «ناتوعربی» وجود دارد که اسرائیل از آن به عنوان عملیات ویژه برای اجرای اقدامات جاه طلبانه خود در منطقه استفاده می کند تا بتواند شورای همکاری خلیج فارس را به چالش بکشاند.
138/110
مترجم: نگین فلکشاهی
بیشتربخوانید:
بازخوانی طرح «خاورمیانه جدید»؛ چرا آمریکا ناکام ماند/ تحلیل
ترامپ: لشکرکشی به خاورمیانه بدترین اشتباه تاریخ آمریکا بود
گزارش: پاریس میزبان کنفرانس جنگ و صلح در خاورمیانه