"پاتریک شاناهان" دردیدار با "محمد اشرف غنی" رئیس جمهوری افغانستان اعلام کرد، کاهش نظامیان آمریکایی در آن کشور در دستور کار "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا نیست. این در حالی است وی پیش از این، از خروج حدود هفت هزار نظامی این کشور از افغانستان خبر داده بود.
"پاتریک شاناهان" فردی تندرو و جنگ طلب محسوب میشود، انتخاب وی به جای "جیمزمتیس" وزیر دفاع قبلی آمریکا سیاستهای این کشور در قبال افغانستان را تهاجمیتر خواهد کرد.
از سال 2014 در زمان ریاست جمهوری "باراک اوباما" با افزایش تلفات نیروهای آمریکایی در افغانستان خروج نیروها آغاز شد و قرار بود تا سال 2016 به حدود هزار نیرو کاهش یابد.
"اوباما" برای جلوگیری از تبدیل شدن افغانستان به ویتنامی دیگر برای ارتش آمریکا و شکست این کشور اقدام به خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان کرد.
اما با ورود "دونالد ترامپ" به کاخ سفید و بازگشت تندروها و جنگ طلبان همچون "جان بولتون" به قدرت، نه تنها خروج نیروهای آمریکا از افغانستان متوقف شد، بلکه به شکل چراغ خاموش و مخفیانه ترامپ اقدام به افزایش نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان کرد.
تاکید "پاتریک شاناهان" بر کاهش نیافتن نیروهای آمریکایی درافغانستان بدان معناست که وی موافق ادامه جنگ در افغانستان است و همچنان وضعیت جنگی نیروهای آمریکایی در افغانستان را حفظ خواهد کرد.
"ایگور کوروتچینکو" تحلیلگر نظامی روس درباره اهداف آمریکا در افغانستان میگوید: "نظامیان آمریکا هیچگاه به دنبال حل مشکل تروریسم در افغانستان نبودند. بلکه آمریکا با حضور نظامیاش در خاک افغانستان در تلاش است به روسیه، چین، ایران و پاکستان نزدیک شود."
البته آمریکا تا قبل از سال 2014 بیش از صد هزار نیرو در افغانستان مستقر کرده بود که پس از ناکامی در این کشور با متهم کردن ارتش پاکستان به همکاری نکردن، نیروهای خود را در افغانستان کاهش داد.
اکنون نیز تردیدی نیست آمریکا با داشتن حدود بیست هزار نیروی نظامی در افغانستان صرفا سیاست تبدیل این کشور به پایگاه نظامی در منطقه را دنبال میکند و هیچ هدف و انگیزهای برای آنچه مقابله با خشونت و تروریسم در افغانستان اعلام کرده است، ندارد.
از دیدگاه محافل سیاسی تاکید "پاتریک شاناهان" سرپرست وزارت دفاع آمریکا بر کاهش نیافتن نیروهای آمریکایی در افغانستان از دو جهت نگران کننده است.
اول آنکه حضور تندروها در کابینه ترامپ هر روزنهای را برای تعدیل سیاستها و مواضع وی در مورد افغانستان از بین میبرد.
دوم آنکه این موضع "پاتریک شاناهان" روند صلح افغانستان راتحت تاثیر منفی قرار خواهد داد. زیرا یکی از شرایط گروه طالبان برای صلح در افغانستان خروج نیروهای آمریکایی از آن کشور است. گفته میشود در گفت وگوهای اخیر نمایندگان طالبان با "زلمی خلیلزاد" نماینده آمریکا در امور افغانستان در دوحه قطر، وی تحت شرایطی با کاهش نیروهای آمریکایی از آن کشور موافقت کرده است.
"عبدالطیف نظری" استاد دانشگاه کابل در گفت و گو با رادیو دری برونمرزی در این باره معتقد است، "دلیل اصلی ناامنیها در افغانستان حضور نیروهای خارجی و آمریکایی است زیرا این مساله بهانهای برای گروههای تروریستی و خشونتطلب برای جنگ و درگیری است."
در هر حال، سیاست و برنامههای آمریکا همچنان بحرانآفرینی در مناطق مختلف جهان از جمله در افغانستان است و تاکید سرپرست وزارت دفاع آمریکا بر ادامه حضور نظامی در آن کشور حتی بدون کاستن از تعداد آنها به معنای دامن زدن به بحران و ناامنی در افغانستان و تحت تاثیر قراردادن روند صلح این کشور است. سیاستی که جهانیان در موارد مختلف از جمله در بحران شبه جزیره کره شاهد آن بودهاند. 139/120
نویسنده: مجيد وقاری
بیشتر بخوانید:
دستور ترامپ برای خروج هزاران نظامی آمریکایی از افغانستان
کابل: خروج نیروهای آمریکایی تاثیری بر امنیت افغانستان ندارد
انتقاد کرزی از کشتار غیرنظامیان افغان در حملات امریکا/ تحلیل