ایران پرس - «اشرف غنی» رییس جمهوری افغانستان در دستوری همه اعضای کمیسیون‌های مستقل انتخابات و شکایات انتخاباتی این کشور را عزل کرد.

اشرف غنی ضمن امضای قانون بازنگری شده انتخابات افغانستان گفت، برکناری اعضای کمیسیون های انتخابات بر اساس قانون جدید است.

وی همچنین از  احزاب رسمی این کشور و نهادهای مدنی خواست که افراد واجد شرایط را تا هفت روز دیگر به ریاست جمهوری معرفی کنند تا صلاحیت آنها برای انتخاب به عنوان اعضای جدید این دو کمیسیون، بررسی شود.

یکی از مواد قانون بازنگری شده انتخابات برکناری همه اعضای کمیسیون انتخابات این کشور است؛ با توجه به عملکرد ضعیف کمیسیون انتخابات افغانستان در انتخابات پارلمانی اخیر، برکناری و توبیخ اعضای این نهاد انتخاباتی خواست بخش گسترده ای از افکار عمومی افغانستان نیز بود.

«توماس راتیگ» از موسسان شبکه تحلیلگران افغانستان پس از انتخابات پارلمانی اخیر این کشور گفت: "کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان با نحوه برگزاری انتخابات پارلمانی به طور فزاینده‌ای اعتبار خود و نیز اعتماد به یکی از نهادهای منتخب قانون اساسی یعنی پارلمان را به مخاطره ‌انداخت. با این عملکرد، مشکل است بتوان تصور کرد که رغبت برای برگزاری یک یا دو انتخابات دیگر در سال آینده وجود داشته باشد."

«عزیر رفیعی» تحلیلگر افغانستانی هم به روزنامه ماندگار این کشور گفت، "بزرگترین مشکل هردو کمیسیون، مشکل مدیریتی است و زمانی‌که در یک نهاد مدیریت ضعیف باشد، به همان اندازه مشکل ایجاد خواهد شد."

ضعف در مدیریت کمیسیون انتخابات

می توان گفت که به علت ضعف در مدیریت کمیسیون انتخابات و همچنین کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی، با گذشت حدود چهار ماه از انتخابات پارلمانی افغانستان هنوز نتایج به طور کامل اعلام نشده است.

علاوه بر ضعف در مدیریت، در ماههای اخیر اعضای کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در معرض برخی اتهامات از جمله دریافت رشوه و دستکاری در نتایج انتخابات قرار داشتند.

در چنین فضایی برکناری اعضای این دو کمیسیون قبل از هر چیز می تواند مرهمی بر زخم آسیب دیدگان از فرایند برگزاری انتخابات پارلمانی باشد.

البته، اعضای کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون شکایات انتخاباتی افغانستان بر این باورند که برکناری آنها غیر قانونی است و اشرف غنی به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری صلاحیت برکناری آنها را ندارد. اعضای این دو کمیسیون با صدور بیانیه ای مشترک همچنین برکناری خود را تصمیمی سیاسی خواندند.

استقبال نامزدهای انتخاباتی از اقدام اشرف غنی

با اینحال و به رغم این دیدگاه اعضای دو کمیسیون انتخابات افغانستان، به نظر می رسد اقدام اشرف غنی هر چند دیرهنگام است اما با استقبال نامزدهای انتخاباتی و شرکت کنندگان در انتخابات ریاست جمهوری این کشور مواجه شود.

«عبدالله عبدالله» رییس اجرایی حکومت وحدت ملی از اجماع بر سر قانون جدید انتخابات که برکناری اعضای کمیسیون های انتخاباتی هم جزو آن است، قدردانی کرد.

«محمد سرور دانش» معاون دوم ریاست جمهوری افغانستان نیز گفت نمایند‌گان نامزدها، احزاب سیاسی و جامعه مدنی روی  تغییر و بازنگری در قانون انتخابات توافق کرده‌اند. 

با اینحال نباید از نظر دور داشت که افغانستان در چند ماه آینده انتخابات ریاست جمهوری را پیش رو دارد.

برکناری همه اعضای دو نهادی که متولی برگزاری انتخابات و رسیدگی به شکایات انتخاباتی هستند، در صورتی که به انتخاب به موقع افراد ذیصلاح  منجر نشود خود می تواند به مانعی دیگر در مسیر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آینده افغانستان تبدیل شود و برگزاری این انتخابات را در هاله ای از ابهام فرو ببرد.115/118

نویسنده: محمود بلند اختر

بیشتر بخوانید:

عزل اعضای کمیسیون انتخابات افغانستان

طرح اشرف غنی برای حل اختلافات انتخاباتی با احزاب افغانستان/ تحلیل

درخواست برای تغییر نظام انتخاباتی افغانستان/ تحلیل