"صبغتالله احمدی" سخنگوی وزارت خارجه افغانستان نقض حریم هوایی افغانستان و حملات راکتی توسط نیروهای پاکستانی را محکوم کرد و گفت: افغانستان بار دیگر از پاکستان میخواهد تا صادقانه و بدون تفاوت قائل شدن بین گروههای تروریستی، با تروریسم مبارزه کند.
در دو حمله راکتی از خاک پاکستان به استان خوست در جنوب شرق افغانستان در چند روز گذشته 4 غیرنظامی کشته و هشت نفر دیگر زخمی شدند.
پاکستان می گوید، حملات موشکی واکنشی به حمله هفته گذشته از خاک افغانستان به داخل پاکستان است که به کشته شدن سه مرزبان این کشور منجر شد.
در پی این رویداد، اسلامآباد سفیر افغانستان را احضار کرد. و حالا، احضار کاردار سفارت پاکستان در کابل واکنشی مشابه از سوی دولت مرکزی افغانستان به تشدید تنش های مرزی بین دو کشور است.
در ماه های اخیر سفیر و کاردار پاکستان در کابل به علل مختلف بارها از سوی وزارت خارجه افغانستان احضار شده اند.
اختلافات مرزی یکی از جدی ترین و قدیمی ترین اختلافات بین دو کشور است و در واقع می توان گفت: درگیری نیروهای افغانستان و پاکستان در امتداد خط دو هزار و 400 کیلومتری مرز مشترک که معروف به خط دیورند است، ریشه در تاریخ دارد.
برخی از دولتمردان افغانستان می گویند، حملات مرزی از سوی پاکستان با هدف جلوگیری از پیشرفت و ترقی افغانستان و فشار بر کابل برای به رسمیت شناختن خط دیورند صورت می گیرد.
اما اسلامآباد می گوید: برخی مناطق مرزی افغانستان به مامن گروه های مخالف پاکستان تبدیل شده است و این گروه ها از خاک افغانستان برای حمله به پاکستان استفاده می کنند. صرف نظر از صحت و سقم این دیدگاه ها واقعیت این است که در ماه های اخیر تنش مرزی بین دو کشور همسایه بالا گرفته است و هر از چند گاهی با گسترش درگیری های مرزی، افرادی از دو طرف کشته و مصدوم می شوند.
بسیاری می گویند یکی از علل اصلی تنش های مرزی بین کابل و اسلام آباد در نوع نگاه پاکستان به افغانستان نهفته است.
"احمد سعیدی" استاد دانشگاه در افغانستان و دیپلمات سابق این کشور در پاکستان می گوید: "اسلام آباد باید نگاه تحقیر آمیز خود به کابل را اصلاح کند و ملت و دولت افغانستان را به عنوان همسایه و بازیگری جدی در منطقه، مستقل و محترم ببیند."
هر چند با توجه به پیشینه اختلافات دو کشور، حل سریع تنش های مرزی غیرممکن بنظر می رسد اما واقعیت این است که برای چالش های مرزی نیز بمانند هر معضل دیگری باید راهکاری اندیشیده شود.
در حالی که افغانستان در تدارک گفت وگوهای صلح با طالبان است و دور ششم مذاکرات آمریکا و طالبان نیز ادامه دارد، طبیعی است که تنش های مرزی افغانستان و پاکستان می تواند مانعی در مسیر گفت وگوهای کنونی صلح باشد.
دقیقا از همین روست که کابل و اسلام آباد در هفته های اخیر بارها بر گفت وگو و همکاری دو کشور برای حل چالش های فیمابین تاکید کرده اند.
البته، تنش های دوباره مرزی که به احضار کاردار پاکستان در کابل و سفیر افغانستان در اسلام آباد منجر شد گویای این واقعیت است که دولت های افغانستان و پاکستان برای شکل گیری گفت وگوهای موثرتر، نیازمند عزم و اراده جدی سران و ارکان قدرت در دو کشورهستند.
این درحالی است که کمتر کسی در افغانستان و پاکستان تردید دارد که تنش های مرزی دو کشور به نفع گروه های تندرو و نیروهای اشغالگر خارجی و به ضرر مردم منطقه است.
نویسنده: محمود بلنداختر
139/117
بیشتر بخوانید:
توافق افغانستان و پاکستان در تدوین برنامه صلح
انتقاد دولت وحدت ملی افغانستان از سیاست پاکستان
حمایت پاکستان از گفتگوی افغانستان با طالبان