ایران پرس- نخست وزیر هند آمادگی کشورش را برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران در عرصه های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی اعلام کرد.

«نارندرا مودی» در حساب توئیتری خود با قدردانی از «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران برای ارسال پیام پیروزی در انتخابات پارلمانی هند تاکید کرد، ایران و هند دارای روابط مستحکم، تاریخی و فرهنگی هستند.

نخست وزیر هند در این پیام تصریح کرد، دهلی نو همچنان به تلاش ها برای تقویت روابط با تهران، ادامه خواهد داد.

حزب «بی‌جی‌» هند در انتخابات اخیر پارلمان هند 343 کرسی از مجموع 542 کرسی پارلمان را کسب کرد که در نتیجه آن «نارندرا مودی» برای بار دوم به سمت نخست وزیر هند برگزیده شد.

روابط هند و ایران ریشه در تاریخ دارد. هند امتداد زبان فارسی است و علاقمندی هندی ها به فرهنگ ایرانی و زبان فارسی انکارناپذیر است. در جای جای هند مظاهر ارتباط فرهنگی دو کشور قابل مشاهده است. در مهمترین و قدیمی ترین منظومه حماسی ایرانیان یعنی شاهنامه بیشتر از 100 بار نام هند، سند و مکران آمده است. 

تاکید مودی بر گسترش روابط با ایران آنهم در دوره ای که ایران با تحریمها و فشارهای یکجانبه و غیرقانونی آمریکا مواجه است به خوبی نشان دهنده این واقعیت است که دهلی نو برای گسترش روابط خود با ایران اهمیتی ویژه قائل است. این نگاه ویژه هند به ایران از سویی از ارتباطات و تعاملات فرهنگی دو ملت نشات می گیرد و از سوی دیگر به خاطر ملاحظات راهبردی، سیاسی، اقتصادی و تجاری است.

هند در سالهای اخیر در جهت اولویت های راهبردی خود در حوزه افغانستان و آسیای مرکزی و برای دسترسی به این منطقه با ایران همکاری نزدیک تری را در دستور کار قرار داده است. دولت کنونی هند همچنین برای نیازهای انرژی این کشور بیش از دولتهای گذشته در دهلی نو به ایران نزدیک شده است. 

متاثر از همین شرایط است که هند یکی از مشتریان اصلی نفت ایران است و دهلی نو در سالهای اخیر دهها طرح و پروژه را در حوزه شرق، جنوب شرق و مرکز ایران برای تسهیل دسترسی خود به آسیای مرکزی و روسیه پیشنهاد داده و یا در حال کار است. 

همانطور که 'دیدیا شانکار آیر' تحلیلگر هندی روابط بین الملل به خبرگزاری ایرنا می گوید: "هند همیشه به ایران به عنوان شریک راهبردی نگاه می کرده است. هند باید در منطقه نقش جدی ایفا کند و برای رسیدن به این هدف به شیوه های خلاقانه و نه قدیمی نیاز است.

همکاری گسترده دو کشور در بندر چابهار ایران اگرچه نشان دهنده عمق روابط دو کشور است اما بندر چابهار نباید فقط تنها راه مشارکت دو کشور باشد. از نظر من هند و ایران باید راه های جدید و بیشتری را برای مشارکتی عمیق و سازمان یافته بیابند."

واقعیت این است که ایران نیز برای گسترش روابط با هند به عنوان کشوری همسایه، با پتانسیل های بالا و سیاست خارجی مستقل اهمیت زیادی قائل است. 

از نگاه جمهوری اسلامی ایران، ظهور آسیا امروز مهمترین تصویر از روابط بین‌الملل در دهه‌های آغازین قرن بیست و یکم و بازخیزی هند یکی از هیجان‌انگیزترین بخش‌های آن است.

از همین رو تهران در سالهای اخیر از گسترش روابط با دهلی نو استقبال کرده و دو کشور در مناطق مختلف از جمله در افغانستان بارها با هم همکاری کرده اند.البته واقعیت این است که برغم علاقمندی و ابراز تمایل دو کشور به گسترش همکاریها، تهران و دهلی نو در مقایسه با وضعیت کنونی، ظرفیت های متقابل گسترده ای دارند که شکوفا شدن آنها می تواند گامی بلند در راستای اعتلای روابط دو کشور باشد. 135/118

نویسنده: محمود بلند اختر

بیشتر بخوانید: 

نارندا مودی: برای تقویت روابط هند و ایران تلاش خواهیم کرد

انتخاب مجدد "مودی" بعنوان نخست وزیرهند

پیام تبریک "روحانی" به "مودی"