ایران پرس- "وانگ چی شان" معاون اول رئیس جمهور چین درسفر خود به پاکستان با "عارف علوی" رئیس جمهور و "عمران خان" نخست وزیر این کشور دیدار و گفتگو کرد.

«وانگ چی شان» در این دیدار با اشاره به روابط مستحکم پکن و اسلام آباد گفت: دو کشور از آغاز روابط دیپلماتیک خود در 68 سال گذشته همیشه به منافع یکدیگر احترام گذاشته و از یکدیگر حمایت کرده اند.

وی توسعه کریدور اقتصادی چین - پاکستان را دستاوردی بنیادی برای دو کشور برشمرد و تصریح کرد: این کریدور به مشخصه بارز و مهمی برای همکاری های دوستانه دو کشور در دوران جدید تبدیل شده است.

دیدار معاون اول رییس جمهوری چین از پاکستان که در چارچوب رایزنی های مستمر مقامات ارشد دو کشور انجام شده است از  راهبردی  بودن مناسبات دوجانبه حکایت دارد.

پروژه بزرگ کریدور اقتصادی بین چین و پاکستان مهمترین نشانه تعمیق روابط استراتژیک بین دو کشور است که با ارزشی بالغ بر 45 میلیارد دلار یکی از پروژه های بزرگ مشترک در منطقه محسوب می شود که در چارچوب پروژه بین المللی "یک کمربند، یک جاده" که چین آنرا در دستور کار قرار داده است، بسیار حیاتی محسوب می شود.

اگر چه چین توسعه نفوذ اقتصادی و گسترش بازارهای منطقه ای و فرا منطقه ای را از طریق اجرای پروژه های مشترک دو یا چند جانبه اقتصادی دنبال می کند اما در مناسبات پکن با اسلام آباد اجرای پروژه های اقتصادی بین دو کشور دارای اهمیت بسیار بالایی از جنبه سیاسی برای پاکستان است.

از نظر دولت اسلام آباد، توسعه همکاری راهبردی با چین و روسیه می تواند تا حدودی خنثی کننده سناریوهای  فشار از سوی آمریکا باشد که تلاش دارد با هجمه های اقتصادی و سیاسی پاکستان را به کشوری منزوی تبدیل کند.

"عبدالطیف نظری" کارشناس مسائل سیاسی و استاد دانشگاه کابل می گوید: "علت این که چین با پاکستان احساس همنوایی کرده و یا سیاست آن کشور را در مسائل منطقه ای از جمله افغانستان تائید می کند، بیشتر به خاطر حمایتی است که آمریکا از رقیب چین و پاکستان یعنی هند می کند و تلاش دارد که جایگاه هند در آسیا محکم تر شود تا رقیبی جدی هم برای چین بوجود آید و این کشور نتواند تنها قدرت تاثیرگذار و مهم در آسیا باشد."

البته به گفته مقامات پاکستان، دولت آمریکا در پیمودن این سیاست تنها نیست و دولت هند نیز تلاش دارد با متهم کردن اسلام آباد به حمایت از تروریسم و مخدوش کردن چهره این کشور در جامعه بین المللی، مسیر انزوای پاکستان را طی کند.

به همین دلیل دولت پاکستان توسعه همکاری راهبردی با چین را بیش از آنکه دارای منافع اقتصادی بداند واجد دستاوردهای مهم سیاسی از جمله ناکام گذاشتن سیاست آمریکا و هند برای انزوای بین المللی اسلام آباد می داند.

دولت چین که گسترش ضریب نفود در بازارهای منطقه ای و فرا منطقه ای را اولویت تجارت خارجی خود برگزیده است تلاش دارد از طریق همکاری با پاکستان در پروژه های اقتصادی و توسعه بندر گوادر در این کشور؛ زمینه دسترسی ها خود به دیگر کشورها در جنوب آسیا از طریق این ظرفیت بندری را توسعه دهد.

با توجه به تاثیر فشارهای سیاسی و قطع کمک های مالی آمریکا به توسعه همکاری های راهبردی پاکستان با چین و روسیه است که برخی نمایندگان کنگره آمریکا خواستار توجه به آثار تداوم فشارها بر اسلام آباد و هزینه های بیشتراستمرار این سیاست بر برنامه های منطقه ای واشنگتن هستند.

نویسنده: محمدرضا عسگری

139/116

بیشتر بخوانید:

همکاری پاکستان و چین در مسیر مبارزه با تروریسم/ تحلیل

رویکرد پاکستان به سمت چین و روسیه به جای آمریکا/ تحلیل

تاکید سران چین و پاکستان بر گسترش همکاری‌های اقتصادی/ تحلیل