ایران پرس- طرف های درگیر در یمن روز گذشته 15 جولای با میانجی گری سازمان ملل متحد روی عرشه کشتی متعلق به این سازمان گرد هم آمدند تا درباره معیارهای جدید آتش بس در الحدیده، غرب یمن، گفتگو کنند.

دور جدید مذاکرات میان گروههای یمنی در حالی آغاز شد که توافق دسامبر 2018 استکهلم با کارشکنی عربستان و مزدوران وابسته به عبد ربه منصورهادی، رئیس جمهوری مستعفی یمن با شکست مواجه شد. گروههای یمنی در استکهلم توافق کرده بودند که آتش بس در الحدیده برقرار و زمینه انتقال کمک های بشردوستانه فراهم شود.

در حالی که انصارالله به تعهدات خود از جمله عقب نشینی از الحدیده عمل کرد، دولت مستعفی یمن با نسخه ریاض از عمل به تعهدات شانه خالی کرد. اکنون بار دیگر گروههای یمنی مذاکرات را درباره آتش بس در الحدیده آغاز کردند. این در حالی است که شرایط جنگ یمن در مقایسه با دسامبر 2018 دچار تغییرات زیادی شده است.

نخستین تغییر این است که امارات اعلام کرد نیروهای خود را از یمن خارج می کند. در واقع، امارات تلویحاً از حضور در ائتلاف سعودی علیه یمن انصراف داده و عقب نشینی خود را اعلام کرده است. حتی برخی منابع نیز اعلام کردند که امارات کمک ایران را برای خروج از باتلاق یمن خواستار شد. این تغییر رویکرد امارات به منزله شدت گرفتن اختلاف ها میان ابوظبی و ریاض درباره یمن است.

دومین تغییر این است که ارتش و کمیته های مردمی یمن طی دو ماه اخیر با افزایش حمله های پهپادی و موشکی به مناطق حساس و راهبردی عربستان سعودی، ضمن اینکه آسیب های زیادی به این کشور وارد کردند، آسیب پذیری سیستم دفاعی عربستان را نیز نشان دادند.

مذاکرات جدید در شرایطی انجام می شود که دولت نجات ملی یمن در مقابل دولت مستعفی منصورهادی از موقعیت به مراتب بهتری برخوردار است. بر همین اساس نیز نمایندگان دولت نجات ملی در مذاکرات کنونی بر این باور هستند که حملات پهپادی و موشکی سبب شد دولت مستعفی یمن بار دیگر به میز مذاکره برگردد و درباره آتش بس در الحدیده گفتگو کند.

این دو تغییر راهبردی در عرصه جنگ یمن سبب شد ائتلاف سعودی در موقعیت متزلزلی قرار داشته باشد. در همین راستا، «مجتهد»، افشاگر معروف سعودی از تلاش محمد بن سلمان برای توافق با انصارالله خبر داد و نوشت: «ولیعهد سعودی از طریق رهبران قبایل پیشنهاد کرده است که انصارالله کنترل شمال یمن را در دست گیرد و کاری با بخش جنوبی یمن نداشته باشد. همچنین مانع احداث خط لوله نفت عربستان سعودی که از استان المَهره به سمت دریای عرب می رود نشود، اما انصارالله همه این پیشنهادها را رد کرده است.»

در این فضای جدید، امید به نتیجه بخش بودن مذاکرات گروههای یمنی و اجرای توافق های احتمالی افزایش می یابد، اما در عین حال می توان انتظار داشت که کارشکنی های عربستان سعودی حتی بیشتر نیز شود زیرا ریاض احتمالاً حاضر نیست شکست را پس از 52 ماه جنگ علیه یمن بپذیرد، جنگی که قرار بود طی 20 روز با پیروزی قاطع آل سعود خاتمه یابد.142/118

سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید:

تمدید ماموریت کمیته سازمان ملل برای نظارت بر توافق آتش بس در "الحدیده" یمن

گزارش: بن بست طمع ورزی‌های متجاوزان یمن