ایران پرس- رییس جمهوری افغانستان، دستور تاسیس «دارالافتاء» را در این کشور صادر کرد.

دفتر ریاست جمهوری افغانستان در بیانیه‌ای اعلام کرد: "محمد اشرف غنی" دستور تاسیس «دارالافتاء» به عنوان تنها مرجع صدور فتواهای شرعی را با تشکیلات مستقل صادر کرد.

رییس جمهوری افغانستان به وزارت دادگستری این کشور نیز دستور داد، مراحل قانونی تاسیس «دارالافتاء» را انجام دهد.

هنوز چگونگی و ترکیب اعضای «دارالافتاء» دولت افغانستان مشخص نیست، اما در سال های اخیر شورای علمای سراسری افغانستان متشکل از علمای شیعه و سنی در قبال مسائل دینی، سیاسی و اجتماعی این کشور موضع گیری می کرد.

دستور رییس جمهوری افغانستان برای تاسیس دارالافتاء به منظور یکپارچه سازی فتواهای شرعی در چارچوب جلوگیری از آرای پراکنده درباره یک موضع خاص و واحد از سوی علمای این کشور صورت گرفته است.

البته در دوره حامد کرزی رییس جمهوری افغانستان نیز تلاش هایی برای شکل گیری چنین نهادی که تنها مرجع صدور فتاوای شرعی باشد در دستور کار دولت سابق این کشور قرار گرفت اما به نتیجه نرسید.

با توجه به اینکه در سال های اخیر نظرات متفاوتی از سوی علمای دینی در افغانستان در باره مسائل مختلف در این کشور ارائه شد و همین مسئله موجبات سردرگمی مردم را فراهم کرد دستور اشرف غنی برای تاسیس مرکزی که تنها مرجع صادر کننده فتاوای شرعی باشد می تواند به کاهش تشتت آرای علمای دینی درباره یک موضوع واحد منجر بشود.

در سال های اخیر به خصوص مسئله مهم موضع علمای دینی افغانستان درباره جنگ در این کشور و مقابله با نیروهای خارجی مستقر در این کشور یکی از سوژه هایی بوده است که در بین علمای افغانستان نظرات متفاوتی وجود داشته است.

در خصوص جنگ افغانستان شماری از علمای این کشور با توجه به آثار ناشی از تداوم نبرد و خونریزی در افغانستان جنگ در این کشور را حرام اعلام کردند اما در مقابل تعداد اندکی از آنان نیز جنگ در این کشور را جهاد  دانسته اند که البته آنان به لحاظ فکری به گروه طالبان نزدیکند.

بنا به وجود چنین فتاوای معدود درباره جهاد خواندن جنگ در افغانستان، گروه طالبان خود را جهادگرانی می دانند که برای خروج اشغالگران در این کشور می جنگند.

این ادعای طالبان در حالی است که این گروه علاوه بر نیروهای خارجی، نیروهای دولتی و مردم افغانستان را نیز هدف حملات خود قرار می دهند که این رویکرد از نگاه برخی جریان های ریشه دار افغانستان جز برادر کشی نام دیگری ندارد.

ادعای جهاد طالبان در افغانستان در حالی است که در آموزه های دین اسلام جهاد در مقابل کفار جنگ افروز معنا پیدا می کند و این موضوع با کشتار مردم به خصوص زنان و کودکان بیگناه و همچنین حافظان امنیت این کشور در درون نیروهای مسلح افغانستان بشدت در تعارض است.

بنابراین دستور اشرف غنی برای تاسیس دارالافتاء می تواند به نقش آفرینی جریانهای مذهبی و دینی در کمک به فرایند صلح و رفع تنش های ناشی از اختلاف نظر درباره موضوعات سیاسی واحدی شود که قابل تفسیر با متغیرهای دینی است.

135/118

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید : 

نگرانی «اشرف غنی»از توافق پنهانی آمریکا و گروه طالبان

تاکید « اشرف غنی » بر مذاکره مستقیم با گروه طالبان بدون پیش شرط/ تحلیل