«محمد اشرف غنی» در مصاحبه با تلویزیون طلوع گفت: با خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان، طالبان و سایر گروههای تروریستی قادر به کنترل این کشور نخواهند بود.
وی افزود: آمریکاییها در حال حاضر پنج پایگاه کوچک امنیتی در افغانستان دارند که با خروج آنها این پایگاهها به نیروهای امنیتی این کشور واگذارخواهد شد.
رئیس جمهوری افغانستان اظهار داشت: قرار است، پنج هزار نظامی آمریکایی در مرحله اول افغانستان را ترک کنند اما زمان دقیق خروج این نیروها تاکنون مشخص نشده است.
سخنان اشرف غنی درباره آنکه با خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان نیروهای امنیتی این کشور توانایی تامین امنیت را خواهند داشت اظهاراتی است که برای اولین توسط وی مطرح شده است.
پیشتر وی گفته بود با خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان، گروه طالبان در کمتر از شش ماه همه مناطق این کشور را تصرف خواهند کرد.
در حالی اشرف غنی به یکباره موضع خود را تغییر داده است که از سال 2012 که روند تدریجی واگذاری مسئولیت های امنیتی به نیروهای دولتی افغانستان آغاز شد ظرفیت های قابل توجه داخلی برای خروج از اتکا به نیروهای خارجی در تامین امنیت افغانستان به وجود آمد.
از ابتدای سال 2015 که ماموریت رزمی آمریکا و ناتو در افغانستان رسما به اتمام رسید، عملا مسئولیت کامل تامین امنیت این کشور به نیروهای امنیتی افغان سپرده شد. در بیش از 4 سال گذشته که ابتکار عمل امنیتی به نیروهای ارتش و پلیس افغانستان واگذار شده است تجربه ارزشمندی برای ملت و دولت این کشور حاصل شد که بدون مشارکت نیروهای خارجی امکان تامین امنیت در مناطق مختلف افغانستان وجود دارد و صرفا حضور نیروهای خارجی نمی تواند عامل بازدارنده برای تهدیدات تروریستی باشد.
«عتیق الله امرخیل» کارشناس مسائل نظامی در افغانستان می گوید: "نیروهای امنیتی افغانستان توانایی لازم برای تامین امنیت این کشور در صورت خروج نیروهای خارجی را دارند و باید تجهیزات و امکانات مورد نیاز آنان برای انجام بهتر ماموریت ها در مبارزه با ناامنی تامین بشود."
در شرایطی که بیش از چهار سال از پایان ماموریت رزمی نیروهای خارجی در افغانستان سپری شده است این دیدگاه بیش از گذشته تقویت شده است که حضور آمریکا و ناتو در آن کشور تنها موجب تداوم انگیزه طالبان برای استمرار جنگ و خشونت خواهد بود.
بنابراین لزوم خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان به دلیل اتمام ماموریت رزمی آنان، توانایی نیروهای ارتش و پلیس این کشور در جهت تامین امنیت و گرفتن بهانه از طالبان برای پایان دادن به جنگ و ورود به روند گفتگوهای صلح با دولت کابل به یک مطالبه ملی و فوری در افغانستان تبدیل شده است.
به خصوص آنکه درحال حاضر با پدیدار شدن نشانه هایی از انعطاف در طالبان برای دست کشیدن از جنگ و خشونت در افغانستان و تمایل به گفتگو با دولت افغانستان در صورت خروج کامل آمریکا و ناتو، پایان اشغال افغانستان می تواند نوید بخش مذاکرات جدی دولت کابل با طالبان برای صلح دائمی باشد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116
بیشتر بخوانید:
اشرفغنی: افغانستان هرگز به سالهای سیاه بازنمیگردد