ایران پرس- مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری افغانستان گفت، گروه تروریستی داعش برای افغانستان تهدیدی استراتژیک محسوب نمی‌شود.

«حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان تصریح کرد، گروه ترویستی داعش در افغانستان پشتوانه مردمی ندارد، بنایراین تهدیدی برای این کشور نیست.

وی افزود، گروه تروریستی داعش نمی‌تواند حمایت افغان‌ها را جلب کند و حملات این گروه تنها تهدیدی تاکتیکی است.

مشاور امنیت ملی افغانستان همچنین شمار تروریست‌های داعش مستقر در افغانستان را بین 700 تا 1200 نفر اعلام کرد و اظهار داشت، بیشتر این تروریست‌ها از اعضای طالبان پاکستان هستند. 

این اظهارات محب در حالیست که در گزارش سازمان ملل درباره تلفات غیرنظامیان افغان در سال گذشته، عامل کشته‌شدن 52 درصد غیرنظامیان در اثر حملات تروریستی داعش اعلام شده است که بیشتر این میزان تلفات در کابل و ننگرهار رخ داده است.

همچنین اظهارات مشاور امنیت ملی افغانستان درباره اینکه داعش تهدیدی استراتژیک برای این کشور محسوب نمی شود با بیانیه شورای امنیت ملی افغانستان که خواستار اجماع بین المللی برای مبارزه با داعش در این کشور شده بود، تطابق ندارد.

درخواست شورای امنیت ملی افغانستان برای شکل گیری اجماع بین المللی برای مقابله با داعش در این کشور این برداشت را ایجاد می کند که بر اساس بررسی ها و یافته های عالی ترین نهاد تصمیم گیری در بخش امنیتی افغانستان، این گروه تهدیدی استراتژیک بشمار می رود که بر اساس آن لزوم اجماع جهانی برای مقابله با آن را مطرح کرده است.

این درحالی است که بر خلاف موضع غیر مستقیم شورای امنیت ملی افغانستان درباره تهدید راهبردی داعش در این کشور، اما حمدالله محب مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری افغانستان نظر متفاوتی در این زمینه دارد و گروه داعش را تهدید استراتژیک نمی داند.

اگر چه محب نیز یکی از اعضای شورای امنیت ملی افغانستان است اما موضع متفاوت وی با بیانیه رسمی این شورا از اختلافات درونی این نهاد حکایت دارد که بخشی از این اختلافات درباره ماهیت تهدید داعش برای این کشور خود را نشان داده است.

البته اختلاف برسر تهدید تاکتیکی یا استراتژیکی داعش در افغانستان تنها محدود به مقامات امنیتی در افغانستان نیست و در سطوح کارشناسی وحتی در بین مردم این کشور نیز دیدگاه ها در این زمینه متفاوت است.

دیدگاه اول این است که داعش در حال تبدیل شدن به تهدیدی بزرگ برای افغانستان است که چنانچه سازوکاری موثر برای مهار این گروه تروریستی اتخاذ نشود،خطرات بزرگی در انتظار مردم این کشور خواهد بود.

اما دیدگاه دوم، داعش را تهدیدی تاکتیکی می داند که به دلیل تعارض این گروه با ارزش ها و اصول حاکم بر جامعه افغانستان این امکان وجود ندارد که داعش بتواند به خطری استراتژیک برای این کشور تبدیل بشود.           

«میرزامحمد یارمند» کارشناس مسائل نظامی در افغانستان به خبرگزاری آوا گفته است: "از لحاظ روانی مردم افغانستان با داعش ارتباط نزدیکی ندارند، چون قرائت این گروه از اسلام با باورهای دینی و مذهبی مردم افغانستان در تضاد کامل است."

در چارچوب نگرشی که داعش را تهدیدی تاکتیکی می داند، یکی از موانع بزرگ بر سر راه قدرتمند شدن این گروه در افغانستان، طالبان است که در سال های اخیر بارها درگیری های شدید مرگبار بین دو گروه رخ داده است.

«اسدالله کو‌ه‌ زاد» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان گفته است: "طالبان از نفوذ داعش در مناطق تحت کنترل خود نگران است و می خواهد مقابل قدرت گیری داعش بایستد."

در چنین شرایطی به نظر میرسد فارغ از تهدید تاکتیکی یا استراتژیکی داعش برای افغانستان، باید دولت و مقامات امنیتی این کشور برای مقابله با همه گروه های تروریستی در این کشور برنامه ریزی دقیقی داشته باشند. 

نویسنده: محمدرضا عسگری 

116/117

بیشتر بخوانید:

هشدار «غنی» درباره استفاده از راهکارهای نادرست برای دستیابی به صلح در افغانستان/تحلیل

درخواست افغانستان برای تشکیل اجماع بین المللی برای مبارزه با داعش/ تحلیل

روسیه خواستار تشدید مبارزه با داعش در افغانستان شد