ایران پرس- سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان گفت: در حال حاضر کابل هیچ تصمیمی برای رهایی زندانیان گروه حقانی ندارد و هیچ تغییری در سیاست دولت کابل برای آزادی زندانیان این گروه صورت نگرفته است.

«صدیق صدیقی» گفت، دولت کابل تاکنون هیچ تصمیمی برای آزادی «انس حقانی» نگرفته است. انس حقانی، فرزند جلال الدین حقانی، بنیان گذار گروه حقانی و برادر ناتنی سراج الدین حقانی، رهبر کنونی گروه است.

سراج الدین حقانی در حالی که رهبر این گروه است، معاون هیبت الله آخوندزاده، رهبر طالبان نیز هست. انس حقانی در مهر سال 1393 زمانی که فرد شماره دوم شبکه حقانی بود، از سوی ریاست امنیت ملی افغانستان بازداشت شد و تاکنون در زندان این نهاد به سر می برد.

اظهارات سخنگوی دولت افغانستان واکنشی به گزارش روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» است که نوشته است: "آمریکا و طالبان برای ادامه مذاکرات صلح افغانستان توافق کرده اند و قرار است تا انس حقانی و «حافظ رشید» دو عضو بلند پایه گروه حقانی به همراه دو استاد آمریکایی و استرالیایی آزاد شوند."

طبق این گزارش، آمریکا و طالبان در جریان دیدار اخیر در پاکستان برای از سرگیری مذاکرات توافق کرده اند و مقرر شده است تا پیش از آغاز دور جدید گفتگوها، گام هایی از سوی طرفین برداشته شود.

در چینن شرایطی اظهارات صدیق صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان از یک سو می تواند نشانه ای باشد دال بر اینکه آمریکا همچون گذشته خودسرانه و بدون مطلع کردن دولت کابل با طالبان وارد مذاکره شده است. 

از سوی دیگر حتی اگر مقامات آمریکایی درباره از سرگیری مذاکره با طالبان با کابل مشورت و هماهنگی کرده باشند، بازهم واقعیت این است که دولت افغانستان نگرانی های منطقی درباره مذاکرات و همچنین موضوعات امنیتی از جمله آزادی سرکردگان گروه حقانی دارد.  

در سالهای اخیر گروه حقانی دهها عملیات مرگبار در افغانستان انجام داده و دستش به خون صدها غیر نظامی آلوده است. همچنین گزارش های متعددی درباره پیوند مجدد این گروه با القاعده و همکاری با گروه تروریستی داعش منتشر شده است. به گفته مقامات افغانستان، مامن سرکردگان و عناصر گروه حقانی خاک پاکستان است و این گروه به ارتکاب انواع جنایات متهم است. 

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که تلاش برای آزادی اعضای گروه حقانی از بازداشتگاههای نیروهای امنیتی در افغانستان، سیاست پاکستان است و این کشور در نهایت می خواهد تا آمریکا در گفتگوهای خود با طالبان، گروه حقانی را نیز شریک سازد.

«عاصف حسینی» تحلیلگر افغان می گوید: "پاکستان امیدوار است که آمریکا سرانجام به گروه حقانی اجازه بدهد تا در گفتگوهای صلح افغانستان شرکت کند." 

به رغم اینکه ممکن است پاکستان درصدد فشار بر آمریکا برای مشارکت دادن گروه حقانی در گفتگوهای صلح باشد اما بدون تردید تلاش آمریکا برای آزادی اعضای ارشد این گروه از زندان اقدامی مایوس کننده برای کابل محسوب می شود.

این رویکرد آمریکا موید این واقعیت است که این کشور بیش از آن که به فکر برقراری امنیت در افغانستان باشد و بخواهد برای مردم این کشور کاری انجام دهد درصدد بیرون کشیدن پای خود از باتلاق طولانی ترین جنگ تاریخ آمریکاست.

 از این زاویه، موضع ریاست جمهوری افغانستان مبنی بر تغییر نکردن رویکرد این کشور درباره گروه حقانی کاملا قابل درک است، چرا که کابل نمی خواهد به بهایی اندک و بدون تضمین گرفتن از این گروه برای خودداری از عملیات ضد مردم افغانستان، اعضای آن را صرفا به دلیل جلب نظر آمریکا از بند رها سازد.

نویسنده: بلنداختر

116/118