ایران پرس- سفیر و نماینده دائم کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی در واکنش به اظهارات مطرح شده از سوی مقام های آژانس درخصوص یک مکان خاص در ایران، گفت: از همان ابتدا و از زمانی که آژانس، ایران را مطلع کرد که برخی سوالات در مورد یک مکان خاص دارد، ایران با نشان دادن نهایت همکاری و شفافیت، دسترسی لازم را برای آژانس فراهم کرد.

"کاظم غریب آبادی" تصریح کرد، وجود اینگونه سؤالات در تعاملات بین آژانس و کشورهای عضو امری معمول و عادی بوده و در حالیکه دو طرف برای حل آن در تعامل هستند، نمی بایستی با اغراض سیاسی مورد سو استفاده و بزرگ نمایی واقع شود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه 11 نوامبر هفدهمین گزارش خود را درباره راستی آزمایی اجرای برجام منتشر کرد.

این گزارش نیز نشان می دهد که آژانس همچنان دسترسی کاملی در ایران دارد و علیرغم کاهش تعهدات ایران تحت برجام، قادر به راستی آزمایی است.

در بخشی از این گزارش نیز تصریح  شده است، ایران بنا به درخواست آژانس نسبت به صدور روادید درازمدت برای بازرسان منصوب آژانس اقدام کرده و در اماکن هسته‌ای، محل کار مناسبی برای این منظور فراهم کرده است.  

با این حال در بخشی از گزارش جدید ادعا شده که  آژانس ذراتی از  اورانیوم  را  در مکانی که توسط ایران به آژانس اعلام نشده بود، شناسایی کرده است.

لازم به یاد اوری است که "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر رژیم صهیونیستی سال گذشته در ادعایی بی‌اساس گفته بود که ایران چندین تأسیسات سری هسته‌ای در اختیار دارد که یکی از آن‌ها در "تورقوزآباد" واقع است.

حسن محمدی کارشناس مسائل هسته ای در این باره می گوید:

"مواردی از این دست بیشتر  شبیه شانتاژهای رسانه ای است. ایران متعهدترین کشور به برجام و تعهدات هسته ای خود بوده و هست. پیش از این هم مواردی در رابطه با برنامه هسته ای مطرح می کردند اما مشخص شد که نادرست هستند."

اکنون رویکرد دوباره  به این ادعای نخ نما شده؛ بدنبال آغاز گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران می تواند معنا و مفهوم خاصی داشته باشد و بعنوان  بخشی از جریان فشارسیاسی ضد ایران تلقی شود.

واضح است که هدف از این جریان سازی، مشکوک جلوه دادن فعالیت های هسته ای ایران و زیر سوال بردن اقدام منطقی و حقوقی ایران درکاهش تعهدات برجامی است.

این ادعا در حالی در گزارش جدید آژانس مورد اشاره  قرار گرفته  که «کرنل فروتا» Cornel Feruta مدیر کل موقت آژانس پیش از این درباره ادعای وجود سایت‌های مخفی در ایران گفته بود که نمی‌توان با فرضیات درباره برنامه هسته‌ای ایران قضاوت کرد.

البته همانگونه که توسط مقامات ایران و آژانس در موقعیت های مختلف تأکید شده، تعامل بین آژانس و ایران در حال انجام است.

بدیهی است همانگونه که نماینده دائم ایران در سازمان های بین المللی در وین خاطرنشان کرده است: 

هرگونه تلاش برای ایجاد اخلال و انحراف در همکاری های سازنده و فعالانه ایران و آژانس و اعمال فشارهای نابجا به آژانس، کاملا مخرب بوده و با اقدامات مناسب ایران نیز مواجه خواهد شد. 

غریب آبادی تصریح کرد، هرگونه تلاش برای پیش داوری و ارائه ارزیابی زودهنگام و خام در این زمینه، صرفاً در جهت مصادره این موضوع در راستای مقاصد سیاسی است.

از دیدگاه حقوق هسته ای، جمهوری اسلامی ایران از حق غنی سازی اورانیوم برای مصارف صلح آمیز برخوردار است و آژانس نیز پیوسته در راستی آزمایی های خود  برنامه  هسته‌ای ایران را صلح‌جویانه اعلام کرده است.

ایران همواره  به مقررات  آژانس پایبند بوده و هیچ گاه فعالیت ممنوع شده‌ای انجام نداده ‌است. متأسفانه، رفتارهای سیاسی بر حقوق برسمیت شناخته شده هسته ای سایه انداخته است. از اینرو انتظار ایران از آژانس توجه به همه جوانب اینگونه سناریوسازی های بی سند و مدرک درباره فعالیت های هسته ای ایران است.

نویسنده: جمشید امین زاده

117

بیشتر بخوانید:

عراقچی: هدف از کاهش تعهدات "حفظ برجام" است

بیانیه اروپا درباره اقدامات برجامی ایران؛ تکرار خواسته‌ها بدون انجام تعهدات/ تحلیل

ظریف خطاب به اروپایی ها: ایران در حال استفاده از اقدامات جبرانی برجام است

غریب‌آبادی: گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نباید با اغراض سیاسی بزرگنمایی شود