ایران پرس - "برقراری امنیت کامل خطوط کشتیرانی در اقیانوس هند، به ویژه در محدوده بین تنگه هرمز، مالاگا و باب المندب موسوم به مثلث طلایی، ضامن حفظ منافع اقتصادی در صحنه جهانی است".

امیر دریادار دوم «غلامرضا طحانی» معاون عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران روز شنبه در جلسه توجیهی رزمایش مشترک دریایی ایران، روسیه و چین که با حضور فرماندهان یگان‌های روسی و چینی شرکت‌کننده در این رزمایش برگزار شد، با بیان این نکته افزود: شمال اقیانوس هند از مهم‌ترین آبراه‌های جهان است و نقش مهمی در تجارت بین‌الملل دارد.

مناطق‌ استراتژیک‌ دریایی‌ جهان‌ با توجه‌ به‌ دو عامل‌ «توسعه‌» و «امنیت‌» ؛رابطه تفکیک ناپذیری با اقتصاد محیط پیرامونی خود و همچنین با اقتصاد جهانی دارند.

حوزه خلیج‌ فارس‌، دریای‌ عمان‌ و آبهای متصل به آن در اقیانوس هند نیز از جمله مناطق‌ استراتژیک‌ دریایی‌ است. این مناطق از جنبه امنیت‌ کشتیرانی، مبارزه‌ باقاچاق‌ و دزدی دریایی، صیادی‌، جلوگیری‌ از آلودگی‌ دریایی و همکاریهای‌فنی‌ و تخصصی‌ اهمیت ویژه ای دارند.

‌در این چارچوب حفظ امنیت دریایی در محیط پیرامونی جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌ ازدو جنبه  مورد توجه قرار دارد:

نخست: تأمین‌ و تضمین امنیت‌ دریایی‌ و تردد آزاد کشتیرانی از مسیر خلیج فارس و دریای عمان و تنگه هرمز است که بخشی از امنیت‌ ایران بشمار می رود.

جنبه دوم اهمیت امنیت دریایی؛ حفظ امنیت جمعی در منطقه است. همانگونه که دریادار دوم طحانی تصریح کرد: کشورهای بسیاری در منطقه دریای عمان و اقیانوس هند که از مناطق کلیدی تجارت جهانی محسوب می‌شود، تردد دارند و به همین جهت حفظ امنیت دریایی در آن بسیار مهم و حیاتی است.

امیر دریادار «حبیب الله سیاری» معاون هماهنگ کننده ارتش ایران نیز در همین زمینه روز شنبه در نشست خبری با اشاره به اینکه بسیاری از سازمان‌ها برای تامین امنیت خلیج عدن از جمهوری اسلامی ایران درخواست کرده اند گفت: اجرای تاکتیک‌ها و تکنیک‌های ما در نیروی دریایی یک الگو در سطح جهان محسوب می‌شود و همه دنیا به دنبال برنامه‌ها و تاکتیک‌های ما برای مقابله با دزدان دریایی هستند. ایران مشرف به اقیانوس هند است و تردد کشتی‌های نفتی نیز در همین منطقه انجام می‌شود. این موقعیت برای نقش آفرینی در خصوص امنیت دریایی حائز اهمیت است. 

درباره راهبردهای حفظ امنیت دریایی در مناطق استراتژیک نظریه ها و الگوهای گوناگونی  مطرح شده است اما هیچیک نتوانسته اند تامین کننده واقعی امنیت در منطقه باشند، بلکه خود عامل ایجاد ناامنی نیز بوده اند. 

جمهوری اسلامی ایران اما معتقد به حفظ امنیت جمعی توسط کشورهای خواهان صلح و امنیت در منطقه است. از این دیدگاه پیام‌های رزمایش ایران، روسیه وچین که با نام «کمربند امنیت دریایی» درحال برگزاری است،«صلح، دوستی و امنیت در منطقه» است. 

«محمد جواد ظریف» وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران چندی قبل در مقاله ای در روزنامه "الرای" کویت با بیان اینکه امنیت دریایی اهمیتی راهبردی در تجارت بین الملل وانرژی دارد، خاطر نشان کرد: امنیت در گرو اعتماد و تکیه بر مردم و توانمندی‌های ملی و تقویت ارتباطات حسن همجواری با دیگر کشورهای منطقه است.

جمهوری اسلامی ایران در آبراه های بین المللی نیز در چارچوب حقوق بین الملل بر تجارت آزاد و امنیت کشتیرانی در مناطق راهبردی تاکید دارد. در این راستا اقیانوس هند نیز که میان سه تنگه مهم و راهبردی در جهان یعنی تنگه هرمز، تنگه مالاکا و تنگه باب المندب قرار دارد یکی از مناطق راهبردی جهان است. امنیت پایدار دراین منطقه نیازمند استفاده از ظرفیت های درون منطقه ای و تبادل تجربیات دریایی سایر کشورها در این زمینه است.

رزمایش دریایی مشترک ایران، چین و روسیه براساس همین دیدگاه در جهت تقویت و افزایش تجربه در امنیت تجارت بین المللی، در شمال اقیانوس هند و دریای عمان در حال برگزاری است. 

نویسنده: جمشید امین زاده

139/118

بیشتر بخوانید:

تشریح برنامه‌‌ها و اهداف دومین روز رزمایش دریایی ایران، روسیه و چین

بازتاب گسترده رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین در رسانه‌های خارجی

رزمایش ایران، روسیه و چین؛ الگوی کارآمد منطقه‌ای برای امنیت/ تحلیل