ایران پرس: تحولات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی اخیر آمریکا از وقوع همه گیری کرونا و بروز بی سابقه ترین رکود اقتصادی تا تنش های پسا انتخاباتی و یورش به کنگره این کشور توسط هواداران خشونت طلب «دونالد ترامپ» رئیس جمهور ، موجب بی اعتمادی روز افزون مردم آمریکا به دولت و حاکمیت و نیز رسانه های این کشور شده است.

این مساله ای است که کاخ سفید نیز ناچار به اذعان به آن شده است. «جنیفر ساکی» سخنگوی کاخ سفید روز یکشنبه اذعان کرد که سطح قابل توجهی از بی اعتمادی به دولت، رسانه‌ها و اطلاعات وجود دارد و هیچ درکی درباره آنچه درست است و آن چه درست نیست و آنچه واقعیت است و آنچه واقعیت نیست، وجود ندارد.

وی مدعی شد که «جو بایدن» در صدد بازگرداندن اعتماد عمومی به آمریکا است.

اعتراف کاخ سفید به بی اعتمادی فزاینده مردم آمریکا نسبت به دولت و رسانه های این کشور پرده از واقعیتی انکار ناپذیر یعنی کاهش مقبولیت و اعتماد پذیری حاکمیت آمریکا نزد افکار عمومی این کشور برمی دارد. 

آمریکا گرفتار در موج بحران سیاسی بی سابقه

یکی از دلایل نزدیک و ملموس این مساله، بحران سیاسی بی سابقه ای بوده که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 با ادعای وقوع تقلب بی سابقه در این انتخابات به نفع جو بایدن قیب دموکرات وی مسبب آن شد.

این بحران سیاسی ابعاد گسترده ای پیدا کرد. ترامپ سیستم سیاسی آمریکا را فاسد خوانده و نظام رای گیری آمریکا را زیر سئوال برده و با تاکید بر وقوع تقلب گسترده در آن، از طریق  فراخوان هواداران خود و تشویق آنها به شورش  وحمله به کنگره در 6 ژانویه 2020 عملا شبه کودتایی را با هدف برهم زدن فرایند قانونی انتخاب جو بایدن سامان داد.

این موضع آن هم از جانب رئیس جمهور مستقر بزرگترین ضربه را به مشروعیت حاکمیت سیاسی این کشور وارد کرد. حادثه کنگره نماد پدیده ای غیرقابل انکار در داخل آمریکا یعنی شکاف روز افزون بین محافظه کاران و دموکراتها درسطح نخبگان وشکاف دو قطبی در داخل جامعه آمریکا بود.

این مساله از عوامل مهم و کلیدی بی اعتمادی مردم آمریکا به نظام سیاسی این کشور است.

به گفته «رحمان قهرمان پور» کارشناس سیاسی: "زخم عمیقی بر پیکره لیبرال دموکراسی آمریکا وارد شده است و این موضوع را نباید دست کم گرفت. ضمن اینکه یورش به کنگره حاکی از تشدید تروریسم داخلی در آمریکا و در نتیجه افزایش ناامنی اجتماعی در این کشور است."

عملکرد ضعیف دولت ترامپ در مقابله با همه گیری کرونا

دلیل دیگر در این زمینه عملکرد ضعیف دولت ترامپ در مقابله با همه گیری کرونا و کنترل آن بود که این امر به نوبه خود پیامدهای بسیار مصیبت باری برای جامعه و اقتصاد آمریکا به همراه داشته است.

دونالد ترامپ به جای نگرش اصولی به پدیده ویروس کرونا و بیماری کووید- 19 از همان آغاز شیوع کرونا در آمریکا نه تنها آن را ناچیز و بی اهمیت شمرد بلکه موانع بسیاری از جانب وی و دولتش برای جلوگیری از همه گیری ویروس کرونا و مبارزه موثر با آن ایجاد شد.

نتیجه این است که اکنون آمریکا با حدود 28 میلیون نفر مبتلا و حدود 480 هزار نفر تلفات در صدر کشورهای کرونا زده جهان قرار دارد. از سوی دیگر دولت ترامپ در زمینه مقابله با تبعات این امر به ویژه رکود اقتصادی و بیکاری میلیون ها نفر و نیز گسترش بی سابقه فقر و گرسنگی در آمریکا ناموفق ظاهر شد و اکنون مقابله با این مسائل دستور کار اصلی دولت بایدن است.

اما مشکل بزرگتر این است که حتی در وضعیت وخیم کنونی نیز جدال بین دموکراتها و جمهوری خواهان ادامه دارد. کما اینکه همه سناتورهای جمهوری خواه به طرح اقتصادی 1/9 تریلیون دلاری بایدن رای منفی دادند.

بدین گونه مردم آمریکا شاهد این هستند که نخبگان سیاسی این کشور به جای تلاش برای حل بحران های متعدد داخلی به منازعه با هم مشغول هستند. این مسائل در کنار مواضع جانبدارانه رسانه های آمریکایی به نفع جریان های سیاسی رقیب، موجب بی اعتمادی فزاینده به دولت و رسانه های این کشور شده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

مخالفت جمهوری‌خواهان با طرح اقتصادی بایدن، نماد رویارویی داخلی

فرمان‌های اجرایی بایدن برای لغو سیاست‌های درمانی ترامپ