قطعنامه پیشنهادی آمریکا و تروئیکای اروپا علیه ایران، روز چهارشنبه بهرغم مخالفت جدی چین و روسیه در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تصویب رسید.
این قطعنامه با رویکردی سیاسی و برای خوشایند رژیم صهیونیستی به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه شده بود.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، "محمد اسلامی" رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران پنجشنبه شب در یک برنامه تلویزیونی به همکاری های گسترده و فراپادمانی ایران با آژانس اشاره کرد و اظهار داشت: ایران برجام را پذیرفت و اجازه داد آژانس نظارت های فراپادمانی داشته باشد تا اعتماد سازی کند، اما غربی ها از اتهام زنی علیه ایران دست برنداشتند.
"اسلامی" با بیان این که تمام تعهدات برجام مغایر با ضوابط آژانس است افزود، تمام شیوه ها، رفتارها، عملیات روانی، تحریم ها و قطعنامه هایی که علیه ایران وضع شده است، در راستای پیشبرد این سیاست بوده که جمهوری اسلامی ایران را متوقف کنند.
"محمد اسلامی" در ادامه درباره اقدام اخیر سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران در توقف فعالیت دوربین های فراپادمانی آژانس گفت: تهران ضبط دوربین های برجامی را به عنوان باقیمانده حسن نیت حفظ کرده بود، اما اکنون که اتهامات واهی و غیرقابل قبول مطرح شد، تصمیم اخیر اتخاذ شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه ایران به فعالیت حدود 18 دوربین فراپادمانی آژانس خاتمه داده است افزود، تهران برای نخستین بار CPF و برنامه خود را به آژانس ارائه کرده و طبق اساسنامه آژانس، این نهاد وظیفه دارد از ایران پشتیبانی فنی داشته باشد اما آژانس و سایر نهادهای بینالمللی امروز اسیر صهیونیستها شدهاند.
"محمد اسلامی" در پایان با بیان اینکه فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران در محیطی فنی، فوقالعاده و متاثر از ضوابط آژانس ادامه دارد خاطرنشان کرد، با عنایت خداوند متعال، هدایتهای رهبر معظم انقلاب اسلامی و همت جوانان دانشمند فرصت بالندگی تحقیقاتی و صنعتی در حوزه هستهای برای ایران فراهم شده است.
"سعید خطیب زاده" سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز بامداد پنجشنبه در واکنش به قطعنامه ضد ایرانی آژانس بین المللی انرژی اتمی در توییتر تصریح کرد، آمریکا و سه کشور اروپایی با تلاش برای پیشبرد یک قطعنامه برآمده از سوء محاسبه و مشاوره غلط علیه کشوری با شفافترین برنامه هستهای صلح آمیز در جهان، اغراض کوتهبینانه خود را فراتر از اعتبار آژانس قرار دادند.
ایران به دنبال خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام (8 می 2018) تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما اروپایی ها هیچ موفقیتی در اقدامات عملی وعده داده شده برای حفظ این توافق کسب نکردند.
در چنین شرایطی، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران 8 می 2019 در سالگرد خروج آمریکا از برجام اعلام کرد، ایران تعهدات برجامی خود را بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق گام به گام کاهش خواهد داد تا میان تعهدات و حقوقش توازنی برقرار شود.
بر اساس بندهای 26 و 36 برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر بارها اعلام کرده است با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریمها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستیآزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.
120