وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سران بریکس با بیان اینکه آنچه رژیم اسرائیل و آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران مرتکب شدند، نقض بی‌سابقه صلح بین‌المللی بود، خطاب به مقامات این اجلاس تأکید کرد تداوم بی‌کیفرمانی جنایت‌های رژیم اسرائیل پیامدهای به‌شدت خطرناک برای منطقه و نظام جهانی خواهد داشت.

چرا مهم است:

نشست سران گروه بریکس متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی، اتیوپی، امارات متحده عربی، ایران، عربستان سعودی و مصر صبح امروز (یکشنبه) در برزیل آغاز شد و قرار است به مدت دو روز ادامه یابد. ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، به صورت ویدئوکنفرانس در نشست عمومی این اجلاس شرکت می‌کند و در عین حال سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، به نمایندگی از مسکو در نشست امروز حضور دارد. سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران نیز پیش از ظهر امروز (یکشنبه) وارد برزیل شد تا در این نشست شرکت کند. بیان جنایت‌های رژیم صهیونیستی و آمریکا در این اجلاس و محکومیت آن توسط شرکت‌کنندگان حائز اهمیت است. 

زمینه خبر:

سید عباس عراقچی امروز یکشنبه در هفدهمین اجلاس سران بریکس در ریو دو ژانیرو برزیل سخنرانی کرد.

او چه می‌گوید:

عراقچی در این نشست گفت منشور ملل متحد و نظام حقوقی بین‌المللی برخاسته از آن باید حافظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی دولت‌ها در برابر امیال مخرب و اراده‌های خودسرانه‌ای باشند که در صورت مهار نشدن، می‌توانند صلح و امنیت جهانی را به خطر اندازند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت در حالی که اینجا ایستاده‌ام، مردم بزرگ ایران سوگوار عزیزانی هستند که در اثر تجاوز نظامی ناموجه رژیم اسرائیل، که به‌مدت ۱۲ روز ادامه یافت و با حمایت، همراهی و نهایتاً مشارکت ایالات متحده صورت گرفت، جان خود را از دست دادند. از همگان می‌خواهم که عمق و قبح این قانون‌گریزی و پیامدهای به‌شدت خطرناک تداوم بی‌کیفرمانی رژیم اسرائیل در اشغالگری، آپارتاید، نسل‌کشی و جنگ‌افروزی در منطقه ما را به‌درستی درک کنند.

عراقچی تأکید کرد ورود ایالات متحده به این تجاوز، از طریق هدف قرار دادن تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز ایران، هیچ تردیدی باقی نگذاشت که دولت آمریکا در جنگ تجاوزکارانه رژیم اسرائیل علیه ایران، به‌طور کامل همدست است.

وی با بیان اینکه تجاوز رژیم رژیم اسرائیل به ایران، نقض صریح بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد و اقدامی تجاوزکارانه بود، اظهار کرد طی این حملات غیرقانونی، بیش از ۶۰۰۰ نفر از مردم بی‌گناه کشته یا مجروح شدند و به زیرساخت‌ها، مناطق مسکونی و تأسیسات هسته‌ای ما آسیب‌های فراوانی وارد شد، اما از همه بدتر، این تجاوز ضربه‌ای مرگبار به دیپلماسی، حاکمیت قانون و رژیم عدم اشاعه (NPT) وارد ساخت. حملات آمریکا و رژیم اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ما، نقض فاحش معاهده عدم اشاعه (NPT)  و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بود که برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را در سال ۲۰۱۵ به‌اتفاق آرا تأیید کرده است. باید یادآور شد که برنامه هسته‌ای ایران همواره کاملاً صلح‌آمیز و تحت شدیدترین نظارت‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بوده است.

عراقچی خطاب به شرکت‌کنندگان در این اجلاس گفت ملت من با پایداری و عزم راسخ، در برابر این تجاوزات آشکار ایستادگی کرد و مهاجمان، پس از مقاومت قهرمانانه نیروهای مسلح قدرتمند ما، ناگزیر به توقف حملات خود شدند. ما بی‌تردید در آینده نیز در برابر هر تجاوزی با تمام توان از خود دفاع خواهیم کرد، اما مسئله ناامنی در منطقه ما تا زمانی که قانوشکنی و یاغی‌گری رژیم اسرائیل از سوی حامیان و توجیه‌گرانش پشتیبانی و تشویق شود، حل نخواهد شد.

وزیر امور خارجه کشورمان با ابراز تأسف‌ از اینکه جامعه بین‌المللی در طول دو سال گذشته نتوانسته اقدامی مؤثر برای پایان‌ دادن به نسل‌کشی فلسطینیان و متوقف‌ کردن اشغالگری رژیم اسرائیل در سرزمین‌های عربی همجوار انجام دهد، خاطرنشان کرد در واقع، تجاوز رژیم اسرائیل به ایران، محصول مصونیت مطلقی است که از سوی آمریکا و برخی کشورهای اروپایی برای ارتکاب هر جنایتی در منطقه ما به این رژیم اعطا شده است.

عراقچی همچنین گفت ما مصمم هستیم جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت را که رژیم اسرائیل در تجاوز به کشور ما مرتکب شده، مستند سازی کنیم. رژیم اسرائیل و ایالات متحده باید به‌دلیل نقض حقوق بین‌الملل، از جمله حقوق بشر و حقوق بشردوستانه، پاسخگو شوند. ما از مطالبه عدالت و جبران خسارت دست نخواهیم کشید.

نگاه عمیق‌تر:

نکته مهم دیگر در سخنان عراقچی این بود که پیامدهای این جنگ تجاوزکارانه، به یک کشور محدود نخواهد شد. تمام منطقه، و فراتر از آن، آسیب خواهد دید، اما از همه بدتر اینکه کل نظام حقوقی بین‌المللی مبتنی بر منشور ملل متحد، تضعیف شده و به حاشیه رانده خواهد شد و جای آن را قانون‌شکنی و یک‌جانبه‌گرایی مخرب خواهد گرفت.

سیدرضی عمادی