یک سال از شهادت سید حسن نصرالله، دبیرکل فقید حزب‌الله لبنان می‌گذرد.

دو سوال مهم در اولین سالگرد شهادت سید حسن نصرالله مطرح است. سوال نخست اینکه الگوی رفتاری رژیم صهیونیستی پس از شهادت نصرالله چگونه بود؟ و سوال دیگر این است که در یک سالگی شهادت سید حسن نصرالله، حزب‌الله لبنان در چه وضعیتی قرار دارد؟

  • الگوی رفتاری رژیم صهیونیستی پس از شهادت نصرالله

پس از شهادت سیدحسن نصرالله در روز ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴، حملات رژیم صهیونیستی علیه حزب‌الله لبنان ادامه پیدا کرد. شمار دیگری از رهبران و فرماندهان حزب‌الله از جمله سید هاشم صفی‌الدین نیز در این حملات به شهادت رسیدند و دبیرکلی حزب‌الله لبنان به شیخ نعیم قاسم رسید. در ۱ اکتبر ۲۰۲۴، تنها چهار روز پس از شهادت سیدحسن، ارتش اسرائیل حمله زمینی بی‌سابقه‌ای را به جنوب لبنان آغاز کرد که از نظر شدت و گستردگی، پس از جنگ ۲۰۰۶ بی‌سابقه بود. این عملیات ۵۷ روز (از ۱ اکتبر تا ۲۶ نوامبر ۲۰۲۴) ادامه یافت و با توافق آتش‌بس در ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ پایان یافت. با وجود آتش‌بس اجرایی از ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴، حملات اسرائیل ادامه یافت. شمار زیادی از فرماندهان حزب‌الله از نوامبر ۲۰۲۴ تاکنون به شهادت رسیده‌اند. رژیم صهیونیستی ضمن نقض مکرر آتش‌بس با حزب‌الله لبنان، با حمایت آمریکا و همسویی برخی از جریان‌های داخلی لبنان، طرح خلع سلاح حزب‌الله را در دستور کار قرار داد. 

  • حزب‌الله در یک سالگی شهادت سید حسن نصرالله

سید حسن نصرالله از اوایل دهه ۹۰ میلادی در رأس حزب‌الله لبنان قرار گرفت و بیش از سه دهه چهره‌ای اثرگذار در تحولات لبنان و منطقه بود. شهید سید حسن نصرالله توانست طی سه دهه حزب‌الله را از یک گروه مقاومت محلی به بازیگری مهم در معادلات غرب آسیا تبدیل کند. پس از شهادت نصرالله، خبرگزاری آسوشیتدپرس و شبکه سی‌ان‌ان از سید مقاومت با نام «معمار تبدیل حزب‌الله به قدرت منطقه‌ای» یاد کردند. احمد دستمال‌چیان اولین سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان نیز در این خصوص عنوان کرد: «شهید سید حسن نصرالله شخصیتی همه‌جانبه و نماد جهاد و مقاومت بود؛ روحانی‌ای پرکار و در عین حال فرمانده‌ای برجسته در سطوح سیاسی و نظامی. او علاوه بر آنکه تحلیل‌گری عمیق در مسائل بین‌المللی بود، آشنایی و شناخت دقیقی از دشمن در ابعاد سیاسی، نظامی و روانی داشت.» حضرت‌ آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب اسلامی نیز روز اول مهر ۱۴۰۴ با گرامیداشت یاد دبیرکل فقید حزب‌الله لبنان، خاطرنشان کردند: «شخص سید حسن نصرالله یک ثروت عظیم بود؛ نه فقط برای مذهب تشیع و نه فقط برای کشور لبنان بلکه برای دین اسلام و جغرافیای جهان اسلام.»

نکته مهم این است که ساختاری که سید حسن نصرالله در سه دهه گذشته بنا کرد به گونه‌ای است که موجب می‌شود حزب‌الله با از دست دادن شخصیت‌هایی نظیر شهید نصرالله دچار فروپاشی ساختاری نمی‌شود و توان بازیابی قدرت و موقعیت خود را دارد. بر این اساس، ادعاهایی همچون «تضعیف حزب‌الله» را باید بازی روانی دشمن دانست. حضور اجتماعی گستردهٔ مردم در اولین سالگرد شهید نصرالله نشان می‌دهد پایه‌های اجتماعی، سیاسی و نظامی این جنبش همچنان مستحکم است و پس از ضربه‌ها نیز بازترمیم شده و حتی به مراتب قوی‌تر شده است.

حزب‌الله در یک سال گذشته صبر و خویشتن‌داری راهبردی را در پیش گرفته است. این جنبش بازآرایی نظامی خود را در یک سال گذشته پیگیری کرده است. تلاش دشمن صهیونیستی و آمریکایی و همچنین برخی جریان‌های داخلی لبنان برای خلع سلاح حزب‌الله، سندی آشکار دال بر این واقعیت است که دشمن هنوز نتوانسته توان نظامی و موشکی حزب‌الله را نابود کند و نقشه‌هایی که روی آنها کار کرده، شکست خورده است و به همین دلیل برای اعمال فشار بر حزب‌الله به مسیر سیاسی و بین‌المللی روی آورده است، مسسیری که با وجود فشار شدید بر حزب‌الله، اما تاکنون نتیجه‌ای نداشته و شکست خورده به نظر می‌رسد. رهبر معظم انقلاب پس از گرامیداشت یاد شهید نصرالله، عنوان کردند: «او رفت، امّا این ثروتی که او ایجاد کرده بود باقی است. داستان حزب‌الله لبنان داستان دنباله‌داری است. نباید حزب‌الله را دستِ‌کم گرفت و نباید از این ثروت مهم غفلت کرد. این ثروتی است برای لبنان و برای غیر لبنان.»

نکته پایانی اینکه؛ زائرانی که به زیارتگاه شهید سیدحسن نصرالله می‌آیند، با یک زبان می‌گویند: «ما تا ابد پیمان خود را حفظ خواهیم کرد.» پیمان ابدی با حزب‌الله و سیدحسن نصرالله به معنای این است که دشمن هرگز توان شکست دادن حزب‌الله را ندارد و این رویا هرگز برای آنها تعبیر نخواهد شد. حزب‌الله همچنان بازیگر اصلی صحنه سیاسی لبنان باقی خواهد ماند. بزودی انتخابات پارلمانی لبنان این موضوع را ثابت خواهد کرد. 

سیدرضی عمادی