سيد رضا مير طاهر- وی در آنکارا با رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه دیدار و گفت و گو کرد.
این اولین دیدار مقام عالی ناتو از ترکیه پس از کودتای نافرجام 15 ژوئیه است.
ینس استولتنبرگ در سفر دو روزه خود به ترکیه علاوه بر اردوغان با بن علی ییلدریم نخست وزیر، فکری ایشیک وزیر دفاع و مولود چاوش اوغلو وزیر امور خارجه، ارتشبد خلوصی آکار رئیس ستاد فرماندهی ارتش ترکیه دیدار و گفت وگو خواهد کرد.
این سفر در حالی صورت گرفته که ترکیه به عملیات برون مرزی خود در شمال سوریه ادامه می دهد.
روابط ترکیه با غرب به ویژه اتحادیه اروپا و به تبع آن با ناتو با توجه به موضع گیری ضعیف این دونهاد سیاسی و نظامی غربی در قبال کودتای نافرجام ترکیه باعث تیرگی و بروز تنش هایی بین آنکارا با بروکسل شده است.
در این راستا مقامات ارشد ترک از واکنش ضعیف ،ناکارآمد و دیرهنگام کشورهای غربی و ناتو در قبال کودتای 15ژوئیه انتقاد کرده و حتی به صورت صریح و یا به طور تلویحی به نقش برخی کشورهای غربی به ویژه آمریکا در این کودتا اشاره کرده اند.
برخی مقامات ترک نیز به این مساله اشاره کرده اند که آگاه نبودن مقامات ناتو از آمادگی ژنرال های ارتش وابسته به گروه گولن برای کودتا باور نکردنی نیست.
ترکیه به عنوان کشور مهم عضوجناح جنوبی ناتو، غرب را متهم می کند که برخورد دوگانه ای در قبال این کشور دارد.
از دیدگاه مقامات ارشد ترک، غربی ها می بایستی پس از کودتای نافرجام 15 ژوئیه از دولت منتخب و دموکراسی در ترکیه به صراحت اعلام حمایت می کردند.
با تثبیت اوضاع و به دست گیری دوباره کنترل اوضاع در ترکیه توسط دولت این کشور، کشورهای اروپایی وآمریکا به صورت نه چندان قوی به حمایت از دولت ترکیه پرداختند.
در واقع کودتای نافرجام 15 ژوئیه 2016 در ترکیه باعث شده تا تحولات مهمی در روابط ترکیه با اتحادیه اروپا، آمریکا ونیز ناتو پدید آید.
این مساله در وهله نخست ناشی از انتقاد دولت ترکیه از برخورد انفعالی و سرد اتحادیه اروپا و آمریکا در قبال کودتای نافرجام در این کشور ودر وهله بعد ناشی از انتقادات شدید سران و مقامات اروپایی وآمریکا از نحوه برخورد دولت آنکارا با کودتا گران بوده است.
مساله ای که نگرانی آشکار اتحادیه اروپا، آمریکا و ناتو را در پی داشته و در این راستا شاهد هشدارهای پی درپی آن ها به آنکارا در زمینه لزوم رعایت موازین حقوق بشری در برخورد با کودتاگران و حامیان آنها و نیز لزوم رعایت توافقاتی است که ترکیه تاکنون در چارچوب روند عضویت در اتحادیه اروپا آن را به اجرا گذاشته بود و اکنون در صدد لغو بسیاری از آنها از جمله اجرای مجدد مجازات اعدام در این کشور است.
با این حال در دو هفته اخیر آنکارا شاهد سفرهای فشرده مقامات بلندپایه اروپایی و غربی است.
سفر دبیرکل ناتو به آنکارا نیز در چارچوب بهبود روابط غرب با ترکیه قابل تبیین است.
در این چارچوب دبیر کل ناتو قبل از سفر به آنکارا حمایت خود از مبارزه ترکیه با داعش در مناطق مرزی این کشور را اعلام کرد.
در عین حال استولتنبرگ، ترکیه و آمریکا را کشورهای موثر در این مبارزه دانسته وبر اهمیت ادامه همکاری آنکارا و واشنگتن برای مبارزه با داعش در سوریه تاکید کرده است.
به رغم حمایت های آشکار و نهان دبیر کل ناتو از دولت ترکیه و اقدامات آن، شواهد حاکی از آن است که تا ترمیم روابط ترکیه با غرب به ویژه اتحادیه اروپا و ناتو راه درازی باقیمانده است.
به ویژه اینکه به رغم بهبود نسبی روابط ترکیه با ناتو، اما روابط ترکیه با اتحادیه اروپا کماکان دچار تنش های زیادی است و احتمال واکنش های تند دو طرف به ویژه در لغو توافقنامه مارس 2016 در باره پناهجویان از سوی ترکیه وجود دارد.