جمشيد امين زاده: مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صبح روز شنبه در تهران با "محمد جواد ظریف"، وزیر امور خارجه ایران درباره مسائل دوجانبه، تحولات منطقه و بین المللی گفت‌وگو کرد.

بررسی آخرین تحولات منطقه و اوضاع سوریه از محورهای اصلی مذاکرات "فدریکا موگرینی" در تهران است.

استفاده از ظرفیت های دیپلماسی منطقه ای ایران درخصوص حل و فصل منازعات منطقه ای از مسائل مهم در گفتمان سیاسی ایران و کشورهای اروپایی است.

مذاکرات ایران و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران از این زاویه، مذاکراتی مهم و کلیدی محسوب می شود.

ایران پس از اجرای "برجام" بحث های مهمی را با کشورهای اروپایی شروع کرده است. این گفتگوها با سفر چند ماه قبل موگرینی به ایران وارد فصل جدیدی شد.

قطعنامه راهبرد جدید اتحادیه اروپا در قبال ایران پس از توافق هسته ای، که هفته گذشته تصویب شد به این مذاکرات سرعت بیشتری داده است.

در قطعنامه مذکور بر نقش موثر بین المللی و منطقه ایران در برقراری و ایجاد ثبات و آرامش در منطقه اذعان و بر لزوم مشارکت تهران در حل مناقشات منطقه ای و مبارزه با تروریسم، به ویژه داعش و سایرگروه های مشابه و گسترش روابط در تمامی زمینه های سیاسی، اقتصادی، انرژی، علمی، آموزشی، پژوهشی و زیست محیطی تاکید شده است.

از دید ناظران، این سطح از گفتگوها با توجه به دیدگاه های اتحادیه اروپا در خصوص مسائل سیاسی منطقه، می تواند سبب تقویت همگرایی های سیاسی شود و به ایجاد صلح و ثبات در منطقه کمک کند.

ایران و کشورهای اروپایی در همه موارد لزوما دیدگاه های یکسان ندارند اما در عین حال زمینه های مشترک مهمی در مواضع دوطرف و در نگاه به مسائل کلان منطقه وجود دارد.

این مشترکات می تواند به شکل گیری گفتمانی سازنده در جهت یافتن راه حل برای مسائل و تهدید های مشترک منجر گردد.

حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار چند ماه قبل "ماتئو رنتزی" ،Matteo Renzi نخست‌ وزیر ایتالیا در تهران از عملکرد دوگانه امریکا و برخی کشور های اروپایی به ویژه در موضوع مبارزه با تروریسم انتقاد و تصریح کردند: همین کشورها تحت عنوان ائتلاف برای مبارزه باتروریسم به جای مبارزه واقعی با ترویست ها درحال ترویج اسلام هراسی هستند.

بدیهی است که این واقعیت ها قطعا از نگاه ایران پنهان نیست و ملاکی در زمینه نوع و سطح روابط با کشورهای اروپایی محسوب می شوند.

این مذاکرات در حالی برگزار می شود که وزرای امور خارجه ایران، روسیه و سوریه روز جمعه  در مسکو نشست مشترکی در ادامه تلاش های خود برای به نتیجه رساندن اقدامات در جهت مقابله با تروریسم در سوریه و حل سیاسی این مناقشه برگزار کردند.

"محمد جواد ظریف " در نشست خبری در مسکو با اشاره به این که خطر تروریسم فقط متوجه سوریه و منطقه نیست بلکه همه جهان را تهدید می کند گفت: کشورهای روسیه، سوریه و ایران تلاش هایشان را برای مبارزه با تروریسم و حفاظت از اصول حقوق بشری افزایش می دهند.

در تشدید بحران سوریه عوامل متعدد نقش داشته اند و اختلاف نظرهای زیادی در سطح بین المللی در قبال مسائل سوریه وجود دارد و هنوز راه حل قطعی و جامع مبتنی بر گفتگو و تفاهم درباره حل بحران سوریه مشاهده نمی شود.

اگرچه تاکنون ضربات سنگینی به گروه های تروریستی در سوریه وارد شده است اما این به تنهایی کافی نیست، زیرا حل بحران سوریه نیازمند توقف حمایت های مالی و تسلیحاتی از گروه های تروریستی و توجه به خواست و تصمیم ملت سوریه است.

ناظران معتقدند در صورتی که مذاکرات سوری-سوری محقق نشود، اوضاع سیاسی و نظامی در سوریه پیچیده تر خواهد شد.

بحران سوریه برخلاف تلاش برخی گروه های تروریستی و حامیان منطقه ای و بین المللی، راه حل نظامی ندارد، اما در عین حال نباید اجازه داد که گروه های تروریستی با استفاده از آتش بس، اقدامات تروریستی علیه مردم سوریه را شدت بخشند.

از این جهت گفتگوهای موگرینی در تهران رویکردی مبتنی بر کمک به حل بحران سیاسی با در نظر گرفتن شرایطی است که بر سوریه تحمیل شده است.