سید رضا میرطاهر- وزارت کشور آلمان، خواستار بازگرداندن مهاجران آفریقایی شد که به طور غیرقانونی از طریق دریا عازم اروپا می شوند.

"یوهانس دیمروت"، سخنگوی وزارت کشور آلمان اعلام کرد: حذف امکان دسترسی به سواحل اروپا می‌تواند مهاجران غیرقانونی را از سفرهای خطرناک و هزینه‌ بر باز دارد.

وزارت کشور آلمان پیشنهاد داده است، مهاجران غیرقانونی آفریقایی که اغلب از طریق کشور جنگ زده لیبی به سواحل مدیترانه‌ای اروپا می‌ رسند، به کشورهایی مانند مصر و تونس فرستاده شوند.

به نظر می رسد، پیشنهاد آلمان با توجه به رویکرد جدید اتحادیه اروپا در زمینه انتقال بحران پناهجویان به خارج از مرزهای اروپا اعلام شده است.

با توجه به اینکه اتحادیه اروپا درباره نحوه مقابله با بحران پناهجویان به دو جناح مخالف تقسیم شده است و هریک از آنها تلاش می کند، دیدگاه خود را به کرسی بنشاند، سران اروپا برای حل این مشکل که بزرگترین بحران اتحادیه اروپا از زمان تشکیل آن است، رویکرد متفاوتی اتخاذ کرده اند.

اساس این رویکرد، متوقف کردن پناهجویان در مرزهای اروپا به ویژه در ترکیه با امضای توافقنامه با این کشور است که در مارس 2016 امضا شد.

با توجه به موثر بودن نسبی این توافق درکاهش سیل مهاجران غیرقانونی و پناهجویان به سمت اروپا، سران اروپایی به این نتیجه رسیده اند که این روش را با کشورهایی که می توانند مانع سیل پناهجویان شوند، در پیش بگیرند.

سران کشورهای اروپایی در نشست سپتامبر 2016، امضای توافقی مشابه با توافق ترکیه با برخی کشورهای آفریقایی برای کاهش هجوم پناهندگان به اتحادیه اروپا را بررسی کردند.

در میان این کشورهای آفریقایی، مصر و سودان قرار دارند و وزارت کشور آلمان، تونس را نیز به این فهرست افزوده است. سازمانهای حقوق بشری از این اقدام انتقاد کرده اند.

در این زمینه سازمان عفو بین الملل با اشاره به گزارش خود مبنی بر اینکه دولت سودان در سال جاری 30 بار سلاح شیمیایی علیه مردم این کشور به کار برده است تاکید کرد که نیروهای امنیتی که در فرار حدود 7 /3 میلیون سودانی مسئول هستند، باید مانع از آن شوند که مهاجران غیرقانونی و پناهجویان از طریق سودان به دریای مدیترانه دست بیابند.

سازمان عفو بین الملل همچنین اعلام کرد که در سال گذشته نیروهای امنیتی مصر حداقل 20 سودانی و یک دختر سوری را در مرزهای مصر هدف گلوله قرار دادند.

این دو سازمان همچنین از توافق اتحادیه اروپا با ترکیه درباره پناهندگان انتقاد و اعلام کردند تبدیل این توافق به عنوان یکی از ارکان اصلی سیاست مشترک اروپایی درقبال پناهجویان، یک تابو شکنی فاجعه بار است.

این سازمانهای حقوق بشری همچنین اعلام کردند بسیاری از پناهندگان در آلمان، از حمایت کامل برخوردار نمی شوند و پیوستن آنها به خانواده هایشان، دشوارترشده است.

همچنین فقط 70 درصد از پناهندگان سوری و 30 درصد از پناهندگان اریتره ای از حمایتهای سوبسیدی دولت آلمان برخوردار می شوند.

پیشنهاد اخیر وزارت کشور آلمان در زمینه بازگرداندن مهاجران غیرقانونی و پناهجویان به کشورهای آفریقایی با واکنش منفی احزاب اپوزیسیون آلمان مواجه شده است.

با توجه به این اعتراضها، وزارت کشور آلمان اعلام کرد هنوز برنامه مشخصی برای اجرای این پیشنهاد، به اتحادیه اروپا ارائه نشده است.