امضای توافقنامه هستهای غیرنظامی و گسترش همکاریها در زمینه تجارت، سرمایهگذاری و امنیت از جمله اهداف سفر مودی به ژاپن اعلام شده است.
هند و ژاپن در ماه دسامبر سال گذشته در سفر "شینزو آبه" نخست وزیر ژاپن به دهلی نو برای همکاری های گسترده هسته ای به توافق رسیدند، اما امضای این توافقنامه به دلیل وجود موانع قانونی و تکنیکی به زمان دیگری موکول شد.
دیدار مودی از ژاپن برای امضاء چند توافقنامه با این کشور که مهمترین آن توافقنامه هسته ای است، در شرایطی است که دولت هند درچارچوب توسعه فعالیت های هسته ای علاوه بر تلاش برای امضای اسناد همکاری در این زمینه با کشورهای پیشرفته، دارای تکنولوژی و دانش نوین هسته ای، درصدد عضویت در گروه تامین کنندگان هسته ای است.
برنامه راهبردی هند برای عضویت در گروه تامین کنندگان هسته ای در شرایطی است که تحقق این هدف مهم این کشور با مانع روبرو است.
چین مهمترین مخالف عضویت هند در گروه تامین کنندگان هسته ای است که در دو نشست قبلی این گروه با مخالفت های پکن، درخواست دهلی نو برای عضویت در این گروه ناکام بوده است.
در نشست قبلی گروه تامین کنندگان هسته ای در سئول پایتخت کره جنوبی، مخالفت چین باعث شکست تلاش های دهلی نو برای پیوستن به این گروه شد.
از نظر چین، اگر کشوری بخواهد به عضویت گروه تامین کنندگان هسته ای درآید، امضای پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) یک ضرورت است.
"ونگ چون" مذاکره کننده ارشد چین در گروه تامین کنندگان هسته ای در نشست سئول با اشاره به درخواست هند برای عضویت در این گروه اخطار داد، اگر موارد استثنا در مورد پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای اعمال شود، این پیمان بین المللی به طور کامل از بین می رود.
هند و پاکستان اما پیمان ان پی تی را نپذیرفته اند و طبق اساسنامه گروه تامین کنندگان هسته ای، عضویت در این گروه نیاز به پذیرش پیمان منع گسترس سلاح های هسته ای دارد.
همزمان با طرح درخواست هند برای عضویت در گروه تامین کنندگان هسته ای، پاکستان هم درخواست مشابهی دارد.
مخالفت های چین با عضویت هند در گروه تامین کنندگان هسته ای که در چارچوب اساسنامه این گروه معنا پیدا می کند، دارای انگیزه سیاسی هم هست.
پاکستان رقیب جدی هند در منطقه جنوب آسیا متحد چین است و دولت این کشور عضویت دهلی نو در گروه تامین کنندگان هسته ای را موجب برهم خوردن توازن قدرت در منطقه می داند.
به خصوص آن که پاکستان از چین خواسته در مقابل فشارهای آمریکا برای تغییر موضع خود در مخالفت با عضویت هند در گروه تامین کنندگان هسته ای کوتاه نیاید.
به همین دلیل است که رئیس جمهوری چین در اجلاس چندی پیش سران گروه بریکس شامل کشورهای عضو (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) در شهر گوام هند، بار دیگر بر مخالفت پکن با عضویت دهلی نو در گروه تامین کنندگان هسته ای تاکید کرد.
این گمانه مطرح است که چین موافقت با عضویت هند در این گروه را به عضویت پاکستان مشروط کند تا از این طریق توازن قدرت در جنوب آسیا حفظ بشود.
با این حال نارندرا مودی امیدواراست در اجلاس گروه تامین کنندگان هسته ای که قرار است فردا (جمعه) در وین پایتخت اتریش برگزار بشود، چین از مخالفت خود با عضویت دهلی نو در این گروه صرفنظر کند.
برخی منابع اظهار کرده اند در سفر اخیر مشاور امنیت ملی چین به هند که یکی از محورهای گفتگوی وی در این کشور عضویت دهلی نو در گروه تامین کنندگان هسته ای بوده است، احتمالا" توافقاتی در این زمینه انجام شده است که می تواند موضع پکن را در طرح دوباره درخواست عضویت دهلی نو درنشست گروه تامین کنندگان هسته ای تغییر دهد.