حملات اخیر تروریستی به مجلس عزاداری سالار شهیدان امام حسین (ع) در مسجد باقرالعلوم (ع) کابل و همچنین به مسجد رضاییه شیعیان در هرات که در هر دو مورد شیعیان مورد هدف قرار گرفتند باعث شده است موضوع توانایی نیروهای امنیتی افغانستان در تامین امنیت مردم این کشور بخصوص شیعیان مورد توجه محافل سیاسی ، امنیتی و رسانه ای در افغانستان قرار بگیرد.
در این خصوص دو موضوع مورد توجه است .اول اینکه حمله به شیعیان در افغانستان و تلاش برای دامن زدن به فرقه گرایی در این کشور حرکتی سازمان یافته تلقی می شود که به گفته مقامات دولت افغانستان عمدتا از سوی گروه های فرقه گرای خارج از مرزهای این کشور مدیریت می شوند.
با این حال و با توجه به اینکه گروه تروریستی داعش مسئولیت حملات اخیر بخصوص در کابل را برعهده گرفته است دولت و دستگاه های امنیتی افغانستان نباید حضوراین گروه تروریستی را در این کشور دست کم بگیرند و چشمان خود را برفعالیت های آن ببندند. درواقع داعش با تشدید حملات خود در مناطق مختلف افغانستان، دستگاه های امنیتی این کشور را با چالش جدی روبرو کرده است.
از اینرو به عنوان موضوع دوم، عملکرد نیروهای امنیتی افغانستان در تامین امنیت اماکن مذهبی اعم از مساجد وحسینیه ها مهم وقابل توجه است. زیرا نیروهای امنیتی افغانستان کاملا مطلع هستند که گروه های تروریستی مانند داعش، لشکر جهنگوی و حقانی در این کشور فعال اند و هر لحظه ممکن است دست به حملات تروریستی بزنند.
بنابراین محافظت نکردن از عزاداران حسینی در یکی از مهمترین مساجد کابل نوعی ضعف امنیتی تلقی می شود.
در این حال سقوط برخی شهرهای افغانستان نیز می تواند بیش از پیش تردیدها در مورد توانایی و عملکرد ارتش و نیروهای امنیتی افغانستان را برای مقابله با تروریست ها و افراط گرایان با تردید و سوال جدی مواجه کند.
برخی محافل ادامه اختلافات در درون دولت وحدت ملی افغانستان را عامل ضعف امنیتی تلقی می کنند. برخی نیزعوامل نفوذی درارتش ودستگاهای امنیتی را عامل ضعف آنها می دانند. بی توجهی امریکا و ناتو برای تجهیز و تقویت ارتش و پلیس ملی افغانستان هر چند از دیگر عوامل ضعف این نیروها در مواجهه با تروریستها و افراط گرایان محسوب می شود اما از دیدگاه محافل سیاسی و امنیتی در افغانستان، بعد از گذشت 15 سال از تشکیل دولت در این کشور قابل قبول نیست که ارتش و نیروهای امنیتی افغانستان همچنان در مضیقه تجهیزات نظامی باشند.
زیرا دولت کابل به عنوان واحد سیاسی مستقل از حق دریافت کمکهای نظامی و یا خرید آنها از سایر کشورها برخوردار است. در هر حال، از دیدگاه محافل عمومی در افغانستان دولت این کشور مسئول برقراری و تامین امنیت مردم افغانستان است و صرفا محکوم کردن حملات تروریستی از سوی مقامات دولت وحدت ملی نمی تواند التیام بخش دردها و رنجهای مردم این کشور باشد که بعد از سالها جنگ داخلی و مقابله با اشغالگران ،خواهان ارامش و ساختن کشور خود برای فرزندانشان هستند.