رئیس‌جمهور روسیه روزپنج شنبه برای دیدار و گفت‌وگوبا شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن وارد این کشور شد.

 به گفته یوری اوشاکوف، مشاور رئیس جمهور روسیه ، پوتین و آبه چند دور مذاکرات رو در رو خواهند داشت.

دیدار پوتین از ژاپن ، نقطه‌ عطفی در روابط دو کشور از سال 2014 تلقی می شود.

اقرار است آبه و پوتین درباره مناقشه ارضی دو کشور بر سر جزایر کوریل و پروژه‌های مشترک اقتصادی و بازرگانی و فرهنگی گفت و گو کنند.اوضاع شبه جزیره کره و مسائل امنیتی منطقه نیزاز موضوعات مورد بحث پوتین در ژاپن خواهد بود.

البته رئیس جمهوری روسیه پیش ازاین سفر ، مذاکره درباره واگذاری جزایر کوریل به ژاپن را رد کرد.

سفر پوتین به ژاپن بیشتر از منظر سیاست خارجی جدید روسیه که به نام "نگاه به شرق" شناخته می شود قابل تحلیل است. پوتین اوایل دسامبر 2016 در سخنرانی سالانه در پارلمان روسیه در تشریح دکترین سیاست خارجی جدید این کشورگفت، روسیه نه به علت روابط پرتنش با غرب بلکه بر اساس منافع ملی‌ خود، توجه خود را به شرق آسیا معطوف می کند.

سران کرملین به این نتیجه رسیده اند که روسیه برای افزایش قدرت خود و ایفای نقش موثر در حوزه انرژی در سطح جهانی و همچنین حفظ امنیت ملی، باید به تراز یک قدرت بین المللی ارتقا یابد . با توجه به این ملاحظات، روسیه در دو سال اخیر سیاست فعالانه ای را در زمینه گسترش روابط با شرق  یعنی کشورهای آسیایی آغاز کرده است.

بر این اساس و با توجه به اینکه ژاپن به عنوان یکی از قدرتهای اقتصادی اصلی جهان و دارای انواع فن آوری های پیشرفته محسوب می شود، توجه مقامات مسکو را به خود جلب کرده است.

با توجه به اینکه خطوط جدید نفتی و گازی روسیه تا ساحل شرقی روسیه در ولادی وستک کشیده شده اند لذا اکنون روسها قادر هستند تا در صورت توافق با ژاپنی ها، نفت و گاز هرچه بیشتری را به این کشور که فاقد منابع نفتی و گازی است صادر کنند.

در عین حال مقامات کرملین به دنبال گسترش هر چه بیشتر روابط تجاری و اقتصادی با ژاپن هستند .با این حال موانعی در این زمینه وجود دارند.

جدا از اینکه ژاپن که در اردوگاه غرب قرار دارد در چارچوب سیاست کلی غرب مبنی بر تحریم روسیه ، به کارزار تحریمی علیه مسکو پیوسته است، در عین حال اختلاف دیرینه دو کشور بر سر ادامه اشغال جزایر کوریل  از سوی روسیه به عنوان یک مانع عمده گسترش روابط تلقی می شود.

با این حال ظاهرا از نظر روسها ظاهرا چیزی تحت عنوان اختلاف ارضی بین دو کشور وجود خارجی ندارد. پوتین پیشتر هم در مورد روابط مسکو و توکیو گفته بود، روسیه خواستار بهبودی کامل مناسبات دو جانبه است و مسکو مساله ای با ژاپن به نام اختلاف ارضی ندارد.

با توجه به اینکه روسیه و ژاپن هنوز به طور رسمی در حال آتش بس با یکدیگر به سر می برند و پیمان رسمی صلح را از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون امضا نکرده اند، مقامات ارشد ژاپنی در صدد هستند تا با استفاده از فرصت مذاکرات کنونی، زمینه بازگشت جزایر کوریل به قلمرو این کشور را فراهم کنند که البته این مساله با توجه به تغییر ناپذیری موضع مسکو در باره جزایر کوریل تاکنون بی نتیجه مانده است.

مسکو درصدد است مذاکرات مربوط به امضای پیمان صلح با ژاپن را بدون ارتباط دادن آن با سرنوشت جزایر کوریل به پیش ببرد و همزمان از فرصت همکاری های اقتصادی با ژاپن و سرمایه گذاری این کشور برای توسعه مناطق شرق دور روسیه بهره بگیرد.

با این حال به نظر نمی رسد که مقامات توکیو بدون گرفتن امتیازات قابل توجهی از روسها حاضر به مشارکت اقتصادی و تجاری و سرمایه گذاری گسترده در شرق دور روسیه باشند./