ایران پرس - «ینس استولتنبرگ» دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اعلام کرد، این سازمان هیچ گاه به فکر رقابت تسلیحاتی با روسیه نبوده و قصد رویارویی با این کشور را ندارد.

دبیر کل ناتو با بیان اینکه هدف این سازمان جلوگیری از وقوع تنش است، ادعا کرد، استقرار نیروهای ناتو در شرق اروپا با اهداف دفاعی صورت گرفته است و میزان این حضور نیز مشخص است.

ادعای دبیر کل ناتو در باره رویکرد غیر خصمانه این سازمان نظامی غربی در قبال روسیه با مواضع و اقدامات این پیمان بویژه در شرق اروپا در تعارض کامل قرار دارد.

بحران اوکراین منجر به وخامت بی سابقه روابط روسیه و غرب شده و شکاف فزآینده ای بین این دو را موجب شده است. با افزایش این تنش ها، دو طرف به نوعی به نمایش قدرت در برابر یکدیگر پرداخته اند و در این میان ناتو به عنوان بازوی نظامی غرب بیشتر حالت تهاجمی و تهدید کننده علیه روسیه به خود گرفته است. 

از سال 2014 تاکنون، ناتو حضور نظامی خود را در کشورهای شرق اروپا که همسایه روسیه هستند، تقویت کرده است. افزایش حضور ناتو در کشورهای شرق اروپا در شرایطی است که روسیه بارها نسبت به این اقدام هشدار داده است.

در عین حال ناتو بر مبنای سیاست گسترش به شرق، پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 تلاش مستمری را برای به عضویت در آوردن کشورهای شرق و مرکز اروپا آغاز کرده است.

این رویکرد ناتو با مخالفت شدید روسیه مواجه شده است. از دیدگاه روسها این اقدام ناتو به منظور دربرگیری روسیه و انزوای روز افزون آن صورت می گیرد.بدین ترتیب سیاست گسترش ناتو به شرق همچنان یکی از تهدیدات خارجی بالقوه برای روسیه محسوب می شود.

تا قبل از بحران اوکراین و وخامت روابط روسیه و ناتو ، دو طرف در قالب یک شورا موسوم به  شورای ناتو- روسیه تعامل داشتند. این شورا در سال ۲۰۰۲ شکل گرفت و آخرین نشست رسمی این شورا نیز در ژوئن ۲۰۱۴ برگزار شد.

از آن زمان به مدت دو سال گفتگو بین روسیه و ناتو متوقف شد تا اینکه دو نشست در مه و ژوئیه 2016 در بروکسل برگزار شد، بدون اینکه این نشست ها نتیجه مثبتی در زمینه کاهش اختلافات متقابل به همراه داشته باشد.

رویکرد خصمانه ناتو و ادامه تلاش آن برای پیشروی به سوی شرق باعث شده تا روسیه در دکترین امنیت ملی خود، ناتو را به عنوان یک تهدید امنیت ملی روسیه تلقی کند.

مقامات مسکو به این نتیجه رسیده اند که دشمنی و خصومت غربی ها علیه روسیه نه پدیده ای زود گذر بلکه بمثابه رویکردی مستمر و پایدار از جانب ناتو وآمریکا علیه روسیه دنبال می شود.

از جمله موارد مهم کنش های خصمانه ناتو علیه روسیه می توان به اصرار ناتو برای افزایش حضور نظامی در دریای سیاه اشاره کرد که نگرانی شدید مسکو را موجب شده است. در این راستا برغم موضع گیری مسالمت جویانه اخیر دبیر کل ناتو، وی با اشاره به برنامه این پیمان برای افزایش حضور در دریای سیاه تاکید کرده که هدف از این اقدام افزایش آمادگی نیروهاو تقویت آمادگی ناتو در مقابله با تهدیدات احتمالی است.

استولتنبرگ با بیان اینکه کشورهای عضو ناتو با افزایش حضور نیروهای این سازمان در دریای سیاه موافق هستند، تصریح کرد این حضور در چارچوب کنوانسیون مونترو Montreux انجام می شود. به دنبال الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه، ناوهای اعضای ناتو حضور خود را به طور محسوسی در دریای سیاه افزایش داده اند که واکنش منفی روسیه را بدنبال داشته است.

همچنین آمریکا به عنوان عضو اصلی ناتو قصد خود مبنی بر حضور دائمی در دریای سیاه را اعلام کرده است. از دیدگاه روسها، حضور ناوها و نیروهای نظامی غربی در دریای سیاه به منزله تهدیدی علیه امنیت ملی روسیه است و بارها در این زمینه به ناتو و آمریکا هشدار داده اند. 114/111

بیشتر بخوانید:

رویکرد تهاجمی آمریکا و ناتو در برابر روسیه/تحلیل

سامانه دفاعی روسیه، پاسخی به تهدیدات ناتو

فرمان پوتین برای افزایش قدرت هسته‌ای روسیه و مقابله با توسعه طلبی های ناتو/ تحلیل

وحشت ناتو از زیردریایی ها روسیه

 

 

رویکرد خصمانه ناتو و ادامه تلاش آن برای پیشروی به سوی شرق باعث شده تا روسیه در دکترین امنیت ملی خود، ناتو را به عنوان یک تهدید امنیت ملی روسیه تلقی کند.