ایران پرس- آمریکا و انگلیس از شش دهه قبل مشغول براندازی حکومت‌های مردمی در خاورمیانه هستند. این خبری بود که به تازگی وبگاه آمریکایی «واشنگتن بلاگز» منتشر کرد.

این وبگاه در گزارشی به نقل از «داگلاس لیتل» استاد تاریخ دانشگاه «کلارک» نوشت: سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا(سیا) در سال 1949 از برخی کودتاها از جمله در سوریه دست داشت.

در بخشی ازاین گزارش به دسسیه‌های سیا و دستگاه جاسوسی انگلیس در ایجاد تنش‌ها، حوادث و درگیری‌های در عراق و سوریه اشاره شده است.

البته این خبر چندان هم تازه و دست اول نبود چرا که وقایع سیاه از این دست در کارنامه امریکا بسیار فراوان است.

در این باره اسناد و شواهد از گذشته تا کنون، نکات خواندنی و شنیدنی فراوان دارد.

به عنوان یک نمونه می بایست از مداخلات امریکا و توطئه هایش علیه ایران گفت.

کودتای امریکا علیه دولت قانونی ایران در سال 1953 یا همان کودتای مشهور 28 مرداد 1332، سندی روشن وانکار ناپذیر در این باره است.

این خصومت ورزی اما پایان نیافت از نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ابرقدرت ها و به ویژه امریکا در پی نفوذ و تضعیف این نظام نوپا برای تأمین منافع نامشروع خویش برآمدند.

سرویس‌های جاسوسی بیگانه با ابزارهایی نظیر تأسیس حزب و گروه، یا حمایت از احزاب و سازمانهای موجود و یا با نفوذ در دولت موقت و جاسوسی از طریق سفارتخانه‌ها، دامن زدن به تنش‌های مذهبی و قومی، تجزیه طلبی و براندازی مسلحانه، ترور، شورش و آشوب، تلاش گسترده‌ای نمودند تا طعم شیرین پیروزی را در کام ملت ایران تلخ نمایند.

پروژه ای برای براندازی

کودتا نیز یکی از گزینه های مطرح دشمنان برای براندازی نظام  جمهوری اسلامی ایران بود. براین اساس در تاریخ 18تیر ماه سال 1359 (ژوییه 1980) دولت آمریکا برای پیشبرد اهداف شوم خود علیه انقلاب اسلامی  درصدد  برآمد تا با حمایت از بقایای رژیم دست‌‌نشانده شاه، کودتایی در ایران برای سرنگونی نظام جمهوری اسلامی ایران طراحی کند.

پروژه کودتای نافرجام(نقاب) توطئه ای بود که توسط سازمان سیا، رژیم صدام و با همکاری برخی کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس و تعدادی از نظامیان مخالف انقلاب اسلامی به طور مشترک طراحی شد. نام نقاب ترکیبی ازحروف اول «سازمان نجات قیام انقلاب بزرگ» بود.

اجرای این کودتا به دستور آمریکا به  شاپور بختیار آخرین نخست وزیر رژیم شاه  محول شده بود و بر این اساس، تدارک کودتا با اهداف و زمان مشخص در دستور کار عناصر ضد انقلاب قرار گرفت.

این توطئه پس از شکست آمریکا در واقعه طبس، به طور جدی در دستور کار قرار گرفته بود. بر همین اساس، بختیار آخرین نخست وزیر رژیم پهلوی، با هدایت  آمریکا و انگلیس به سازماندهی اجزای کودتا برای مقابله با نظام جمهوری اسلامی پرداخت و به شناسایی و جذب گروه‌ها و چهره‌هایی پرداخت که به طور فردی یا جمعی، در ارتباط با هم علیه نظام جمهوری اسلامی فعالیت می کردند.

نوژه؛ شهیدی که ماندگار شد

 مهمترین پایگاه هوایی که کودتاچیان در آن حضور داشتند، پایگاه سوم هوایی «شهید نوژه» واقع  در همدان (غرب ایران) بود.  

پول و نقشه های اصلی این توطئه از جانب امریکا، انگلیس در اختیار ستاد کودتا  خارج از کشور قرار می گرفت و سپس از طریق این ستاد به ایران فرستاده می‌شد. 

کودتاگران اهدافی را به عنوان نقاط حساس و کلیدی برای بمباران و تصرف انتخاب کرده بودند تا بزعم خود  ضربه غافلگیر کننده‌ای به بدنه جمهوری اسلامی ایران وارد کنند.

از نظر طراحان پروژه کودتای «نقاب»، الگوی  کودتای 28 مرداد 1332 /اوت 1953/ مد نظر بود.

کودتای امریکایی -انگلیسی اوت 1953 که به سقوط دولت قانونی وقت ایران (دولت دکتر مصدق ) منجر شد، فصلی تلخ از تاریخ سیاسی ایران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی است.

مطابق اسناد طبقه بندی شده ای که بعدها منتشر شد، نقش سازمان سیا و اقدامات سازماندهی شده برای سرنگونی نخست وزیر وقت ایران کاملاً آشَکار است.

توطئه کودتای «نقاب» اما پیش از اجرا، فاش و در نطفه خفه شد. در پی این واقعه و به پاس اولین شهید نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، پایگاه سوم شکاری همدان که قبل از انقلاب به پایگاه شاهرخی و بعد از پیروزی انقلاب به پایگاه «حر» معروف بود به پایگاه «شهید نوژه» تغییر نام یافت.

شهید نوژه در طول دوران خدمت خویش در نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران عهده دار مسؤولیت های متعدد بود و مأموریت های بسیاری را انجام داد و سرانجام در یکی از عملیات سرکوب عناصر ضد انقلاب، هواپیمایش در آسمان کردستان ایران  سقوط کرد و به شهادت رسید.

ناکامی پس از طبس

پیش از طراحی سناریوی «نقاب»، ماجرای طبس  به اجرا در آمده بود.  

واقعه طبس، مداخله ای مقطعی نبود، بلکه طرحی پیچیده و با پشتوانه ای قوی بود که هدف بزرگتری را زیر پوشش آزادسازی به اصطلاح گروگان های امریکایی در لانه جاسوسی (سفارت) امریکا در تهران دنبال می کرد.

این عملیات «پنجه عقاب» نام گذاری شده بود که نام رمز ماموریت برای آزاد کردن گروگان ها بود.

تجاوز نظامی امریکا به ایران در 25 آوریل 1980 در صحرای طبس، به ظاهر واکنشی به اقدام انقلابی دانشجویان پیرو خط امام بود که در حرکتی خود جوش و در اعتراض به مداخلات و توطئه های امریکا علیه ایران، در 13 آبان(4 نوامبر 1979)، لانه جاسوسی (سفارتخانه) امریکا در تهران را تصرف کردند و شماری از افرادی را که زیر پوشش ماموریت دیپلماتیک مشغول فعالیت های جاسوسی در محل سفارتخانه امریکا در تهران بودند، در اختیار گرفتند.

دولت امریکا برای سرپوش گذاشتن براین رسوایی، به بهانه مقابله با گروگانگیری، از این موضوع برای مداخله نظامی در ایران استفاده کرد.

به این ترتیب طرح مداخله نظامی امریکا علیه ایران با اجرای نقشه ای دقیق با استفاده از شرایط اقلیمی ایران در صحرای طبس از طریق شناسایی فرودگاهی متروکه در شرق ایران و با محاسباتی دقیق کلید خورد.

این اقدام تجاوزکارانه اما به طرز شگفت آوری با گرفتار شدن هواپیما های نظامی امریکا در توفان شن در دل کویر طبس ودر تاریکی شب شکست خورد و ظرف چند دقیقه پرونده عملیات پنجه عقاب در لحظات نخستین شروع، به پایانی نافرجام رسید.

در این عملیات قرار بود نظامیان آمریکا با بالگردها وارد ورزشگاه امجدیه ، در مقابل محل لانه جاسوسی امریکا در تهران شوند وپس از آزادی جاسوسان امریکایی، همزمان اهدافی نیز در تهران بمباران شوند. 

این توطئه نیز به عنوان سند دیگری از اقدامات تجاوز کارانه امریکا علیه ملت ایران ثبت شد. البته برای امریکا مداخلاتی از جنس طبس، امری عادی بود؛ چراکه امریکا از این دست اقدامات در ایران و سایر کشورهای هدف بسیار داشته است که از ماهیت سیطره جویانه امریکا در جهان سرچشمه می گیرد.

امریکا قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ،به شکل های مختلفی با ایران خصومت ورزیده است. این خصومت ورزی در مقطعی با اقداماتی ازنوع کودتا برای تثبیت رژیم دست نشانده شاه در ایران در کوتای 28 مرداد بروز کرد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز در قالب اقداماتی از جنس توطئه برای براندازی با  تجاوز نظامی در ماجرای طبس و  طراحی کودتای نقاب ادامه یافت.

امروز نیز قراین نشان می دهد که تغییری در رفتار امریکا حاصل نشده است و دولتمردان امریکا همان سیاست های شکست خورده سه دهه پیش را برای جبران حیثیت از دست رفته خود در امتداد رفتارهای استکباری گذشته خود دنبال می کنند.

امریکا طی 38 سال گذشته بر اساس تئوری کودتا، جنگ، محاصره اقتصادی و منزوی کردن ایران در صحنه بین المللی با کمک ر‍ژیم های دست نشانده در منطقه، رویای به زانو در آوردن ملت ایران را همواره در سر داشت، اما هیچیک از این اقدامات نتوانست سرنوشت ایران را به نفع نظام سلطه تغییر دهد.

جمهوری اسلامی ایران، در تمام سال های مقاومت و بالندگی در برابر غرب و شرق سرخم نکرد ودر این برهه حساس تاریخی نیز که امریکا رو در روی ایران ایستاده، مقاومتر ومحکمتر از گذشته، آماده مقابله با توطئه های قدرت های استکباری است.

وقایعی مانند کودتای نقاب و یا تجاوز طبس، تنها بخشی از رویکردهای مداخله امریکا در ایران را نشان می دهد که هیچگاه از ذهن ملت ایران زدوده نخواهد شد و همواره شاخصی برای قضاوت درباره امریکا خواهد بود.113/110

بیشتر بخوانید:

درگیری سپاه با تروریست‌ها در کرمانشاه/ هلاکت ۱۲ تروریست

پیامدهای تشدید جنایات تروریست ها در سوریه/تحلیل

رحیم صفوی: کشورهای حامی تروریست ابزار آمریکا هستند+ ویدئو