تاکید آلمان بر ادامه تحریم های روسیه تحولی مهم در عرصه روابط اتحادیه اروپا و روسیه محسوب می شود.
با توجه به اینکه آلمان بزرگترین اقتصاد اروپا و مهمترین و تاثیر گذار ترین کشور اتحادیه اروپا به شمار می آید، لذا موضع گیری این کشور نه فقط از اهمیت خاصی در این نهاد اروپایی برخوردار است بلکه می توان آن را به مثابه شاخصی در زمینه سمت گیری اتحادیه اروپا در باره بحران اوکراین محسوب کرد.
از سوی دیگر آلمان به عنوان یکی از اعضای چهار گانه گروه نرماندی مرکب از روسیه، اوکراین، فرانسه و آلمان است و نقش قابل توجهی در زمینه شکل گیری راه حل سیاسی برای حل و فصل بحران اوکراین ایفا کرده است.
«توافقنامه مینسک-2»
در این راستا در 11 فوریه 2015 با حضور سران اوکراین، روسیه، فرانسه و آلمان، «توافقنامه مینسک-2» در پایتخت بلاروس برای پایان دادن به منازعات در شرق اوکراین امضا شد، با این حال یکی از مفاد اصلی این توافقنامه ، یعنی اجرای آتش بس در شرق اوکراین همچنان نقض می شود.
از نگاه آلمان و اتحادیه اروپا یکی از دلایل ادامه بحران شرق اوکراین تداوم حمایت همه جانبه روسیه از مخالفان شرق اوکراین است. پس از سقوط دولت روس گرای ویکتور یانوکوویچ در اوکراین در فوریه 2014 و روی کار آمدن یک دولت غربگرا در این کشور، درگیری مخالفان با نیروهای دولتی در شرق اوکراین آغاز شد.
اتحادیه اروپا نیز با تشدید درگیری ها در شرق اوکراین و متهم کردن مسکو به حمایت از مخالفان، تحریم های گسترده ای را به همراه آمریکا و دیگر کشورهای بلوک غرب علیه روسیه اعمال کرده که واکنش متقابل مسکو را در پی داشته است.
اتحادیه اروپا و آمریکا، روسیه را به بی ثبات کردن اوکراین متهم می کنند، در حالی که مسکو هر گونه دخالت در این بحران را رد کرده است.
هدف غربی ها از اعمال تحریم های گسترده علیه روسیه این است تا مسکو را وادار به تغییر موضع خود در قبال بحران اوکراین کرده وبویژه کرملین دست از حمایت از مخالفان شرق اوکراین بردارد.
با این حال مسکو بارها اعلام کرده است که تا زمانی که منافع و خواسته های روسیه درباره اوکراین از سوی دولت غرب گرای کی یف و نیز اتحادیه اروپا و آمریکا تامین نشود ،حاضر به تغییر رویکرد کنونی خود در قبال بحران اوکراین نیست.
تحریم های بالعکس
در عین حال روسیه صرفا نظاره گر اقدامات غرب نبوده و در اقدامی متقابل تاکنون چندین بسته تحریمی علیه اتحادیه اروپا و آمریکا وضع کرده است.
با توجه به اینکه تا قبل از بحران اوکراین، اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری روسیه محسوب می شد، طبیعتا تحریم های اعمالی از سوی مسکو باعث ضرر و زیانهای هنگفتی برای کشورهای اروپایی شده است .
مساله دیگری که در زمینه موضع اروپایی ها در قبال روسیه وجود دارد نگرانی آنها از احتمال چرخش موضع دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در قبال روسیه است که طبیعتا موجب ضربه به موضع واحد غرب در قبال روسیه خواهد شد.
این مساله باعث هشدار های مقامات اروپایی در باره هر گونه تلاش احتمالی واشنگتن برای نزدیکی به مسکو بدون در نظر گرفتن منافع و ملاحظات بروکسل شده است. با این حال حداقل در برهه کنونی ترامپ همان مواضع دولت قبلی آمریکا مبنی بر ادامه تحریم ها علیه روسیه به دلیل نقش این کشور در بحران اوکراین را اتخاذ کرده است./113/111
بیشتربخوانید:
آلمان: چشم اندازی برای لغو تحریمهای روسیه وجود ندارد