«تاتیانا موسکالکوا» Tatyana Moskalkova کمیسر حقوق بشر روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که نشستی با «والریا لوتکوسکایا» Valeria Lutkovskaya کمیسر حقوق بشر اوکراینی برای گفت و گو درباره انتقال زندانیان اوکراینی از شبه جزیره کریمه برگزار شده است.
دو طرف در این نشست توافق کردند، دیدارهای خود را در زمینه نظارت مشترک بر مراکز نگهداری بازداشتی ها و تبادل اطلاعات ادامه دهند.
مذاکره اوکراین با روسیه درباره مسئله به ظاهر غیرسیاسی انتقال زندانیان اوکراینی از کریمه دارای اهمیت است. این مذاکرات، نخستین مذاکرات مستقیم دو طرف برای حل برخی مسائل است که پیش از الحاق کریمه به اوکراین در فوریه 2014 وجود داشت.
در جریان الحاق کریمه با حضور گسترده نظامیان روسی، شماری از اتباع اوکراینی اعم ازغیرنظامی و نظامی دستگیر شدند که با این مذاکرات، زمینه انتقال آنها به اوکراین فراهم می شود.
با توجه به اینکه دولت اوکراین حاضر شده است درباره یکی از مسائل کریمه با دولت روسیه مذاکره کند، می توان آن را نشانه شناسایی عملی یا دوفاکتوی Defacto حاکمیت مسکو بر کریمه توسط اوکراین دانست. دولت کی یف تلاش خواهد کرد این مذاکرات را فقط فنی جلوه دهد، اما از نگاه روسها به معنای گامی به جلو در زمینه شناسایی حاکمیت روسیه بر کریمه تلقی می شود.
ساکنان شبه جزیره کریمه در همه پرسی 16 مارس 2014 با اکثریت آرا با پیوستن به فدراسیون روسیه موافقت کردند اما دولت کی یف این مسئله را نپذیرفت و به تلاش خود را برای بازگرداندن کریمه به قلمرو اوکراین ادامه داد.
الحاق کریمه به روسیه
در این زمینه، تحریم های گسترده اتحادیه اروپا و آمریکا علیه روسیه با هدف بازگرداندن کریمه به اوکراین از سال 2014 تاکنون اعمال شده است.
پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید آمریکا، تصور می رفت روابط آمریکا با روسیه بهبود یابد اما ترامپ تاکید کرد تا زمانی که روس ها در کریمه هستند، تحریم های وضع شده علیه مسکو در دولت اوباما ادامه خواهد یافت.
واکنش ترامپ در قبال بحران اوکراین، ادامه رویکرد دولت قبلی آمریکا است. دونالد ترامپ اوایل فوریه 2017 در نامهای به «دالیا گریباسکایته»، رئیسجمهوری لیتوانی از تمامیت ارضی اوکراین حمایت کرد.
این موضع گیریها، نه فقط باعث ناامیدی روسیه از ترامپ شده که قبلا قول بهبود روابط با مسکو را داده بود، بلکه واکنش شدید مقامات روسی را هم برانگیخت.
مسکو اخیرا اعلام کرد که روسیه هیچ گاه درباره تمامیت ارضی خود با طرفهای خارجی مذاکره نمی کند. از نگاه سران کرملین، الحاق کریمه به روسیه، موضوعی پایان یافته است و کرملین نه فقط در این باره مذاکره نمی کند بلکه برغم فشارهای شدید غرب، تغییری در موضع خود در این زمینه نمی دهد. /113/110
بیشتر بخوانید:
لهستان از احتمال الحاق مناطق شرقی اوکراین به خاک روسیه خبر داد
هشدار روسیه در باره ارسال تسلیحات مرگبار آمریکا به اوکراین/ تحلیل
گام جدید روسیه برای جدایی شرق اوکراین/ تحلیل