دبیر کل ناتو در دیدار با «جیمز ماتیس»، وزیر دفاع آمریکا در باره هزینههای دفاعی ناتو و بازنگری در روند مبارزه با تروریسم رایزنی خواهد کرد.
«استولتنبرگ» دبیرکل ناتو برای نخستین بار پس از راهیابی «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا به کاخ سفید به آمریکا سفر کرده است. مهمترین دغدغه دبیر کل ناتو و در واقع یکی از اهداف مهم سفر وی به واشنگتن بحث در باره چگونگی نیل به هدف مد نظر رئیس جمهوری آمریکا یعنی افزایش سهم اعضای اروپایی ناتو در بودجه این سازمان و نیز افزایش بودجه نظامی متحدان اروپایی به دو درصد تولید ناخالص داخلی آنها است.
با توجه به اینکه کشورهای ناتو متعهد شدهاند تا دو درصد تولید ناخالص داخلی خود را به امور نظامی اختصاص دهند، فقط بریتانیا، لهستان، استونی و یونان به آن متعهد بوده و آن را اجرا کرده اند.
آمریکا در حال حاضر بالاترین درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور نظامی میکند که بسیار بیشتر از دیگر کشورهای عضو ناتو است.
آمریکا در سال 2014 میلادی 5 /3 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور نظامی کرد. در حالی که آلمان به عنوان مهمترین کشور و بزرگترین اقتصاد اروپایی صرفا 2 /1 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به امور نظامی اختصاص داد.
حمایت دبیر کل ناتو از خواسته ترامپ
این رقم برای بریتانیا در سال 2014 میلادی 2 /2 درصد بود. در عین حال این خواسته ترامپ با حمایت دبیر کل ناتو نیز مواجه شده است.
تا قبل از بحران اوکراین دیگر کشورهای اروپایی عضو ناتو به دلایل مختلف از جمله مشکلات اقتصادی، روند کاهش هزینه های دفاعی را اتخاذ کرده بودند واین به معنای اجبار آمریکا به پرداختن سهم هر چه بیشتری از هزینه های سالانه ناتو بود.
در حالی که طبق مصوبه ناتو، اعضای این سازمان باید حداقل دودرصد از تولید ناخالص داخلی خود را به امورد دفاعی و نظامی اختصاص دهند. لذا پیش بینی می شود که استولتنبرگ با خواسته مقامات ارشد نظامی آمریکا در این زمینه اعلام موافقت کرده و خواهان اتخاذ تدابیر مشخصی در این زمینه از سوی کشورهای اروپایی شود.
تمرکز بر تقویت ائتلاف ضد داعش
موضوع دوم مذاکرات دبیر کل ناتو با مقامات ارشد نظامی و سیاسی آمریکا بر محور مبارزه با تروریسم و چگونگی تقویت ائتلاف ضد داعش متمرکز است.
در این راستا استولتنبرگ قرار است روز چهارشنبه در نشستی درباره ائتلاف ضد داعش که به میزبانی رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا برگزار میشود، شرکت کند. ناتو مدعی است که نقش مهمی را در این ائتلاف از طریق حمایت از عملیات نظامی علیه داعش و آموزش نیروهای نظامی کرد و عراقی ایفا کرده است.
ائتلاف بین المللی باصطلاح ضد داعش به سرکردگی آمریکا، از سپتامبر 2014 حملات هوایی علیه مواضع داعش را در خاک سوریه آغاز کرده است. این حملات با موفقیت اندکی روبرو بوده و در عین حال خسارات زیادی را متوجه تاسیسات سوریه و عراق و غیر نظامیان این دو کشور کرده است.
تردید در صداقت آمریکا در مبارزه تروریست
از سوی دیگر صداقت آمریکا وائتلاف بین المللی ضد داعش در مبارزه با این گروه تروریستی محل تردید است. سئوال این است که آیا ایجاد و گسترش گروههای تروریستی تکفیری مانند داعش خود زاییده تلاشهای آمریکا و متحدانش درناتو بویژه بریتانیا وفرانسه در کنار عربستان سعودی وترکیه برای مبارزه با دولت قانونی سوریه نبوده است ؟
بدین ترتیب می توان گفت که حتی اگر ناتو در کنار آمریکا در قالب ائتلاف ضد داعش حملات خود را به این گروه در کشورهای مختلف تشدید کند، اما واشنگتن بیش از اینکه قصد نابودی داعش را داشته باشد بیشتر به دنبال محدود کردن قدرت داعش و حفظ آن برای استفاده از آن در راستای اهداف منطقه ای خود است.118/111
بیشتر بخوانید:
دولت «ترامپ» و آینده ناتو/ تحلیل
تاکید ترامپ بر حمایت قوی آمریکا از ناتو/ تحلیل
استولتنبرگ: ترامپ به ناتو پایبند است