ایران پرس- مقامات واشنگتن در حالی خواستار منع حق غنی سازی اورانیوم برای ایران و افزایش فشارها برای توقف برنامه هسته ای این کشور هستند که بنا بر پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان پی تی) حق غنی سازی برای همه کشورهای عضو این پیمان تضمین شده است.

«میخائیل اولیانف» Mikhail Ulyanov نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی با اشاره به اینکه غنی سازی اورانیوم حق انکارناپذیر همه اعضای پیمان "ان پی تی" است و در بند چهارم این پیمان بر آن تاکید شده، گفت: «بی اطلاعی حقوقی مقام‌های آمریکا در موضوع غنی سازی اورانیوم به منع انتشار سلاح هسته‌ای ضربه می‌زند.»

بعد از گذشت بیش از یک سال ازخروج یکباره و یک جانبه «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا از برجام و عدم پایبندی کشورهای 1+4 به تعهدات برجامی خود از جمله راه اندازی سیستم اینسکتس در راستای مبادلات تجاری، ایران 8 مه در بیانیه ای با دادن مهلت 60 روزه به شرکای برجامی، از کاهش تعهدات هسته ای خود ذیل توافق برجام خبر داد. پس ازگذشت 60 روز و عدم اقدام اروپا، ایران با تاکید بر حق قانونی خود، از افزایش غنی سازی اورانیوم خبر داد.

تاکید ایران بر حق غنی سازی اورانیوم تا مقدار مورد نیاز همزمان با افزایش تنش ها در خلیج فارس، سبب واکنش تند مقامات آمریکا شد به طوری که «جان بولتون» مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا خواستار منع غنی سازی اورانیوم برای ایران شد و اجازه امکان غنی سازی اورانیوم را یکی از بدترین اشتباهات در معامله هسته‌ای ایران دانست.

واکنش بولتون و دیگر مقامات آمریکا به افزایش غنی سازی اورانیوم در حالی است که بنا بر معاهده "ان پی تی" غنی سازی حق همه کشورهای عضو این پیمان است و ایران تاکنون فقط برای نشان دادن حسن نیت خود، داوطلبانه محدودیت هایی را در غنی سازی اورانیوم در چارچوب برجام پذیرفته و به آن پایبند بوده است.

اگرچه اعلام تصمیم ایران برای کاهش تدریجی تعهدات برجامی با واکنش تند کشورهای اروپایی و آمریکا رو به رو شده اما آنچه به وضوح مشخص است، کوتاهی کشورهای 1+4 در حفظ برجام و تعهداتشان سبب شده است تا ایران نیز اقدامات مقتضی اتخاذ کند.

«سرگئی ریابکوف» مذاکره کننده ارشد هسته ای روسیه در این باره گفت: «اقدام ایران وضعیتی غم انگیز نیست، بلکه روسیه آن را نتیجه طبیعی رویدادهای می داند که پیش از آن رخ داده است.»

مقامات آمریکا نیز در حالی بر منع غنی سازی اورانیوم توسط ایران تاکید می کنند که خود برخلاف قوانین و حقوق بین الملل به ویژه اصل لزوم وفای به تعهدات و نیز برخلاف مفاد قطعنامه 2231 شورای امنیت از برجام خارج شده اند .

دریابان «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی در این زمینه گفت: «نفی حقوق ایران برای غنی سازی اورانیوم، نمادی از بدعهدی، یکجانبه گرایی و نادیده گرفتن مجموعه هنجارهای بین المللی بوده و فاقد هرگونه ارزش و اعتبارحقوقی است‌.»

ایران بنا بر حق قانونی خود افزایش غنی سازی را در دستور کار قرار داده است که این اقدام برخلاف قانون نبوده و هیچ کشوری نیز نمی تواند این حق را سلب نماید.

با چنین رویکردی تلاش برای ایجاد محدودیت و فشار بر ایران نیز کارساز نخواهد بود؛ در جهان امروز دستیابی به دانش و گستره آن امری جهانی و انکار ناپذیر است.

چنانکه برخی از مقامات واشنگتن نیز اذعان دارند که ایران به درجه ای از دانش هسته ای رسیده است که آمریکا قادر به از بین بردن آن نیست. با این حال ایران اعلام کرده است هرگاه شرکای اروپایی اقدام به اجرای تعهدات خود در برجام کرده و منافع ایران را در توافق هسته ای تامین کنند، تهران نیز کاهش تعهدات خود را متوقف می کند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

141/116

بیشتر بخوانید:

روسیه: غنی سازی اورانیوم حق انکارناپذیر همه اعضای "ان پی تی" است

میخائیل اولیانف: روسیه مخالف تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران است

انتقاد ریابکوف از اقدامات ضد ایرانی کاخ سفید