ایران پرس- غربی ها در دوران ریاست جمهوری "ولادیمیر پوتین"، تلاش خود را برای ایجاد ناآرامی و مداخله در امور روسیه، در راس برنامه های تبلیغاتی و جنگ روانی خود قرار داده اند.

تظاهرات اخیر در روسیه زمینه لازم را برای تشدید این تلاش های غرب فراهم آورده است. در این راستا به دنبال اقدام‌ اخیر "یوتیوب" و اجازه پخش فیلم‌هایی از برگزاری تجمعات غیرقانونی در روسیه، یک نهاد نظارتی این کشور به شرکت آمریکایی "گوگل" هشدار داد. یوتیوب، دومین وبگاه پرطرفدار در جهان و از زیرمجموعه‌های گوگل است. "روسکام نادزور" Roskomnadzor نهاد  نظارت بر امور ارتباطات، فناوری اطلاعات و رسانه‌های جمعی روسیه یکشنبه 11 اوت از شرکت گوگل خواست تا پخش تبلیغات مرتبط با تظاهرات غیرقانونی در روسیه را از کانال‌های یوتیوب قطع کند. 

"روسکام نادزور" اعلام کرد: در صورتی که پخش چنین فیلم‌هایی از کانال یوتیوب متوقف نشود، مسکو آن را «دخالت در امور حاکمیتی خود» و «اقدامی خصمانه» تلقی خواهد کرد. 

به دنبال برخی اعتراض‌ها به ممانعت از حضور تعدادی از نامزدهای اپوزیسیون در انتخابات شورای شهر مسکو، رسانه ها از تظاهرات غیرقانونی و بدون مجوز در مسکو و بازداشت تعدادی از شرکت‌کنندگان در این تظاهرات خبر دادند.

دولت روسیه چندی قبل نیز گوگل را دومین بار به علت نقض قوانین داخلی این کشور حدود 11 هزار دلار جریمه کرد. بر اساس قانون مصوب ژوئیه 2018 در روسیه، موتور جستجوهای اینترنتی باید از ایجاد ارتباط با محتوایی که دولت این کشور آنها را غیرقانونی اعلام کرده است، خودداری کنند اما گوگل از این قانون تخطی کرده بود.

ظرفیت ها و مقدورات دنیای مجازی و شبکه های اجتماعی از جمله یوتیوب باعث شده است تا امکان سوء استفاده از آن در راستای اهداف مختلف مالی، سیاسی، تبلیغاتی و حتی امنیتی، روز به روز بیشتر شود. آنچه موجب هشدار مسکو شده، استفاده غربی ها از شبکه های اجتماعی برای تاثیرگذاری بر فرایندهای سیاسی در روسیه به ویژه انتخابات و نیز تشویق مردم این کشور به تظاهرات و اعتراضات غیرقانونی است.

البته استفاده از شبکه های اجتماعی به این مساله محدود نمی شود و گروه های تروریستی نیز در راستای اهداف خود از ظرفیت های فضای مجازی حداکثر سوء استفاده را می کنند.

بن والاس" Ben Wallace وزیر پیشین امنیت ملی بریتانیا، شبکه‌های اجتماعی مانند «فیس‌بوک» و «گوگل» و امثال آن ها را «سودبران بی‌رحم» توصیف می کند و می‌گوید این شبکه‌‌ های اجتماعی ضمن انتشار پیام‌های ناخوشایند، هیچ  کمکی به مبارزه با افراطی گری آنلاین و تروریسم نمی‌کنند.

با این حال سوء استفاده از شبکه های اجتماعی در کشورهای مخالف سیطره غرب به ویژه آمریکا اکنون نمود دیگری پیدا کرده است. غربی ها به خصوص آمریکا برای پیشبرد کارزار خود ضد کشورهای مخالف یا رقیب، سرمایه گذاری گسترده ای روی شبکه های اجتماعی انجام می دهند و در عین حال مانع از دسترسی مقامات  کشورهای اشاره شده به این شبکه ها می شوند.

نمونه آشکار این مانع تراشی، درخواست دولت "ترامپ" از شرکت های فناوری اطلاعات دارای شبکه های اجتماعی برای جلوگیری از حضور مقامات دولت های مخالف غرب در این شبکه ها است که آخرین نمونه آن تلاش برای جلوگیری از حضور "محمدجواد ظریف" وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در شبکه های اجتماعی مانند توئیتر است. 

"سیدعباس موسوی" سخنگوی وزارت خارجه ایران با اشاره به برخی اخبار مبنی بر مسدود شدن دسترسی ظریف در شبکه‌های اجتماعی افزود: این نشان دهنده میزان باور (متولیان) آن‌ها به آزادی اطلاعات و آزادی بیان است.

این گونه درخواست ها معمولا با پاسخ مثبت صاحبان این شبکه های اجتماعی مواجه شده است. بدین ترتیب شبکه های اجتماعی که خاستگاه بسیاری از نمونه های مشهور و گسترده آن مانند فیسبوک، توئیتر و یوتیوب، آمریکا است، اکنون در خدمت واشنگتن و اهداف سیاسی آن قرار دارند.139/118

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

 

هشدار روسیه به گوگل