دونالد توسک

ایران پرس- دو روز مانده به مهلت بریتانیا برای اجرایی کردن برگزیت و خروج بدون توافق این کشور از اتحادیه اروپا در31 اکتبر، این مهلت به درخواست لندن و با موافقت بروکسل تمدید شد.

"دونالد توسک" رئیس شورای اروپا در توییتی نوشت، سران 27 کشور عضو اتحادیه اروپا با درخواست بریتانیا برای تمدید مهلت جدایی این کشور از اتحادیه اروپا تا 31 ژانویه 2020 موافقت کردند.

موافقت اروپا اگرچه برای بسیاری از نمایندگان پارلمان بریتانیا و مخالفان برگزیت بدون توافق خبر خوبی بود، اما برای "بوریس جانسون" نخست وزیر بریتانیا که نتوانسته است به توافقی برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در موعد مقرر 31 اکتبر دست یابد و خروج بدون توافق را در برنامه داشت، پیروزی محسوب نمی شود.

"بوریس جانسون" بارها بر عزمش برای خارج کردن بریتانیا از اتحایه اروپا تا پایان مهلت تمدید شده قبلی یعنی 31 اکتبر تاکید داشت و گفته بود که مردن در جوی آب را بر تمدید مهلت جدایی کشورش از اتحادیه اروپا ترجیح می دهد.

اکنون تمدید مهلت برگزیت جانسون را با چالش جدی بر سر اجرای آن و ادامه نخست وزیری‌اش، روبرو کرده است. وی روز یکشنبه آخرین راهکار را نیز به کار برد و همان طور که وعده داده بود خواستار برگزاری انتخابات سراسری زودهنگام در 12 دسامبر شد.

جانسون قبل از رای گیری در اظهاراتی ضمن انتقاد از حزب مخالف گفت: اگر رهبر حزب مخالف معتقد است که باید به صورتی جدی برگزیت را به اجرا بگذاریم، باید این مباحثات پایان بگیرد زیرا اگر این تفاهم به دست نیاید، رأی دهندگان این حس را خواهند داشت که مانند "چارلی براون"، به صورتی بی پایان می دوند تا سرانجام توپ را شوت بزنند؛ فقط به این علت که پارلمان همواره این توپ را دورتر و دور تر می کند و به دنبال تأخیر است؛ از ژانویه تا پایان ژانویه. بعد فوریه و بعد ماه‌های دیگر.

به رغم درخواست نخست‌ وزیر بریتانیا و تهدید ضمنی وی علیه حزب مخالف، برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی نیز نتوانست آرای لازم را در مجلس عوام این کشور به دست آورد. در حالی 299 نماینده پارلمان به طرح پیشنهادی جانسون رای موافق دادند که 70 نماینده این طرح را رد کردند. برخی احزاب مخالف نیز در این رای گیری شرکت نکردند.

بر این اساس، به دلیل به حدنصاب نرسیدن آرای موافق، طرح نخست وزیر بریتانیا برای برگزاری انتخابات زودهنگام، سومین بار شکست خورد. بر اساس قوانین بریتانیا، برگزاری انتخابات زودهنگام با دست کم 434 رای موافق  یعنی دو سوم نمایندگان ممکن است.

اکنون کشمکش میان دولت و پارلمان بریتانیا بر سر نحوه خروج این کشور از اتحادیه اروپا، وارد مرحله جدیدی شده است. جانسون که در تامین نظر نمایندگان برای برگزاری انتخابات زودهنگام در 12 دسامبر ناکام مانده است، یا باید به گونه‌ای نظر حزب کارگر را که پس از حزب حاکم بیشترین نمایندگان را در مجلس دارد جلب کند و یا برخلاف مصوبه مجلس اعلام کند که این کشور را تا 31 ژانویه بدون توافق از اتحادیه اروپا خارج خواهد کرد.

در این صورت نمایندگان با طرح بی کفایتی سیاسی وی، شرایط انتخابات زودهنگام را فراهم می کنند؛ ضمن این که امکان مجازات جانسون و حتی زندانی شدن وی نیز وجود دارد.

جدال میان دولت و پارلمان بریتانیا شرایط اقتصادی و اجتماعی بریتانیا را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داده است. در عرصه اقتصادی کاهش رشد اقتصادی بریتانیا، چهار برابر بیشتر از براورد اقتصاددانان است. 

در این زمینه بنیاد دیدبان پول در بریتانیا در تازه ترین گزارش خود از ورشکستگی بیش از 16 هزار شرکت فقط در انگلیس و ولز خبر داده که بالاترین میزان در پنج سال اخیر است.

پارلمان و دولت بریتانیا روزهای سخت و سرنوشت سازی را در پیش دارند که یا با تعامل، زمینه اجرای برگزیت را فراهم آورند و یا این که بریتانیا روزهای پر تنشی را در تاریخ اجتماعی و اقتصادی و سیاسی خود تجربه خواهد کرد.

نویسنده: دینیاریان

141/118

بیشتر بخوانید:

دونالد توسک: روند مذاکرات برگزیت آینده روابط لندن و بروکسل را تعیین می کند

لندن همچنان بر سر چند راهی برگزیت/ تحلیل