ایران پرس- روسیه از سپتامبر 2015 با دعوت دولت قانونی سوریه برای مبارزه با گروه‌های تروریستی در این کشور، حضور پیدا کرده و عملیات‌های نظامی زیادی انجام داده است.

روسیه در عین حال با همراهی ایران و ترکیه و در چارچوب روند آستانه و نیز نشست های دوره ای سران این سه کشور، تلاش جدی برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه انجام داده است.

در این راستا نخستین جلسه کمیته قانون اساسی سوریه در 30 اکتبر 2019 در شهر «ژنو» سوئیس برگزار شد.

کارگروه نگارش قانون اساسی جدید سوریه دور اول مذاکرات خود را در 4 نوامبر 2019 در نمایندگی سازمان ملل متحد در ژنو سوئیس برگزار کرد که در آن دستور کار پیشنهادی هیات نمایندگی دولت سوریه مورد تایید قرار گرفت.

دومین نشست کمیته قانون اساسی سوریه با کامل شدن ترکیب این کمیته و برای تهیه پیش‌نویس قانون اساسی این کشور روز دوشنبه 25 نوامبر در ژنو تشکیل شد.

در این کارگروه 15 نماینده دولت سوریه، 15 نفر ازمخالفان دولت و 15 تن دیگر از جامعه مدنی و افراد مستقل این کشور حضور دارند.

اخلال در روند کار کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو

با این حال تلاش هایی برای اختلال در این روند صورت گرفته، مساله ای که واکنش منفی روسیه مواجه شده است. 

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی در مسکو تأکید کرد: "طرفداران سرنگونی دولت سوریه سعی دارند در کار کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو خلل ایجاد کنند تا بعد از شکست این کمیته بتوانند اقدامات مداخله‌جویانه خود در این کشور را توجیه کنند."

از دیدگاه مسکو خطر شکست کمیته قانون اساسی سوریه همواره وجود دارد، به ویژه با توجه به این امر که گروه های تروریستی فعال در سوریه و نیز برخی دولت ها خواهان ناکام ماندن روند حل‌وفصل سیاسی بحران سوریه هستند تا بدین ترتیب توجیهی برای اقدامات خویش، از جمله امکان مداخله نظامی در سوریه و تحقق خواسته خود یعنی سرنگونی دولت قانونی این کشور را به دست آورند.

با توجه به تلاش های مخرب اخیر، وزیر خارجه روسیه از سازمان ملل متحد خواسته تا مانع از تلاش ها برای مداخله در کار این کمیته شود.

لاوروف تأکید کرد: "خطر مداخله خارجی در فعالیت کمیته قانون اساسی سوریه و خطر تحمیل تصمیمات از خارج، بر طرف‌‌های سوری بسیار جدی است. همتایان ما در سازمان ملل متحد از جمله دبیرکل و نماینده ویژه ایشان در امور سوریه (گیر پدرسن) وظیفه دارند مانع از تحقق چنین تلاش‌هایی شوند."

ایده تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه نخستین بار در نشست «کنگره گفت وگوی ملی سوریه» مطرح شد.

کنگره گفت وگوی ملی سوریه روزهای 29 و 30 ژانویه 2018 در شهر سوچی روسیه برگزار شد.

ادامه روند حل و فصل سیاسی بحران در سوریه

توافق در خصوص برگزاری کنگره گفت وگوی ملی سوریه، در جریان نشست نوامبر 2017 سران ایران، روسیه و ترکیه یعنی «کشورهای ضامن روند آستانه» در روسیه به دست آمد.

روسیه مصمم است تا به هر ترتیب روند حل و فصل سیاسی بحران سوریه ادامه یابد.

«میخائیل بوگدانوف» معاون وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه اعلام کرد: "با وجود همه سنگ اندازی ها، کمیته قانون اساسی سوریه به کار خود با هدف حل و فصل بحران در این کشور ادامه خواهد داد."

آمریکا مانع اصلی در مسیر پایان بحران سوریه

این در حالی است که غربی ها به سرکردگی آمریکا و به همراه متحدان عرب خود به ویژه عربستان سعودی مخالف این روند بوده و تلاش می کنند تا به هر نحو ممکن در این مسیر سنگ اندازی کنند.

مسکو به عنوان هم پیمان دمشق در جنگ علیه گروه های تروریستی در سوریه بارها تاکید کرده که آمریکا به عنوان سردمدارغرب مانع اصلی در مسیر پایان دادن به بحران سوریه است.

دولت دمشق بارها از نقش منفی غرب در سوریه به ویژه سیاست آمریکا برای تداوم تنش و درگیری در این کشور انتقاد کرده است. هدف اساسی محور غربی - عربی، سرنگونی دولت قانونی سوریه به عنوان حلقه اصلی محور مقاومت در منطقه است، این همان هدفی است که رژیم صهیونیستی همواره به دنبال تحقق آن است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

133/116

بیشتر بخوانید:

توافق بر سر دستور کار کمیته قانون اساسی سوریه