ایران پرس - آمریکا مدت‌هاست از مساله صدور روادید برای هیات ها و مقامات شرکت کننده در جلسات و نشست های سازمان ملل متحد به عنوان ابزاری برای فشار بر کشورهای مخالف خود استفاده می کند، در این زمینه دولت آمریکا سفر "محمد جواد ظریف" وزیرخارجه ایران را به نیویورک برای سخنرانی در جلسه این هفته شورای امنیت ممنوع کرد.

این موضوع با انتقادات فراوانی حتی از سوی همپیمانان واشنگتن از جمله بریتانیا و آلمان رو به رو شده است.

در این زمینه "بوریس جانسون" نخست وزیر بریتانیا اذعان کرد که اقدام آمریکا در جلوگیری از سفر وزیر  خارجه ایران به نیویورک، رویکردی غیردیپلماتیک و غیرقانونی است.

جانسون گفت: آمریکا طبق قوانین بین‌المللی وظیفه دارد تا امکان تردد مقام‌های رسمی کشورهای خارجی از جمله "محمد جواد ظریف" وزیر امورخارجه ایران را به سازمان ملل متحد فراهم کند.

عدم صدور روادید برای ظریف،‌ بحث‌های حقوقی و قانونی را درباره توانایی ایالات‌متحده برای جلوگیری از حضور مقامات خارجی در نشست‌های سازمان ملل متحد مطرح کرده است.

پیش‌ از این نیز در زمان برگزاری نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، واشنگتن نه تنها با تاخیر زیاد روادید رئیس جمهور و وزیر خارجه ایران را صادر کرد بلکه از صدور روادید برای برخی از اعضای همراه رئیس جمهور نیز خودداری کرد.

مقامات واشنگتن همچنین اعلام کردند که  دیپلمات‌های جمهوری اسلامی تنها مجاز به تردد در چند خیابان اطراف مقر سازمان ملل متحد هستند.

در واقع واشنگتن از سازمان ملل متحد به مثابه ابزاری برای تحت فشار قرار دادن کشورهای مخالف خود مانند روسیه، ونزوئلا و کوبا بارها استفاده کرده است.

این در حالی است که طبق توافق سازمان ملل متحد و آمریکا، این کشور به عنوان میزبان نباید هیچ مانعی در سفر مقامات کشور‌های عضو برای شرکت در رویداد‌های این سازمان و نیز در مسیر‌های حرکت از مقر سازمان ملل متحد به سمت دفاتر مرکزی نمایندگی کشور‌ها و بالعکس ایجاد کند.

انجام اقدامات غیر قانونی آمریکا با واکنش سازمان ملل متحد هم مواجه شده است.

در این زمینه مجمع عمومی این نهاد در 18 دسامبر 2019 با صدور قطعنامه ای ضمن محکوم کردن خودداری دولت آمریکا از صدور روادید برای دیپلمات‌های برخی از کشورها، از آن دولت  خواست تا به محدودیت‌های ورود دیپلمات‌های ایرانی پایان دهد.

قطعنامه لغو محدودیت‌ های اعمال شده بر دپیلمات‌های ایرانی سازمان ملل متحد با اجماع  و بدون رای گیری تصویب شد.

تصویب این قطعنامه با اجماع آرا نشان داد که رویکرد زورمدارانه واشنگتن برای اعمال محدودیت ها علیه مقامات و دیپلمات های ایرانی در سفر و ماموریت آنها به مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، مورد قبول کشورهای جهان نیست.

چنانکه اکنون نیز کشورهای اروپایی با چنین رویکردی از سوی ترامپ مخالف هستند.

در واقع بسیاری از مقامات اروپا عدم صدور روادید برای وزیر خارجه ایران از سوی آمریکا را نفی سیاست چندجانبه گرایی و احترام به قوانین بین الملل دانسته اند.

"اِینار تانجین" تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: آمریکا در خصوص تشدید یکجانبه گرایی در جهان مقصر است. آمریکا معتقد است که می تواند به شکل یکجانبه خواسته های خود را بر کشورهای دیگر تحمیل کند.

انجام چنین اقداماتی از سوی واشنگتن نقض آشکار قوانین بین المللی و رویکرد چند جانبه گرایی مورد تاکید کشورهای مختلف جهان است.

در واقع آمریکا تلاش می کند با اتخاذ چنین سیاست هایی اقتدار خود را به رخ جهانیان کشیده و از سویی مانع جدی بر سر راه اعلام  مواضع حق طلبانه و عدالت خواهانه ایران در یک تریبون بین المللی یعنی شورای امنیت سازمان ملل متحد ایجاد کند.

"محمدجواد ظریف" در توییتی نوشت: "در قیاس با تهدید پمپئو مبنی بر به قحطی کشاندن ایرانیان (جنایت علیه بشریت)، گزافه‌ گویی ترامپ درباره میراث فرهنگی (جنایت جنگی)، تروریسم اقتصادی و ترور بزدلانه، عدم صدور روادید برای من که نقض توافقتنامه 1947 ملل متحد و دولت ایالات متحده درباره مقر ملل متحد است، موضوع کم‌اهمیتی است. ولی آنها واقعاً از چه چیزی هراس دارند؟ از حقیقت؟"

اکنون بار دیگر اقدام ترامپ با انتقاد تند همپیمانان واشنگتن مواجه شده و دوستان واشنگتن را نیز ناراضی کرده است. به نظر می رسد به رغم خواسته ترامپ، جامعه جهانی تاب چنین اقداماتی را که نقض آشکار قوانین بین المللی است، ندارد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

139/117

بیشتر بخوانید:

عدم صدور ویزا برای ظریف، نشانه ورشکستگی دولت آمریکا

ابراز نگرانی گوترش از اقدام آمریکا در عدم صدور روادید برای دیپلمات های خارجی