ایران پرس- 10 روز پس از آغاز سال نوی میلادی، "بوریس جانسون" نخست وزیر بریتانیا روند برگزیت را با به تصویب رساندن طرح مورد نظر خود و توافق اجرایی در پارلمان از سر گرفت.

مجلس عوام این کشور در رای گیری روز پنجشنبه، با 330 رأی موافق در برابر 231 رأی مخالف، طرح مورد نظر دولت جانسون را درباره نحوه خروج از اتحادیه اروپا "برگزیت" تصویب کرد.

تصویب این طرح در پارلمان بریتانیا، به جانسون اجازه می‌دهد، توافق خروج از اتحادیه اروپا را که پیش تر در مذاکره با بروکسل حاصل شده بود اجرایی کند و بدین ترتیب به سه سال منازعه بر سر اجرای برگزیت پایان دهد.

جانسون پس از انتخاب مجدد موفق شد در نخستین رأی‌گیری پارلمان جدید در 20 دسامبر 2019، کلیات توافق برگزیت را با رأی بالایی تصویب کند و با رای کنونی راه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در ضرب‌الاجل 31 ژانویه پس از ماه ها کشمکش بین دولت و پارلمان بریتانیا و به تعویق افتادن زمان برگزیت، هموار خواهد شد.

این طرح در مرحله بعدی در مجلس اعیان بریتانیا به رای‌گیری گذاشته خواهد شد. انتظار می‌رود این روند نیز تا 22 ژانویه انجام شود و طرح اجرایی برگزیت که شامل توافق با بروکسل می شود، قبل از 31 ژانویه به تایید الیزابت دوم، ملکه بریتانیا برسد.

"بوریس جانسون" نخست‌ وزیر بریتانیا در پیامی به‌ مناسبت آغاز سال 2020، پایان یافتن تفرقه در این کشور و اجرای برگزیت را خواستار شد و گفت: پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، به دنبال اتحاد دوباره ملت در این کشور است.

سد اصلی در روند تصویب توافق برگزیت و عاملی که سبب تعویق آن و بروز بحران سیاسی در بریتانیا شده‌ بود، مقاومت حزب کارگر در جایگاه اپوزیسیون در مجلس عوام بود. اینک انتظار می‌رود  مراحل بعدی این روند بدون مشکل طی شود.

به این ترتیب بریتانیا 31 ژانویه از اتحادیه اروپا خارج و از اول فوریه، "دوره گذار" شروع می‌شود. در این دوره که تا 21 دسامبر 2020 می‌تواند ادامه پیدا کند، بریتانیا همچنان عضو بازار مشترک اتحادیه اروپا باقی خواهد ماند.

توافق اجرایی برگزیت، هرگونه افزایش دوره گذار را فراتر از پایان سال 2020 ممنوع کرده است. قرار است که در این فاصله روابط جدید تجاری، اقتصادی و امنیتی جدید میان بریتانیا و با اتحادیه اروپا بازتعریف و معاهدات لازم در این زمینه امضا شود.

دوره گذار، دوره ای مهم و سخت برای دو طرف خواهد بود زیرا  ابهامات و دشواری های بسیاری بر سر چگونگی روابط تجاری و اقتصادی آتی میان لندن و بروکسل وجود دارد. اگرچه دو طرف امیدوارند که مذاکرات تا پایان سال آینده 2020 به پایان برسد اما طرف اروپایی با تردید به این مهلت می نگرند.

"اورسولا فون درلاین"Ursula von der Leyen  رئیس کمیسیون اروپا با تاکید بر همکاری و تلاش اروپا برای رسیدن به توافق در موعد مقرر با بریتانیا گفت: بدون تمدید دوره گذار پس از سال 2020، نمی‌توان انتظار داشت که درباره تمامی ابعاد شراکت جدید بریتانیا و اتحادیه اروپا توافق حاصل شود. اتحادیه اروپا تمام تلاش خود را برای رسیدن به توافق در این زمینه به کار خواهد بست اما روابط دو طرف مثل گذشته نزدیک نخواهد بود.

از بعد دیگر مشکلات داخلی بریتانیا نیز در پی نزدیک شدن به زمان اجرای برگزیت تشدید شده است. جدایی طلبی و نگرانی های اقتصادی و امنیتی دو مساله اصلی در این کشور است.

"اندرو سنتانس" عضو پیشین کمیته سیاست‌های پولی بانک مرکزی بریتانیا در این زمینه نوشت: سایه تاریک برگزیت همچنان بر آینده اقتصادی این کشور، گسترده است.

بسیاری از ساکنان اسکاتلند و ایرلند شمالی مخالف برگزیت هستند به طوری که "نیکولا استورجن" وزیر اول اسکاتلند بارها تهدید کرده است که همه‌پرسی جدایی از بریتانیا را بار دیگر برگزار می‌کند تا اسکاتلند را در اتحادیه اروپا حفظ کند. بخش عمده ای از مراودات اقتصادی اسکاتلند با اتحادیه اروپا است که در صورت قطع این ارتباط، اسکاتلند بسیار متضرر خواهد شد. امنیت مرزها به ویژه مرز ایرلند نیز مساله دیگری است که جانسون امیدوار است در مذاکرات آتی راه حل مشترکی با اروپا برای آن پیدا شود.

21 روز دیگر بریتانیا اتحادیه اروپا را ترک خواهد کرد و"دوره گذار" آغاز خواهد شد؛ دوره ای که طی آن بریتانیا و اتحادیه اروپا باید به توافقاتی برای غلبه بر چالش های اقتصادی و امنیتی پیش رو دست یابند. مذاکرات سخت و نفس گیری پیش رو است که حاصل آن، آینده بریتانیا و حتی اتحادیه اروپا را رقم خواهد زد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

139/118

بیشتر بخوانید: 

موافقت پارلمان بریتانیا با برگزیت

رای پارلمان بریتانیا به توافق برگزیت/ تحلیل