ایران پرس- با توجه به قطعی شدن خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در 31 ژانویه 2020، آمریکا امید زیادی برای برقراری مناسبات گسترده تجاری و اقتصادی با این کشور دارد.

با این حال  دولت محافظه کار بریتانیا بر استقلال عمل خود در عرصه مالیاتی و مخالفت با اعمال نفوذ در این زمینه از سوی هر قدرت خارجی تاکید کرده است.

در این راستا "لیز تراس" Liz Truss وزیر بازرگانی بین الملل بریتانیا روز پنج شنبه 23 ژانویه در سخنانی در پارلمان این کشور تاکید کرد سیاست مالیاتی این کشور هیچ ربطی به دیگر کشورها ندارد. 

تراس گفت: آمریکا نمی‌تواند سیاست مالیاتی بریتانیا را معین کند. آشکارا باید بگویم، سیاست مالیاتی بریتانیا را وزیر خزانه داری این کشور معین می‌کند و این موضوع ربطی به آمریکا، اتحادیه اروپا و هیچ فرد دیگری ندارد.  

وی در پاسخ به پرسش نمایندگان مجلس عوام گفت: اگر لندن مصمم به اعمال تعرفه‌های مالیاتی بر شرکت‌های آمریکایی باشد، حتی در صورت مخالفت واشنگتن، این مالیات‌ها را اعمال خواهد کرد.به نظر می رسد مخالفت اروپایی ها با فشارهای آمریکا برای صرف نظر کردن از اخذ مالیات از شرکت های فن آوری اطلاعات که اساسا آمریکایی هستند شامل بریتانیا نیز شده است.

به رغم امید فراوان بریتانیایی ها برای ایجاد روابط گسترده تجاری و اقتصادی با آمریکا در دوره پسابرگزیت و نیز طمع شرکتهای آمریکایی برای حضور در بازار گسترده و پرسود بریتانیا، اما به نظر می رسد که اختلافات دو طرف در برخی زمینه ها به ویژه درباره سیاست های مالیاتی از موانع عمده تحقق رویاهای تجاری دو طرف باشد.

شرکت‌های بزرگ فن آوری اطلاعات که بسیاری‌شان با مرکزیت آمریکا و چندملیتی هستند، فعالیت‌های خود را به ترتیبی سازمان داده اند که به رغم درآمدهای هنگفت خود درعمل مالیات اندکی می‌دهندیا حتی مالیاتی نمی‌دهند.

اروپایی ها خواهان اخذ مالیات از این شرکت ها هستند اما دولت ترامپ بشدت با این خواسته مخالفت کرده و کشورهایی که در صدد اجرایی کردن این مساله هستند را تهدید به افزایش تعرفه کالاها و محصولات صادراتی آنها به آمریکا کرده است.

این تهدید باعث عقب نشینی فرانسه به عنوان سردمدار این امر شده و امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه اعمال قانون در این زمینه را تا پایان سال 2020 به تعویق انداخته است. آمریکایی ها معتقدند که فقط آنهاحق دارند تا به افزایش تعرفه ها و مالیات ها علیه دیگر کشورها و یا شرکت ها بپردازند و هنگامی که با اقدام متقابل مواجه می شوند، این مساله برای آنها غیر قابل تحمل است.

بااین حال مقامات ارشد دولت بریتانیا بر اجرایی کردن این مالیات تاکید می ورزند.

بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا در دسامبر 2019 وعده داده بود که شرکت‌های بزرگ چند ملیتی فن آوری اطلاعات را وادار خواهد کرد تا مالیات پرداخت کنند.در عین حال لندن خواسته واشنگتن برای قطع همکاری با غول مخابراتی چینی یعنی شرکت هوآوی را رد کرده است.

پیش‌تر جانسون در واکنش به درخواست ترامپ برای قطع همکاری با شرکت هواوی چین برای اجرای نسل پنجم شبکه تلفن همراه در بریتانیا که امکان انتقال داده‌ها به میزان یک گیگا بایت بر ثانیه را فراهم می‌کند گفته بود جایگزینی ندارد که بتواند این خواسته را عملی سازد.

آمریکا به شدت علیه شرکت هواوی موضع گرفته و ادعا می کند که  با این اقدام، امکان جاسوسی مخابراتی و سایبری در اختیار این شرکت چینی قرار خواهد گرفت.

در عین حال واشنگتن فشار یکسانی بر کشورهای اروپایی برای تن دادن به خواسته های آن در باره قبول شرایط تجاری مدنظر آمریکا وارد می کند.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا روز چهارشنبه در حاشیه مجمع جهانی اقتصادی (داووس) اعلام کرد اتحادیه اروپا انتخابی جز مذاکره بر سر یک توافق تجاری جدید با آمریکا ندارد. 

ترامپ که همواره از حربه جنگ تجاری علیه کشور‌های مختلف وحتی شرکای اروپایی واشنگتن استفاده می‌کند، در جریان مذاکرات تجاری با اتحادیه اروپا تهدید کرده است تعرفه‌هایی را بر خودرو‌های وارداتی از اروپا به ویژه آلمان، ایتالیا و بریتانیا را در نظر خواهد گرفت.

بدین ترتیب بر خلاف تصور لندن مبنی بر اینکه واشنگتن آن را به مثابه شریک تجاری ویژه در نظر خواهد گرفت و امتیازاتی خاص به آن خواهد داد، اما اکنون مشخص شده که اگر بریتانیا بخواهد بر خلاف خواسته واشنگتن در زمینه مالیاتی و یا تعرفه ها عمل کند باید منتظر مجازاتهای آمریکا باشد.

هر چند آمریکا قصد دارد تا بواسطه توافق تجاری جدید با بریتانیا، جایگزین اتحادیه اروپا و شریک اول اقتصادی این کشور شود، اما خود را به عنوان طرف برتر ملاحظه کرده و قصد دارد تا خواسته های خود را برلندن تحمیل نماید.118

نویسنده: سید رضا میرطاهر