ایران پرس- به رغم حمایت ناتو و آمریکا از مداخله نظامی ترکیه در استان ادلب سوریه، کشورهای اتحادیه اروپا عملا کمک مشخصی به آنکارا برای تداوم این اقدام تجاوز کارانه انجام نداده اند.

این مساله خشم ترکیه را برانگیخته و با باز کردن مرزهایش برای عبور پناهجویان به سوی اروپا، عملا اتحادیه اروپا را در معرض فشار شدیدی قرارداده است.

ترکیه همواره با استفاده ابزاری از مهاجران، آنها را اهرم فشار بر اتحادیه اروپا تلقی کرده است.

یونان که در دروازه ورودی پناهجویان به اروپا قرار دارد واکنش شدیدی به این اقدام ترکیه نشان داده است.

دولت یونان برای جلوگیری از ورود پناهجویان از ترکیه، تعداد زیادی نیروهای نظامی به مرز شمالی خود اعزام کرده و کماندوهای یونانی با گلوله‌های اخطار دهنده به سوی پناهجویانی که تلاش می‌کردند از خاک ترکیه وارد شمال یونان شوند، تیراندازی کردند.

نزدیک به 13 هزار پناهجو در مرزهای یونان و ترکیه مستقرند و تلاش می‌کنند به هر طریق ممکن خود را به داخل خاک یونان برسانند. بنا بر اعلام سازمان مهاجرت یونان فقط در یک روز گذشته، 9300 پناهجو از مرزهای مختلف وارد خاک یونان شده‌اند.

«سلیمان سویلو» وزیر کشور ترکیه روز یکشنبه اول مارس در توئیتر نوشت: به دنبال تصمیم رئیس جمهوری ترکیه برای بازکردن مرزهای این کشور به سوی اروپا، بیش از 76 هزار مهاجر از مرز ترکیه - اتحادیه اروپا عبور کرده‌اند. 

تصمیم آنکارا برای برداشتن موانع پیش روی پناهجویان برای عزیمت به سوی اروپا پنج شنبه شب در شورای عالی امنیت ملی ترکیه و پس از کشته شدن 33 نظامی ترکیه در حمله ارتش سوریه به مواضع تروریست ها در ادلب اتخاذ شد.

اوایل روز جمعه 28 فوریه یک مقام ارشد ترکیه گفت: آنکارا از این پس دیگر دروازه‌های مرزی خود را به روی پناهجویانی که می‌خواهند به اروپا بروند، نمی‌بندد.

این اقدام آنکارا با توجه به تنش هایی که در چهارسال اخیر پس از کودتای نافرجام ژوئیه 2016 در ترکیه، بین آنکارا و اتحادیه اروپا رخ داده است، موجب ایجاد شکاف دیگری در روابط این دو می شود.

اروپایی ها بارها مقامات ارشد ترکیه به ویژه «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری این کشور را متهم به باج خواهی از اروپا در مساله پناهجویان کرده اند.

به گفته آنها ترکیه هر زمان که خواسته ای از اتحادیه اروپا دارد با پیش کشیدن مساله پناهجویان و تهدید به جلوگیری نکردن از حرکت آنها به سوی اروپا، بروکسل را تحت فشار می گذارد تا به خواسته های مختلف خود برسد.

یونان که در حال حاضر دچار اختلافات متعدد ارضی، سیاسی و اقتصادی با ترکیه است در خط مقدم این منازعه قرار دارد و هر گونه اقدام آنکارا درباره پناهجویان در وهله نخست این کشور اروپایی را تهدید می کند. 

به نوشته تارنمای یونانی«این»: ترکیه در توجیه این اقدام اعلام کرده ناتو و اتحادیه اروپا در جنگی که آنکارا در سوریه حضور دارد به اندازه کافی از این کشور حمایت نکرده‌اند.

در واقع اردوغان پس از آغاز بحران سوریه در سال  2011 و پیدایش موج پناهجویان با این امید اجازه ورود آنها را  به کشورش داد که در دوران پس از سقوط بشار اسد، از آنها برای شکل دادن به آینده سوریه استفاده ابزاری کند.

اما اکنون با تغییر اوضاع میدانی و ناامید شدن ترکیه از فروپاشی دولت قانونی سوریه و شکست سیاست ها و آمالش در سوریه به دنبال خلاص شدن از مساله پناهجویان با بازکردن مرزهایش برای رفتن آنها به سوی کشورهای اروپایی برآمده است.

ضمن اینکه  ترکیه با توجه به شدت گرفتن درگیری ها در ادلب سوریه و مداخله نظامی در این منطقه خواهان ارائه انواع کمکها از جانب اروپا است.

با این حال موضع کشورهای بزرگ اروپایی در این زمینه منفی بوده و آنها مایل به کمک به آنکارا نیستند.

موضع اروپایی ها در این زمینه در وهله نخست درخواست برای پایان یافتن عملیات روسیه و سوریه در ادلب است.

این در حالی است که رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه روز شنبه در گفتگوی تلفنی با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه از وی خواست تا از جانب ناتو از اقدامات آنکارا در ادلب حمایت کند و این حمایت تنها به‌صورت لفظی نباشد.

در حالی که مکرون خواهان توقف عملیات نظامی ترکیه در ادلب شد.

تشدید ناامیدی ترکیه از اروپا باعث افزایش شمارپناهجویانی خواهد شد که با چراغ سبز آنکارا به سوی اروپا روان می شوند.

با این حال واکنش شدید یونان به این مساله و جلوگیری جدی از ورود پناهجویان می تواند موجب افزایش تنش بین آتن و آنکارا شود.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید:

تیراندازی به سوی پناهجویان سوری در مرز ترکیه - یونان

وتوی بیانیه ناتو توسط یونان و گرو کشی ترکیه بر سر پناهجویان/تحلیل