ایران پرس: ادامه بحران سیاسی در بلاروس و تشدید اعتراضات علیه «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهوری این کشور که در انتخابات اخیر بار دیگر به ریاست جمهوری برگزیده شد، نگرانی‌های زیادی درباره آینده مینسک برانگیخته و نگرانی شدید روسیه را در پی داشته است.

«ولادیمیر پوتین» رئیس‌‌ جمهوری روسیه در مصاحبه ای عامل شکل گیری ناآرامی‌های بلاروس را دخالت‌ بازیگران خارجی دانست و گفت: «آنچه در بلاروس اتفاق می‌افتد مهم نیست، بلکه مهم این است که کسی می‌خواهد اتفاق دیگری در آنجا رخ دهد. آنها درصدد هستند تا بر این تحولات تأثیر بگذارند و تصمیماتی را اتخاذ کنند که مطابق با منافع سیاسی خودشان باشد.»

رئیس‌ جمهور روسیه پیش از این با انتقاد از تحریم‌های اخیر اتحادیه اروپا علیه لوکاشنکو از مداخلات خارجی انتقاد و تأکید کرد: «هرگونه فشار بر رهبری کشور مستقل بلاروس و هرگونه دخالت خارجی، نتیجه عکس در تحولات داخلی این کشور خواهد داشت.»

هشدار پوتین به غربی ها درباره دخالت در تحولات بلاروس با توجه به اهمیت این کشور اروپای شرقی برای مسکو و نگرانی رئیس جمهوری روسیه درباره تلاش غرب برای هدایت بحران سیاسی بلاروس در راستای منافع خود با سرنگونی لوکاشنکو و روی کار آوردن یک رئیس جمهوری هوادار غرب شبیه به تحولاتی که در سال 2014 در اوکراین رخ داد، است.

مسلما مسکو اجازه نخواهد داد که در حوزه خارج نزدیک این کشور یک رژیم هوادار غرب روی کار بیاید.

از دیدگاه مقامات ارشد روسیه از جمله پوتین، این امر به معنای تهدید مسقیم امنیت ملی روسیه است.

هدف غرب این است که بلاروس را تحت نفوذ کامل سیاسی و اقتصادی خود درآورده و با عضویت آن در نهادهای غربی حلقه محاصره روسیه را تنگ تر کرده و مسکو را تحت انزوای روز افزون قرار دهد.

بلاروس، آخرین سنگر مسکو در مقابل پیش روی ناتو به سمت مرزهای روسیه

بلاروس کشوری کوچک در غرب روسیه است که تنها حدود 10 میلیون نفر جمعیت دارد اما از این نظر حائز اهمیت است که آخرین سنگر روس‌ها در مقابل پیشروی ناتو به سوی مرزهای روسیه به حساب می آید.

سایر همسایگان غربی روسیه در اروپای شرقی شامل لهستان و سه کشور حوزه بالتیک  مدتهاست است که به بلوک غرب پیوسته و به عضویت ناتو درآمده اند.

به گفته «تد گالن کارپنتر» کارشناس سیاسی آمریکایی: «روسیه دلیل دارد که اوکراین و بلاروس را در حوزه نفوذ خود بنامد در حقیقت، این دو کشور در درون هسته مرکزی منطقه امنیتی روسیه قرار دارند و کرملین احتمالا برای مقابله با حضور نظامی بیشتر ناتو در مرزهای خود، منتهای تلاش خود اقدام خواهد کرد.»

با توجه به این ملاحظه، روسیه نه فقط به لحاظ سیاسی حمایت خود از لوکاشنکو را اعلام کرده بلکه در بعد عملی نیز دست به کار شده است.

پوتین در مصاحبه اش هر چند وضعیت بلاروس را رو به ثبات توصیف کرد، اما در عین حال گفت مسکو به درخواست مینسک برای کمک به بلاروس در صورت لزوم، هنگ ویژه نیروهای امنیتی تشکیل داده است.

این اقدام به گفته پوتین در چارچوب کمک متقابل اعضای «سازمان پیمان امنیت جمعی» که روسیه و بلاروس از جمله اعضای آن هستند، صورت می گیرد.

وی تصریح کرد که همه کشورهای عضو این سازمان باید به یکدیگر در حمایت از حاکمیت، مرزهای خارجی و حفظ ثبات کمک کنند.

موضع پوتین درباره مداخله جویی غربی ها به ویژه اتحادیه اروپا در تحولات بلاروس به نفع مخالفان و با هدف سرنگونی رئیس جمهوری این کشور مورد تایید لوکاشنکو نیز قرار گرفته است.

لوکاشنکو اخیراً با اشاره به اعتراضات در بلاروس تاکید کرده که منشا این اعتراضات از خارج از کشور است و به منظور ایجاد یک منطقه حائل بین روسیه و دیگر نقاط اروپا انجام می‌گیرد.

وی غریی ها از جمله آمریکا را عامل پشت پرده ناآرامی‌های کشورش دانسته است.

«اسویاتلانا سیخانوسکایا» رهبر مخالفان بلاروس در این زمینه گفت: «استیون بیگان، دستیار وزیر خارجه آمریکا وعده کمک به اپوزیسیون بلاروس را داده است.»

بعد از برگزاری انتخابات اخیر ریاست‌ جمهوری بلاروس و اعلام رسمی پیروزی الکساندر لوکاشنکو برای ششمین بار، موج بی سابقه و گسترده ای از اعتراضات در شهر‌های مختلف از جمله مینسک، پایتخت این کشور به راه افتاده و برای سومین هفته متوالی ادامه دارد.

مخالفان لوکاشنکو مدعی اند که وی در انتخابات ریاست جمهوری تقلب کرده است تا ماندن خود در قدرت را تضمین کند.

شواهد نشان دهنده تداوم تلاش های مستمر غرب و کشورهای هوادار آن برای افزایش فشارها علیه بلاروس و وادار ساختن لوکاشنکو برای کنار رفتن از اریکه قدرت است.

در این راستا اوکراین که اکنون در مدار غرب قرار گرفته دستور کار فشار بر بلاروس را در پیش گرفته و «دمیترو کوله‌با» وزیر خارجه اوکراین روز جمعه از تعلیق روابط و تماس های کشورش با بلاروس خبر داد.

هم چنین وزرای خارجه اتحادیه اروپا اعلام کرده اند که علیه عاملان تقلب در انتخابات و خشونت علیه تظاهرکنندگان در بلاروس اقدامات تحریمی را در نظر می گیرند.

در حال حاضر شورای اروپا در حال تهیه فهرستی از مقامات ارشد بلاروس است که علیه آنها ممنوعیت ورود به حوزه اروپا و مسدود سازی حساب صادر می شود.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

پایان بی نتیجه نشست وزرای خارجه اتحادیه‌ اروپا درباره بلاروس

آیا بلاروس به اوکراین دوم تبدیل می‌شود؟

لوکاشنکو: آمریکا عامل اصلی ناآرامی‌های بلاروس است

پیروزی لوکاشنکو در انتخابات ریاست جمهوری بلاروس و اعتراضات گسترده