​​​​​​​ایران‌پرس: فرانسه در یک ماه اخیر در راستای بزرگ نمایی و افزایش نقش خود در تحولات غرب آسیا، تحرکات دیپلماتیکی را در قالب سفرهای رئیس جمهوری این کشور به لبنان و اکنون به عراق داشته است.

ایران‌پرس: در این راستا "امانوئل مکرون" رئیس جمهوری فرانسه، پس از استقبال رسمی از سوی همتای عراقی خود، در جلسه ای مشترک با "برهم صالح" رئیس جمهوری، "مصطفی الکاظمی" نخست وزیر و "محمد الحلبوسی" رئیس مجلس نمایندگان عراق در کاخ ریاست جمهوری عراق درباره اوضاع این کشور و منطقه بحث و گفت وگو کرد.

تاکنون این گونه نشست ها که در آن روسای سه گانه عراق به طور مشترک با یک رئیس  جمهور خارجی در بغداد جلسه برگزار کنند، در طول 17 ساله گذشته سابقه نداشته است.

رئیس جمهوری فرانسه صبح روز چهارشنبه برای انجام سفر رسمی یک روزه و دیدار با مقام های عراقی به بغداد سفر کرده است.

وی که  از بیروت وارد بغداد شد در بیان هدف سفر خود در توییتی نوشت: من در زمان چالش ها برای اعلام پشتیبانی از عراق به بغداد سفر کرده ام.

این دومین سفر یک مقام پایه فرانسوی به عراق در یک هفته گذشته است. "فلورانس پارلی" وزیر دفاع فرانسه پنجشنبه 27 اوت از عراق دیدن و با مقامات بغداد و اقلیم کردستان عراق گفت و گو کرد.

به نظر می رسد با کاهش نقش اروپا در تحولات منطقه غرب آسیا و پررنگ شدن نقش آمریکا و دخالت آشکار آن در شکل دهی به روندهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی و نظامی این منطقه، اکنون کشورهای بزرگ اروپا به ویژه فرانسه قصد دارند تا به نحوی سهمی در این تحولات در راستای منافع خود داشته باشند.

انفجار عظیم بندر بیروت در 4 اوت زمینه مداخله آشکار فرانسه را در تحولات لبنان با دو سفر اخیر مکرون و ارائه طرحی جهت تغییرات اساسی در این کشور فراهم ساخت.

اکنون رئیس جمهوری جوان فرانسه که به نظر می رسد خواهان ایفای نقش هر چه بیشتر در منطقه است، با استفاده از فرصت و سفر به عراق بر این تصور است که قادر خواهد بود با ابراز نظرات درباره مسائل این کشور و نیز مذاکره و جلب نظر مقامات ارشد عراقی، زمینه افزایش نفوذ فرانسه را در عراق فراهم نماید.

فرانسه در دوره زمامداری صدام در عراق یکی از بزرگترین شرکای نظامی و تسلیحاتی رژیم بعث محسوب می شد و در طول جنگ تحمیلی 8 ساله نقش غیر قابل انکاری در تسلیح این رژیم بر علیه ایران ایفا نمود.

اکنون فرانسوی ها که با توجه به حضور پر رنگ آمریکا، نقش کم رنگی در عرصه اقتصادی و نظامی عراق دارند خواهان افزایش حضور خود هستند.

مکرون در این زمینه اشاره کرد که عراق در زمینه بازسازی، بازگرداندن آوارگان و خشکاندن منابع تروریسم همچنان به کمک جامعه جهانی نیاز دارد.

البته مکرون با اشاره به اینکه علیرغم شکست گروه تروریستی داعش اما همچنان جنگ با تروریسم داعشی ادامه دارد گفت: ما اینجا هستیم و همواره در اینجا باقی می مانیم.

"علی الشکری" رئیس گروه مشاوران رئیس جمهوری عراق با اشاره به سفر مکرون اظهار داشت: پاریس برای تقویت همکاری ها با بغداد در زمینه های اقتصادی، فرهنگی و امنیتی تلاش می کند و از تمام روش های رسمی از حاکمیت و هم افزایی با عراق به عنوان یک کشور کاملاً مستقل حمایت خواهد کرد.

نکته مهم تاکید خاص مکرون در مذاکراتش با طرف های عراقی بر ضرورت کاهش مداخلات خارجی بود.

مکرون با تاکید بر اینکه مداخلات خارجی عراق و منافع ملی آن را تضعیف می کند، این مساله را بزرگترین چالش برای حاکمیت عراق دانست و گفت: مسئولان عراقی باید به دور از تنش ها و مداخلات داخلی و خارجی استقلال و حاکمیت کشورشان را به دست گیرند.

البته اگر منظور رئیس جمهوری فرانسه از مداخله خارجی، مداخله آشکار آمریکا در امور حاکمیتی عراق از ادامه حضور نظامی غیر قانونی در این کشور تا تلاش برای اعمال نفوذ و تاثیر گذاری بر روندهای سیاسی در عراق است ، وی بر یک واقعیت تاکید کرده است.

آمریکا اخیرا به رغم اینکه اعلام نموده که نیروهای نظامی خود در عراق را از 5200 نفر کنونی در چند ماه آینده به حدود 3500 نفر کاهش خواهد داد، اما هم چنان قصد ادامه حضور اقتصادی و نظامی و امنیتی در این کشور را دارد.

بدین ترتیب باید گفت که به رغم تلاش آشکار مکرون برای افزایش حضور و تاثیر گذاری در عراق و نیز گرفتن سهمی از منافع اقتصادی در این کشور اما بیشتر سفر وی جنبه نمادین داشته و نمی تواند برای اروپایی ها منافع چندانی به همراه داشته باشد.

سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید: 

مکرون از بیروت وارد بغداد شد

افزایش تنش‌ها بین فرانسه و ترکیه و افزایش حضور نظامی در شرق مدیترانه