ایران پرس: تحولات سیاسی اخیر لبنان پس از وقوع انفجار عظیمی در بندر بیروت در اوت 2020 که منجر به کنار رفتن دولت قبلی و تلاش ناکام «مصطفی ادیب» نامزد نخست وزیری برای تشکیل کابینه جدید شد، با واکنش دوگانه غربی ها به خصوص فرانسه و آمریکا همراه شده است.

«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه شامگاه روز یکشنبه در کنفرانس خبری درباره تحولات لبنان گفت که تحریم‌های آمریکا علیه مقامات لبنانی باعث متشنج شدن اوضاع این کشور شده است.

اظهارات مکرون با توجه به این واقعیت بیان شده که واشنگن در برهه حساس کنونی به دنبال کسب امتیازات حداکثری از لبنان و بهره برداری از اوضاع وخیم کنونی در راستای منافع رژیم صهیونیستی و نیز کارزار «دونالد ترامپ» برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است و تنها راه ممکن را فشار حداکثری و گروگان گرفتن زندگی اقتصادی و در آستانه سقوط قرار دادن همه ارگان‌های حکومتی اعلام کرده است.

مکرون از سوی دیگر ضمن اشاره به اینکه اوضاع کنونی در لبنان پس از جنگ داخلی در این کشور بی سابقه است، تاکید کرد: "یک طبقه سیاسی فاسد بر قدرت در لبنان سیطره یافته و مقامات لبنانی به تعهدات خود پایبند نبوده‌اند."

مکرون گفت: "گروه‌های سیاسی در لبنان در کاخ الصنوبر تعهد داده بودند که طی 15 روز کابینه را تشکیل خواهند داد."

نکته مهمی که  مکرون در سخنان خود به آن اشاره کرد، انتقاد از وضعیت کنونی جنبش حزب الله بود. وی گفت که "حزب‌الله نمی‌تواند ارتشی باشد که با اسرائیل می‌جنگند و گروهی مسلح باشد که در سوریه جنگ می‌کند و حزبی سیاسی نیز در لبنان باشد." مکرون تاکید کرد که "فرانسه لبنان را رها نخواهد کرد و نقشه راهی که ترسیم شده همچنان پایدار است."

اظهارات مکرون درباره لبنان دارای دو جنبه مختلف است: 

رئیس جمهور فرانسه از یک سو از رویکرد منفی آمریکا در قبال لبنان که همانند سایر موارد صرفا مبتنی بر اعمال تحریم برای رسیدن به اهداف سیاسی است، انتقاد می کند و چنین نگرشی را موجب بروزتنش در لبنان قلمداد کرده است، اما از سوی دیگر رویکرد خود وی درباره تحولات لبنان نگاهی از بالا به پایین، آمرانه و دستوری است.

سئوال اینجاست که مکرون بر چه مبنایی خود را محق به نظارت بر لبنان دانسته و نقش یک حاکم را بازی می کند؟

ظاهرا وی بر مبنای همان رویکرد کهنه استعماری به لبنان نگاه می کند و در قالب یک حاکم استعمارگر، امر و نهی به لبنانی ها درباره چگونگی هدایت تحولات سیاسی در این کشور را حق خود تلقی می کند.

به ویژه وی عامدانه نقش حساس و حیاتی جنبش حزب الله لبنان را که مانع از اجرای طرح های بدخواهانه رژیم صهیونیستی علیه لبنان شده و در عین حال به مثابه یک جنبش سیاسی و اجتماعی نقش بسیار مهمی در سپهر سیاسی و اجتماعی این کشور ایفا می کند نادیده گرفته و در واقع خواهان محدودیت هر چه بیشتر آن است.

دکتر «بلال اللقیس» استاد علوم سیاسی با اشاره به ورود دو جریان آمریکایی - سعودی و فرانسوی در این کشور گفت: "به نظر می‌رسد که راهکارهای فرانسه از آمریکا متمایز است اما اهداف پاریس از واشنگتن متمایز نیست و در واقع فرانسه نمی‌تواند از آمریکا دور شود."

راهکار سیاسی مدنظر مکرون، بیشتری تلاش در راستای هدف اصلی غربی ها یعنی تقویت موقعیت غربگرایان و تضعیف هواداران محور مقاومت و جنبش حزب الله می نماید.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

«مصطفی ادیب» از تشکیل کابینه لبنان انصراف داد

دومین سفر مکرون به بیروت در کمتر از یک ماه