ایران پرس: مساله امنیت سایبری در عرصه جهانی از اهمیت روز افزونی برخوردار شده است. همین امر، موضوع همکاری بین کشورها به منظور کاهش تهدیدات سایبری را از اهمیت زیادی برخوردار کرده است؛ با این حال آمریکا در این زمینه کارشکنی می‌کند.

«ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه روز گذشته (یکشنبه 11 اکتبر) با اعلام این که آمریکا همچنان به درخواست وی برای همکاری دو کشور در زمینه امنیت سایبری پاسخ نداده، ابراز امیدواری کرد، دو طرف بتوانند در این زمینه با یکدیگر همکاری کنند.  

پوتین در 25 سپتامبر 2020 چندین پیشنهاد برای همکاری در زمینه امنیت سایبری بین روسیه و آمریکا و همچنین در سراسر جهان مطرح کرد. وی تاکید کرد که مایل است بار دیگر ایالات متحده را با پیشنهاد تصویب یک برنامه جامع برای اقدامات عملی به منظور تجدید روابط با روسیه در استفاده از فناوری‌ اطلاعات مورد خطاب قرار دهد.

امتناع آمریکا از همکاری با دیگر قدرت‌های بین المللی از جمله روسیه در زمینه امنیت سایبری نشانگر رویکرد واقعی واشنگتن در استفاده از قدرت سایبری در راستای اهداف تهاجمی و خصمانه آن در قبال دیگر کشورها است. بر خلاف ادعای مقامات واشنگتن که همواره دیگر کشورها را متهم به حملات سایبری علیه آمریکا می‌کنند، آمریکا همواره از اولین و بزرگترین کشورهایی محسوب می‌شود که از فضای سایبری برای اعمال فشار و در واقع تهاجم علیه سایر ملت‌ها استفاده کرده است.

آمریکایی‌ها مسئول بخش قابل توجهی از حملات سایبری در سطح جهان هستند. در عین حال واشنگتن به دنبال تدوین و اجرای راهبردهای جدیدتر در این عرصه است. دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در 20 سپتامبر 2018 اولین استراتژی ملی سایبری آمریکا طی 15 سال اخیر را امضا کرد. به گفته جان بولتون مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید، استراتژی امنیت سایبری جدید آمریکا خواستار پاسخ تهاجمی به هر کشوری است که آمریکا را هدف قرار می‌دهد. هر کشوری که علیه آمریکا فعالیت سایبری انجام می‌دهد باید منتظر پاسخ تهاجمی و تدافعی ما باشد.

جنبه مهم و متمایز استراتژی سایبری جدید آمریکا تاکید بر عملیات سایبری تهاجمی است. هر چند دولت اوباما محدودیت‌هایی بر نحوه انجام حملات سایبری اعمال کرده بود، اما دولت ترامپ بخش زیادی از این محدودیت‌ها را در راهبرد سایبری خود برداشته است. ترامپ دستور داده که رویکرد امنیت فضای مجازی آمریکا تغییر کند و دستورالعمل‌های جدیدی به آژانس‌های فدرال برای نحوه محافظت از خود و اطلاعات محرمانه در برابر خطرات خارجی ارائه شود.

این در حالی است که پیش‌تر ترامپ فرمان اجرای تحریم علیه شرکت‌ها یا افراد خارجی مظنون به دخالت در انتخابات این کشور را امضا کرده بود. این تحریم‌ها می‌توانند علیه افراد یا شرکت‌هایی وضع شوند که به دلیل حملات سایبری یا اقدامات دیگر به دخالت در انتخابات آمریکا متهم می‌شوند. این امر در سال 2020 با توجه به هشدارهای مکرر مقامات ارشد آمریکایی به دیگر کشورها در زمینه مداخله در انتخابات ریاست جمهوری این کشور تشدید شده است.

در عین حال، اعلام استراتژی تهاجمی سایبری آمریکا در سال 2018 در واقع به منزله ایجاد شالوده‌ای نظری برای اقدامات سایبری آمریکا در سطح جهان از جمله حملات سایبری بود. آمریکایی‌ها هر گاه خود اقدام به حمله سایبری علیه دشمن کنند که نمونه بارز آن حمله سایبری به تاسیسات هسته‌ای ایران با بدافزار استاکس نت بود، آن را موجه و مشروع قلمداد می‌کنند، در حالی که اقدام مشابه از سوی دیگر کشورهای رقیب را برنمی‌تابند. اما حملات سایبری به مثابه تیغی دو لبه محسوب می‌شود که توسط دشمنان آمریکا نیز می‌تواند به نحو موثری علیه آن مورد استفاده قرار گیرد. 113

نویسنده: سید رضا میرطاهر