تنش دیپلماتیک اخیر بین مسکو و بروکسل روابط روسیه و اروپا را نیز وخیم تر کرده است.
وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه در بیانیه ای، سفیر سوئد، کاردار موقت سفارت لهستان و دبیر سیاسی سفارت آلمان را به خاطر شرکت در اعتراضات غیرقانونی روز 23 ژانویه در مسکو در حمایت از آزادی «الکسی ناوالنی» سر کرده مخالفان روسیه، عنصر نامطلوب اعلام کرد.
در این بیانیه تصریح شده است که این گونه اعمال از سوی آنها غیرقابل قبول بوده و با موقعیت دیپلماتیک آنها مطابقت نمی کند، لذا مطابق کنوانسیون وین سال 1961 در مورد مناسبات دیپلماتیک، این دیپلمات ها عنصر نامطلوب شناخته شدهاند و به آنها اعلام شده است که در آینده نزدیک روسیه را ترک کنند.
این اقدام قاطعانه مسکو با واکنش شدید کشورهای اروپایی مواجه شده است؛ از جمله روسای جمهور فرانسه و آلمان در این زمینه موضع گیری کرده و لهستان نیز اعلام کرد که این امر موجب تعمیق بحران در روابط دو جانبه می شود.
درعین حال، موضوع اصلی سفر «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به مسکو و دیدار وی با «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه نیز مساله محکومیت الکسی ناوالنی و درخواست آزادی وی بوده است که البته مسکو با این خواسته مخالفت ورزیده است.
ناوالنی پس از بازگشت از آلمان در فرودگاه مسکو بازداشت و در دادگاه به سه سال و نیم زندان محکوم شد. مسلما شرکت دیپلمات های کشورهای خارجی در تظاهرات اعتراضی به نفع ناوالنی، برخلاف مفاد کنوانسیون حقوق دیپلماتیک 1961 است که دیپلمات ها را از هر اقدامی بر خلاف موازین دیپلماتیک از جمله مداخله در امور داخلی کشور محل ماموریت، منع می کند.
هماهنگی دو سوی اقیانوس اطلس برای مداخله آشکار در امور داخلی روسیه
موضع گیری ها و اقدامات اروپایی ها که هم راستا با موضع گیری ها و اقدامات دولت جدید آمریکا علیه روسیه صورت می گیرد، نشانه هماهنگی کامل بین دو سوی اقیانوس اطلس برای مداخله آشکار در امور داخلی روسیه و اعمال فشارهای همه جانبه به مسکو در راستای پذیرش خواسته های زیاده طلبانه و مداخله جویانه غرب است.
در واقع اکنون مساله الکسی ناوالنی به محور تنش در روابط روسیه و غرب به ویژه با اتحادیه اروپا تبدیل شده است. در پروندهای جنجالی که به شدت مورد توجه غرب قرار گرفته است، این ادعا از سوی اروپایی ها مطرح شد که ناوالنی در اوت 2020 توسط عوامل روسی و با استفاده از یک نوع گاز اعصاب موسوم به «نوویچوک» مسموم شد؛ اتهامی که مسکو به شدت آن را رد کرده است.
آلکسی ناوالنی منتقد دولت روسیه به عنوان سرکرده مخالفان همواره از حمایت گسترده اتحادیه اروپا و آمریکا برخوردار شده و در اعتراضات ضد دولتی در روسیه در سال های اخیر نقش پررنگی را ایفا کرده است.
لذا غربی ها حساب ویژه ای روی او برای تشویق وایجاد ناآرامی و بی ثباتی سیاسی در روسیه باز کرده اند و در خواست های مکرر بروکسل و واشنگتن برای آزادی وی ریشه در همین مساله دارد.
به گفته «ولادیمیر زاخاروف» رئیس اندیشکده پژوهش های سیاسی و اجتماعی روسیه، ناوالنی فقط به این خاطر برای غرب با ارزش است که از آن می توان به عنوان مهره موثر علیه دولت روسیه استفاده کرد.
دولت روسیه بارها با انتقاد از مداخله جویی غرب در امور داخلی این کشور درباره تبعات این مساله هشدار داده است. با این حال به نظر می رسد با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا و موضع گیری خصمانه و هشدار آمیز جو بایدن رئیس جمهوری این کشور علیه روسیه، اروپایی ها در روابط با روسیه جانب احتیاط را کنار گذاشته و مواضع صریح تر و تهدید آمیزتری اتخاذ می کنند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
واکنش آمریکا به اخراج سه دیپلمات اروپایی از روسیه
آلمان سفیر روسیه را احضار کرد
تنش جدید در روابط روسیه و کشورهای اروپایی / اخراج سفیر سه کشور اروپایی از مسکو