ایران پرس: وزیر خارجه آلمان ضمن مخالفت با افزایش تحریم‌های بیشتر علیه مسکو در رابطه با پرونده «الکسی ناوالنی» سرکرده مخالفان روسیه، این امر را مخرب دانست.

«هایکو ماس» با تاکید بر اینکه اعمال تحریم‌های جدید و بیشتر علیه مسکو شرایط ناوالنی را بهبود نخواهد بخشید، گفت: "بنظر من با تداوم این موضوعات عکس این اتفاق رخ خواهد داد."

تاکید این مقام ارشد آلمانی بر خودداری از اعمال تحریم های جدید علیه روسیه به بهانه وضعیت الکسی ناوالنی، نشان دهنده تغایر دیدگاه برلین با واشنگتن در زمینه لزوم تشدید مداوم تحریم ها علیه مسکو است.

با توجه به خبرها درباره وخامت حال جسمانی ناوالنی که اکنون به دلیل جرایم ارتکابی در زندان به سر می برد و مطرح شدن احتمال ایست قبلی وی، دولت «جو بایدن» قصد اعمال تحریم‌های بیشتر علیه روسیه را دارد.

در این راستا، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: "واشنگتن پیش از این نسبت به عواقب ناشی از مرگ الکسی ناوالنی به مسکو هشدار داده است."

همگرایی دوباره دو سوی اقیانوس اطلس در دوره زمامداری جو بایدن

باتوجه به همگرایی دوباره دو سوی اقیانوس اطلس در دوره زمامداری جو بایدن رئیس جمهوری جدید آمریکا، اتحادیه اروپا نیز ظاهرا قصد همراهی با واشنگتن را دارد و در این راستا بروکسل با اعمال تحریم‌هایی علیه برخی افراد که در صدور حکم زندان علیه ناوالنی دخیل بودند، مسکو را تهدید به تحریم‌های بیشتر کرده است.

«ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه اخیرا ضمن هشدار به روسیه اعلام کرد: "در صورت فوت ناوالنی در زندان، اتحادیه اروپا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه و دیگرمقامات این کشور را مسئول آن می‌داند."

به رغم این موضع اتحادیه اروپا، آلمان به عنوان مهمترین کشور این اتحادیه و وبزرگترین اقتصاد اروپا خواهان تداوم روابط اقتصادی با روسیه به ویژه در حوزه انرژی و مصون ماندن آن از شمول تحریم های ضد روسی است.

نماد این امر، همکاری روسیه وآلمان در زمینه احداث خط لوله گازی «نورد استریم2» است که قرار است با عملیاتی شدن آن سالانه 55 میلیارد متر مکعب گاز از روسیه به آلمان و از آنجا به سایر نقاط اروپای غربی منتقل شود.

آمریکا از دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما» بر مخالفت خود با اجرایی شدن این خط لوله گازی تاکید کرده و در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا تحریم هایی را برای جلوگیری از تداوم ساخت این خط لوله علیه شرکت های اروپایی دخیل در این پروژه اعمال کرد.

دولت جو بایدن رئیس جمهوری کنونی آمریکا نیز مخالف اتمام و عملیاتی شدن «نورد استریم 2» به بهانه تسلط هر چه بیشتر روسیه بر بازار گازی اروپا و مغایرت آن با منافع کشورهای اروپایی مانند اوکراین و لهستان است.

«محمود فاضلی» کارشناس اروپا می گوید: "آمریکا بر این باور است که قدرت نفوذ روسیه در اروپا با راه‌اندازی خط لوله «نورد استریم 2» چندین برابر می‌شود و وابستگی شدید کشورهای اروپایی به گاز ارزان روسیه را درپی خواهد داشت. 

اکنون دولت بایدن مترصد اعمال تحریم های جدید علیه روسیه به بهانه وخامت وضعیت ناوالنی است که مشخصا بر تداوم عملیات ساخت این خط لوله نیز تاثیر خواهد نهاد.

با این حال دولت آلمان بارها مخالفت خود با این رویکرد زورمدارانه آمریکا را اعلام کرده است.

در تازه ترین موضع گیری برلین در این زمینه «پیتر آلتمایر» وزیر اقتصاد آلمان خواستار سیاسی نکردن پروژه خط لوله گازی «نورد استریم 2» و ارتباط ندادن این پرونده با مسائل دیگر مانند وضعیت «الکسی ناوالنی» شده است.

پیتر آلتمایر گفت: "عملیات احداث خط لوله مذکور و موفقیت آن و اتخاذ تصمیم‌ در این زمینه باید صرف نظر از موارد فردی بررسی و ارزیابی شود، طی 50 سال گذشته هرگز از موضوع واردات و تأمین گاز به عنوان سلاح سیاسی در روابط شرق و غرب استفاده نشده است."

اشاره این مقام ارشد آلمانی به رویکرد فرصت طلبانه آمریکا است که اکنون قصد استفاده ابزاری از مساله ناوالنی و ربط دادن آن به تحریم بیشتر پروژه «نورد استریم 2» را دارد.

در واقع آمریکا با استفاده از سلاح تحریم ها درصدد رسیدن به اهداف خود در عرصه اقتصادی و انرژی اروپا است. هدف اصلی واشنگتن از تشدید فشارها علیه «نورد استریم 2»، بیرون راندن روسیه از بازار گازی اروپا و صادرات هر چه بیشتر گاز مایع آمریکا به جای آن است. 

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

117

بیشتر بخوانید:

مرکل خطاب به اروپایی‌ها: پروژه نورد استریم-2 را سیاسی نکنید

معاون نخست‌وزیر روسیه:  پروژه "نورد استریم 2" تا پایان سال تکمیل می‌شود

ماجرای غرب و پرونده ناوالنی